Ajax wint in stijl en is voor de 36ste keer kampioen van Nederland

11-05-2022 21:52 Laatste update: 21:56
338

Ajax heeft zich voor de 36ste keer gekroond tot kampioen van Nederland. In de Johan Cruijff Arena was sc Heerenveen geen partij. De Amsterdammers zijn niet meer te achterhalen door PSV: 5-0.

Door een marge van vier punten en een superieur doelsaldo lag de landstitel woensdagavond voor het grijpen en voor eigen publiek maakte Ajax geen fout. Erik ten Hag, die voor het laatst op de bank zat in de Johan Cruijff Arena, zag hoe zijn ploeg na een minuut stilte voor Jody Lukoki en Henk Groot en een weifelende start toch al voor rust het verschil maakte.

In de negentiende minuut tekende Nicolás Tagliafico voor de openingstreffer. De Argentijnse linksback, ook bezig aan zijn afscheidstournee, scoorde na voorbereidend werk van Noussair Mazraoui en Dusan Tadic. Het leek erop dat de bal de achterlijn passeerde, maar de VAR vond daar geen overtuigend bewijs voor.

Een kwartier later werd het 2-0: Steven Berghuis was het eindstation van een vlotte Ajax-aanval. Nog voor de rust besliste Haller de kampioenswedstrijd door het hoofd koel te houden vanaf de strafschopstip. De Franse aanvaller maakte, met toestemming van vaste penaltynemer Tadic, zijn eerste doelpunt sinds 20 maart.

De tweede helft had evengoed schriftelijk afgedaan kunnen worden, want Ajax hoefde niet meer en Heerenveen kon niet meer. Berghuis hielp een levensgrote kans om zeep en Mohammed Kudus raakte de lat. In de slotfase maakte Ajax het titelfeest alsnog compleet door goals van invaller Brian Brobbey en Edson Álvarez: 5-0.

Een ander hoogtepunt was de wissel van Noussair Mazraoui, die op weg is naar Bayern München en bij het verlaten van het veld luidkeels werd toegezongen door de Johan Cruijff Arena. Naast Brobbey kwamen Devyne Rensch, Mohammed Kudus, Mohamed Daramy en Youri Regeer nog in het veld.

Door de landstitel is Ajax verzekerd van deelname aan het hoofdtoernooi van de Champions League, voor de vijfde keer op rij. De kampioen uit Amsterdam sluit zondag het seizoen af met een uitwedstrijd tegen Vitesse.