Ten Hag wijst beste herinneringen aan: Deze Tukker is beetje Ajacied geworden

Ten Hag wijst beste herinneringen aan: "Deze Tukker is beetje Ajacied geworden"

12-05-2022 06:55 Laatste update: 07:10
36

Erik ten Hag vertrekt door de voordeur bij Ajax na de derde landstitel in vier jaar tijd. De trainer geeft toe dat het in de laatste maanden van het seizoen aankwam op winnaarsmentaliteit, zeker na enkele tegenslagen, maar het fundament is nog steeds uitstekend.

"Er zijn weer jonge spelers die zich etaleren en aan het doorbreken zijn. Dat geeft heel veel voldoening. Hier ligt een heel sterk fundament, waar Ajax op voort kan borduren", zegt Ten Hag op de persconferentie. "Voor mij was het een geweldige reis, een mooi tijdperk. Ik kijk er met ontzettend veel plezier en genoegdoening op terug, op de mensen met wie ik samengewerkt heb, de resultaten die we geboekt hebben en dat we dat veelal met schitterend mooi voetbal gedaan hebben."

Ten Hag heeft gemerkt dat Ajax altijd onder een vergrootglas ligt. "Als je titels wint, is het mooi. Ajax is hét A-merk van het Nederlandse voetbal, het uithangbord internationaal. Daar heeft iedereen een mening over. En die gaan door de opkomst van social media ook nog eens allemaal een eigen leven leiden. Dat polariseert ongelooflijk. Zelfs als je wint en dat met goed voetbal doet, kun je bekritiseerd worden…"

Toch heeft de naar Manchester United vertrekkende trainer het uitstekend naar zijn zin gehad in Amsterdam. "Deze Tukker is een beetje Ajacied geworden. Je roots verloochen je nooit, maar ik voel me hier thuis. Ik heb genoten, van heel veel elementen binnen Ajax", stelt Ten Hag, die de beste herinneringen bewaart aan drie Champions League-duels. "De thuiswedstrijd tegen Dortmund, die had zo'n ontiegelijk hoog niveau. Met de wedstrijden in Turijn en Madrid is dat het hoogste niveau dat Ajax onder mijn leiding heeft gespeeld. Dat zijn de momenten dat ik het meest genoten heb van de ploeg."

Ten Hag blijft bescheiden, maar weet dat hij geschiedenis heeft geschreven. "Als je naar de feiten kijkt, dan is dat zo. We hebben bovendien een enorm verwachtingspatroon gecreëerd. Daar kunnen we bijna niet meer aan voldoen. De teleurstelling was heel groot toen we uitgeschakeld werden door Benfica, heel Nederland was teleurgesteld. Maar wij weten, alles moet meezitten. Toen ik vier jaar geleden hier begon, was Ajax al uitgeschakeld voor Europa…"