De belofte van Nicola: Serie A-stuntcoach gaat 280 kilometer lopen bij handhaving

De belofte van Nicola: Serie A-stuntcoach gaat 280 kilometer lopen bij handhaving

14 mei - 12:00 Laatste update: 14 mei - 12:00
Serie A 24 Reacties

Nordin 't Hart

In de onderste regionen van de Serie A is een heel bijzonder verhaal in de maak. Als promovendus Salernitana verrast en zich weet te handhaven, dan gaat trainer Davide Nicola lopend naar de paus. Dat zou een wandeltocht van maar liefst 280 kilometer betekenen. VoetbalPrimeur duikt in het verhaal van Nicola en spreekt met ervaringsdeskundigen Hidde ter Avest en Lasse Schöne.

Nicola werd in februari aangesteld bij Salernitana. De club stond toen stijf onderaan in de Serie A, waardoor degradatie op dat moment een kwestie van tijd leek. Nicola moest dienen als redder in nood. Bij zijn presentatie deed de 49-jarige oefenmeester een bijzondere belofte. "Als we ons handhaven, ga ik te voet naar de paus", zei hij. Vanuit Salerno, waar Salernitana vandaan komt, is dat een trip van ongeveer 280 kilometer. Momenteel is de kans goed aanwezig dat Nicola naar Vaticaanstad gaat lopen: met nog twee speelrondes op het programma staat Salernitana één punt boven de degradatiezone.

Het is niet de eerste keer dat Nicola zo'n bizarre belofte doet. In 2017, toen als trainer van het noodlijdende Crotone, stelde de Italiaan dat hij een fietstocht van ruim 1300 kilometer zou maken bij handhaving. Crotone speelde zich op wonderbaarlijke wijze veilig en dus moest Nicola zijn belofte waarmaken: in negen dagen tijd fietste hij van Crotone naar zijn huis in Vigone.

De oefenmeester droeg de bijzondere tocht op aan zijn zoon, die op veertienjarige leeftijd bij een fietsongeluk om het leven kwam. Nicola haalde met zijn rit geld op voor een stichting die aandacht vraagt voor fietsveiligheid. Na de stunt met Crotone richtte de coach zich in een brief tot zijn zoon. 'Hallo lieverd. Ik weet niet waar je bent of wat je doet. Je gaf me de kracht om door te gaan en te vechten voor het onmogelijke. Dit is niet mijn overwinning, maar onze overwinning.'


Nicola als coach van Crotone

'Nicola handelt puur vanuit passie'
In Nederland kijken Ter Avest en Schöne niet bepaald raar op van de nieuwe belofte van Nicola. De twee werkten in Italië onder de trainer en weten hoe hij in elkaar zit. "In mijn eerste seizoen bij Udinese hadden we eerst een Spaanse trainer", begint Ter Avest. "Die werd al na een aantal maanden ontslagen en toen kwam Davide. Zijn eerste wedstrijd bij ons was tegen AS Roma. We wonnen toen verrassend en ik stond in de basis. Na de wedstrijd was Davide helemaal door het dolle heen. Ik kreeg toen een volle pets op mijn hoofd van hem, haha."

"Op die manier herinner ik me hem nog steeds: hij is heel passievol, enorm gedreven en een goed mens. Hij handelt puur vanuit passie", gaat Ter Avest verder. De rechtsback van FC Utrecht weet zeker dat Nicola zich aan zijn woord houdt als Salernitana in de Serie A blijft. "Ik zie hem die wandeling van 280 kilometer wel maken. Als Salernitana zich handhaaft, gaat hij het echt doen, ik kan me wel inleven in het verhaal."

'Als je hem kent, weet je dat dit niet gespeeld is'
Schöne, die Nicola in het seizoen 2019/20 meemaakte bij Genoa, onderschrijft de woorden van Ter Avest. "Het is een hele bijzondere en energieke man, vooral op het trainingsveld en in de kleedkamer. Hij was in mijn eerste jaar bij Genoa mijn laatste trainer. Door hem bleven we in de Serie A. Ik kon eigenlijk heel goed met hem, ik vind hem wel een bijzonder mens. Zijn Engels is heel matig. Communiceren was dus lastig met hem, maar hij próbeerde het wel. Ik had ook trainers die veel te trots waren om dat te proberen. Hij vroeg dan wel eens: hoe zeg je dit in het Engels? Dat sprak me wel aan, net als zijn verhaal. Als mens mocht ik hem heel erg. Het was misschien wel de trainer waarmee ik het best overweg kon in die tijd."


Schöne en zijn Genoa-teamgenoten krijgen instructies van Nicola

Dat Nicola mogelijk naar de paus gaat lopen, verbaast Schöne niet. "Hij zou het zo kunnen doen, want hij is een man van zijn woord", vindt de middenvelder van NEC. "Het zegt wel veel over wat voor soort persoon Davide is. Vlak voor de wedstrijden hield hij bij ons in de kleedkamer altijd een bespreking. Hij zei dan heel bijzondere dingen, als je het een beetje kon verstaan. Hij had het dan over voetbal, maar ook over het leven. Hij probeerde echt het menselijke vlak erbij te betrekken. Soms dacht je: wat zegt hij allemaal, die gek? Als je zijn verhaal kent en weet wie hij is, dan weet je dat het niet gespeeld is. Het was heel fijn om met hem te werken."

Over maximaal acht dagen weet Nicola of hij opnieuw een prestatie van formaat op zijn cv kan zetten. Dan staat namelijk de laatste speelronde in de Serie A op het programma. Salernitana ligt dus op koers voor handhaving en speelt nog tegen Empoli en Udinese. Als Nicola en co. de vorm van de laatste weken vasthouden, kan de paus binnenkort hoog bezoek verwachten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s