Conclusies: titel Ajax goed voor 45 miljoen, emotionele avond Twente, PEC klaar

Conclusies: titel Ajax goed voor 45 miljoen, emotionele avond Twente, PEC klaar

11-05-2022 22:50
22

De 33ste speelronde in de Eredivisie heeft de verwachtingen dubbel en dwars waargemaakt. Ajax kroonde zich tot kampioen, terwijl PEC Zwolle degradeert. Maar ook voor FC Twente was de avond een achtbaan aan emoties. VoetbalPrimeur maakt de balans op.

Ajax is kampioen
Ajax boekte een klinkende 5-0 zege op sc Heerenveen en is daarmee voor de 36ste keer in de historie de beste van Nederland. De Amsterdammers wervelden in de eerste seizoenshelft, maar na de winterstop piepte en kraakte het soms. Desondanks is Ajax voor de derde keer op rij kampioen (in he het coronajaar 2020 werd er geen titel uitgereikt).

Ajax verzekert van 45 miljoen
Ajax bouwde in de afgelopen jaren een flinke financiële voorsprong op de concurrentie in Nederland op. Met het veiligstellen van het Champions League-ticket is Ajax voor volgend seizoen alweer verzekerd van 45 miljoen euro door zijn deelname aan het miljardenbal. De Amsterdammers hebben een grote jas aan, maar kunnen die op deze manier blijven dragen.

Einde van een tijdperk
Onder leiding van Erik ten Hag is Amsterdam weer de voetbalhoofdstad van Nederland geworden. De trainer vertrekt na 4,5 jaar na Manchester United, maar de eindbalans is indrukwekkend: drie landstitels, twee KNVB Bekers, Johan Cruijff Schaal, halve finale Champions League, achtste finale Champions League, kwartfinale Europa League en een perfecte score in de groepsfase van de Champions League. Bovendien boekte Ajax grote winsten op de transfermarkt.

Imposante reeks Daley Blind
Hij heeft soms een haat-liefdeverhouding met de fans van Ajax, maar Daley Blind blijkt een ware talisman. De Oranje-international werd inmiddels al zeven keer kampioen met de hoofdstedelingen. Opvallend: in de jaren dat hij ontbrak, ging de titel naar één van de concurrenten. Blind mag zelfs dromen van het Eredivisie-record van Johan Cruijff en Jan Heintze, die elk negen titels vierden.

Eerbetoon aan Lukoki gaat door merg en been
FC Twente stond voor het duel met FC Groningen stil bij het overlijden van Jody Lukoki. Het zoontje van Lukoki liep mee het veld op en moest getroost worden door de Twente-spelers, die het zelf ook moeilijk hadden. Het hartverscheurende schouwspel in De Grolsch Veste maakte diepe indruk.

PEC Zwolle degradeert na tien jaar, wie volgt?
Na exact tien seizoenen komt het Eredivisie-avontuur van PEC Zwolle voorlopig ten einde. De Blauwvingers beleefden onder coach Dick Schreuder een opleving na de winterstop, maar tegen directe concurrent Sparta ging het woensdag dan toch mis (2-0). Ook voor Willem II zijn de vooruitzichten weinig positief. De Tilburgers hebben nu twee punten minder dan Fortuna en Sparta. Het belooft zondag een bloedstollende ontknoping te worden onderin de Eredivisie.

Strijd om play-off-ticket ligt nog steeds open
De strijd om het laatste ticket voor de play-offs om Europees voetbal ligt nog helemaal open. NEC verloor met 3-2 van PSV, maar zag sc Heerenveen met 5-0 onderuitgaan bij Ajax. Daardoor staan de Nijmegenaren nu op basis van een beter doelsaldo achtste. Go Ahead, FC Groningen en SC Cambuur wisten eveneens niet te winnen, maar hebben slechts twee punten minder en blijven ook nog in de race.

FC Twente keert terug in Europa
Op een emotionele avond heeft FC Twente de vierde plek in de Eredivisie veiliggesteld. De Tukkers versloegen FC Groningen, terwijl AZ morste bij FC Utrecht. Voor FC Twente betekent het een terugkeer in Europa na acht jaar. De ploeg van trainer Ron Jans begint in de derde voorronde van de Conference League. Twente vergezelt Ajax (groepsfase Champions League), PSV (derde voorronde Champions League) en Feyenoord (voorronde/groepsfase Europa League).