PEC Zwolle degradeert uit Eredivisie, andere beslissingen vallen zondag

11-05-2022 21:57
130

PEC Zwolle is gedegradeerd uit de Eredivisie. Het slaagde er niet in om bij Sparta de allerlaatste strohalm te pakken: het ging met 2-0 onderuit en speelt volgend seizoen een niveautje lager. Aankomende zondag vallen de andere beslissingen onderin de Eredivisie.

Sparta - PEC 2-0
PEC was de afgelopen maanden aan een knappe reeks bezig en deed ineens weer mee om handhaving, hoewel het ineens kantje boord werd na de nederlaag tegen FC Utrecht van afgelopen weekend. De vroege 1-0 van Adil Auassar deed het zelfvertrouwen van PEC geen goed. De aanvoerder van Sparta liet Het Kasteel ontploffen met een doelpunt van dichtbij.

Namens PEC raakte Thomas van den Belt de lat, waarna Vito van Crooij de score voor Sparta verdubbelde. Daardoor begon het er steeds slechter uit te zien voor PEC, dat in de beginfase overlopen werd door Sparta.

PEC-trainer Dick Schreuder, die het de laatste maanden goed op de rit gekregen heeft, wisselde aanvallend en koos min of meer voor een alles-of-niets-tactiek. Maduka Okoye moest regelmatig gestrekt gaan om PEC van scoren af te houden. Hij redde op een kopbal van Auassar, die bijna zijn eigen doelman verschalkte, en een schot van Pelle Clement.

Ook in de slotfase bleef het benodigde doelpunt voor een ommekeer uit, waardoor PEC degradeert. Sparta klimt naar plaats vijftien en is virtueel veilig.

RKC - Heracles 2-0
RKC Waalwijk is officieel veilig. Het won woensdagavond met 2-0 voor eigen publiek van Heracles Almelo. Het eerste gevaar in Waalwijk kwam van Heracles. Doelman Etiënne Vaessen moest twee keer reddend optreden, maar zag daarna hoe Michiel Kramer de score opende voor de thuisclub. Daar ging een fout van Heracles aan vooraf, waar Finn Stokkers gretig gebruik van maakte. Hij legde af op Kramer, die scoorde. RKC besliste de wedstrijd in de tweede helft via Richard van der Venne, met een prachtige lob.

Heracles staat veertiende en is dus virtueel veilig, maar het verschil met nummer zestien Fortuna is slechts twee punten en daarnaast speelt Heracles in de laatste wedstrijd tegen Sparta, de nummer vijftien.

Fortuna Sittard - Vitesse 1-2
En ook voor Fortuna Sittard blijft het bloedstollend spannend. Het was hard op weg naar een overwinning op Vitesse, maar ging alsnog onderuit. Het kreeg in de eerste helft kansen en kwam vlak voor rust op voorsprong door een benutte strafschop van Paul Gladon. De sfeer kantelde toen Million Manhoef al snel weer gelijkmaakte.

En Loïs Openda zette Vitesse na ruim een uur spelen op voorsprong. Fortuna probeerde in de slotfase in ieder geval nog een punt binnen te slepen en Vitesse was dicht bij 1-3, maar goals vielen er niet meer. Fortuna speelt zondag uit bij NEC.

Cambuur - Willem II 1-1
In Leeuwarden bleef Willem II met hangen en wurgen in leven door een punt te pakken tegen SC Cambuur. De thuisploeg kwam op slag van rust op voorsprong door een doelpunt van Sekou Sylla, maar kon die voorsprong niet vasthouden. Derrick Köhn, ook een linksback, leidde Willem II naar een punt.

Door het gelijkspel en de resultaten op de andere velden heeft Willem II nog een kleine kans op handhaving. De nummer zeventien van de Eredivisie, die afgelopen weekend overtuigend won van Heracles Almelo, heeft een achterstand van twee punten op Fortuna Sittard en Sparta. Komende zondag móét er thuis gewonnen worden van FC Utrecht.