VP Award 2022: geliefd, gehaat en bewonderd, trukendoos Antony op plek vier

VP Award 2022: geliefd, gehaat en bewonderd, trukendoos Antony op plek vier

11-05-2022 12:00
94

Wie wordt de opvolger van Dusan Tadic? De stemmen zijn geteld en de uitslag van de VP Award 2022 is bekend. De komende dagen tellen we af naar de grote winnaar van het seizoen. Voor het zover is, zetten we de nummers vijf tot en met twee in het zonnetje. Antony heeft in zijn tweede Eredivisie-seizoen zowel bewondering als kritiek geoogst en is de nummer vier van deze verkiezing.

Zijn roem was hem in het pre-coronatijdperk al vooruitgesneld: Ajax verkocht vroeg in 2020 Hakim Ziyech aan Chelsea en haalde zijn opvolger uit São Paulo, voor ruim vijftien miljoen euro. Antony stond er in zijn eerste seizoen meteen, won daarna met Brazilië goud op de Olympische Spelen en ging vervolgens vrolijk verder bij Ajax.

Met Noussair Mazraoui achter hem ontstond er een geolied duo op de rechterflank van Ajax, die een belangrijke pijler vormde onder het team dat zo soeverein door de eerste maanden van het seizoen wist te komen. Zeker toen hij in de tumultueuze Klassieker een enkelblessure opliep, bleek hoe belangrijk Antony met zijn creativiteit en onvoorspelbaarheid is voor Ajax. Dat vonden ook de bezoekers van onze site: 22 procent van hen stemde op Antony. Dat bleek ruim voldoende om zijn zevende plek in ons redactieklassement te compenseren.

Hoogtepunt 2021/2022
Vooral in de eerste seizoenshelft was het regelmatig smullen. Of het nou tegen Sporting Portugal, Borussia Dortmund of tegen RKC Waalwijk was, Antony kreeg het publiek (in het stadion of thuis) vaak op de banken met zijn ingevingen. Het schijnt dat Luuk Wouters en Etienne Vaessen nog wel eens zwetend wakker worden van dit moment.

Zijn voorlopig (en misschien wel aller-)laatste wedstrijd voor Ajax was De Klassieker. Antony lag aan de ketting bij Tyrell Malacia en speelde erg ongelukkig, maar bewees toch weer zijn waarde met de winnende treffer. Het belabberd draaiende Ajax behield zijn voorsprong op PSV en Feyenoord en zal mede daardoor alsnog kampioen gaan worden. Na die winnende goal kreeg Antony rood, maar dat weten jullie ongetwijfeld nog wel.

Conclusie VP
Binnendoor passeren, buitenom passeren, combineren, doelpunten maken, doelpunten voorbereiden: Antony kan het allemaal. Voor het tweede seizoen op rij is hij – alle competities meegerekend – qua doelpunten én assists in de dubbele cijfers geëindigd. Niet gek dat hij al aan vrijwel alle Europese topclubs is gelinkt.

Daarmee is niet gezegd dat het seizoen van de Braziliaan vlekkeloos is verlopen. Op de momenten dat Mazraoui wegviel, had ook Antony het moeilijker. Er zijn wedstrijden voorbijgekomen dat hij niets te vertellen had tegen backs als Malacia of Owen Wijndal. Daarnaast is hij niet altijd van onbesproken gedrag geweest, zie De Klassieker. Hij is echter nog maar 22 jaar en heeft nog tijd om bij te leren. En het moet wel heel raar lopen wil hij dat volgend seizoen nog in Amsterdam doen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s