Mazraoui vertrekt bij Ajax: tien potentiële opvolgers voor de rechtsbackpositie

Mazraoui vertrekt bij Ajax: tien potentiële opvolgers voor de rechtsbackpositie

24-05-2022 13:00 Laatste update: 13:00
128
Author profile picture

Daan Jurgers

Noussair Mazraoui verruilt Ajax transfervrij voor Bayern München en laat daarmee een gapend gat achter op de rechtsbackpositie bij de Amsterdammers. Wie moet de Marokkaan gaan opvolgen in de Johan Cruyff Arena? VoetbalPrimeur zet tien potentiële kandidaten op een rijtje.

De Eredivisie-vijver
Joshua Brenet
De rechtsback van FC Twente maakt indruk in de Eredivisie sinds zijn terugkeer in Nederland. Bovendien heeft Brenet ervaring op Champions League-niveau en werd hij meermaals kampioen van Nederland met PSV. De tweevoudig Oranje-international heeft een aflopend contract bij FC Twente en kan daardoor gratis worden opgepikt door de Amsterdammers.

Milan van Ewijk
Van Ewijk is pas sinds 2019/2020 profvoetballer, toen hij de overstap maakte van Excelsior Maassluis naar ADO Den Haag. Sindsdien maakt de rechtsback grote stappen en dat leverde hem afgelopen zomer een transfer naar sc Heerenveen op. Ook daar paste de 21-jarige verdediger zich moeiteloos aan, wat hem onder meer een debuut bij Jong Oranje opleverde. 

Eigen kweek
Kenny Tete
Momenteel is Tete actief bij Fulham, waar hij mede door blessureleed niet altijd zeker is van een basisplaats. De rechtsback komt uit de jeugd van Ajax en speelde al 55 keer in de hoofdmacht. Bovendien kwam Tete veertien keer uit voor Oranje. De verdediger van Fulham flirtte onlangs nog met een terugkeer naar Amsterdam. "Voor Ajax kom ik altijd terug, nee geintje", lachte de 26-jarige back in een interview met ESPN

Ki-Jana Hoever
Hoever maakte in 2018/2019 de overstap van De Toekomst naar Liverpool. De twintigjarige rechtsback deed het niet onverdienstelijk, maar kwam uiteindelijk maar vier keer uit voor The Reds. In de zomer van 2020 maakte Hoever de overstap naar Wolverhampton Wanderers. Ook daar moet Hoever door de aanwezigheid van Nélson Semedo veelal op de bank plaatsnemen. 

Eigen gelederen
Devyne Rensch
De veelzijdige verdediger debuteerde vorig seizoen in de hoofdmacht toen Mazraoui kwakkelde met blessures. Rensch maakte veel indruk op de rechtsbackpositie op Eredivisie- én Champions League-niveau. Dit seizoen maakt de tweebenige verdediger een stuk minder vaak zijn opwachting. De momenten dat Rensch speelde waren wisselvallig. Toch kwam de nog altijd pas negentienjarige back al 54 keer uit voor Ajax, wat hem een streepje voor zal geven op andere talenten.

Youri Regeer
Van origine is Regeer een middenvelder, maar dit seizoen maakte de achttienjarige jeugdexponent in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen PEC Zwolle als rechtsback zijn debuut voor Ajax in de Eredivisie. Dat deed het talent niet onverdienstelijk, waardoor hij komend seizoen een goede kans lijkt te maken in de concurrentiestrijd met Rensch en consorten.

Liam van Gelderen
De derde jeugdexponent die zich aandient bij Ajax, is Van Gelderen. De rechtsback maakte dit seizoen uit bij NEC zijn debuut in de hoofdmacht en deed dat aardig. Het 21-jarige talent speelde sinds 2019/2020 al 58 wedstrijden voor Jong Ajax. Gezien zijn leeftijd en ervaring in de hoofdmacht lijkt Van Gelderen er minder goed op te staan dan Rensch en Regeer, maar in het voetbal is al vaker het tegendeel bewezen.  

Sean Klaiber
Klaiber is weliswaar geen eigen kweek, maar staat nog wel onder contract bij Ajax. De van FC Utrecht overgekomen rechtsback kent nog geen gelukkig verblijf in Amsterdam. Mede door een zware knieblessure kwam Klaiber sinds oktober 2020 pas 22 keer in actie voor de Amsterdammers. Misschien kan de bonkige verdediger onder Alfred Schreuder een basisplaats veroveren in de Johan Cruijff Arena.

Over de grens
Dodô
De Braziliaanse back van Shakhtar Donetsk was in 2017 ook al in beeld bij Ajax, maar toen werden de Amsterdammers afgetroefd door de Oekraïense topclub. Door de speciale UEFA-regelgeving vanwege de oorlog in Oekraïne leek Dodô even heel goedkoop te kunnen worden opgehaald, maar het is onbekend hoe dit er in de zomer voorstaat. De  23-jarige back zal echter niet goedkoop zijn en ook Arsenal en Real Madrid zouden op het vinkentouw zitten. Een lastige opgave voor Ajax dus.

Jonas Svensson
De Noorse rechtsback streek in 2016/2017 neer in Nederland, toen AZ hem overnam van Rosenborg. Svensson veroverde al snel een basisplaats en maakte vrijwel altijd een stabiele indruk bij de Nederlandse subtopper. Uiteindelijk kwam de 29-jarige verdediger 152 keer uit voor de Alkmaarders. Afgelopen zomer vertrok de Noor transfervrij naar het Turkse Adana Demirspor.