VP Award 2022: 'Que si, que no', swingende Sinisterra haalt prijs naar Rotterdam

VP Award 2022: 'Que si, que no', swingende Sinisterra haalt prijs naar Rotterdam

13-05-2022 12:00 Laatste update: 12:19
254

Het moment is daar: de stemmen zijn geteld en de uitslag van de VP Award 2022 is bekend. Deze week hebben we nummer vijf Gernot Trauner, nummer vier Antony en nummers twee Cody Gakpo en Jurriën Timber in het zonnetje gezet, nu is het tijd om de winnaar bekend te maken. Luis Sinisterra treedt in de voetsporen van Hakim Ziyech, Nicolai Jörgensen, nogmaals Ziyech, Matthijs de Ligt en Dusan Tadic, als winnaar van onze verkiezing!

Hij kwam ooit in 2018 als grote onbekende in De Kuip, had niet eens een zaakwaarnemer en debuteerde in alle anonimiteit tegen De Graafschap. Na zijn doorbraak liep hij een zware knieblessure op, maar Sinisterra is nu beter dan ooit. Dat 'Que si, que no, que Luis Sinisterra' door De Kuip galmt op wedstrijddagen, is meer regel dan uitzondering geworden. De twee miljoen die Feyenoord voor hem betaalde, zal in veelvoud terugverdiend worden, waarschijnlijk deze zomer al. Vooral dit seizoen zat er geen rem op de 22-jarige buitenspeler: met 23 goals en 13 assists in 45 wedstrijden heeft Sinisterra een aanzienlijk aandeel gehad in de successen van Feyenoord.

Zijn constante dreiging en samba-achtige individuele acties vielen bij zowel de VoetbalPrimeur-redactie als de community in de smaak. In de redactieverkiezing eindigde Sinisterra nog als derde, achter Gakpo en Timber. De bezoekers van onze site hebben echter het verschil gemaakt en verkozen de Colombiaan met 22 procent van de stemmen tot beste speler op de Nederlandse velden.

Hoogtepunt 2021/2022
De hoogtepunten van Sinisterra kunnen niet los worden gezien van de ijzersterke Europese campagne van Feyenoord. Zonder zijn hattrick tegen IF Elfsborg in de laatste Conference League-voorronde zou de Stadionclub, gezien de 3-1 nederlaag in de return, niet eens hebben deelgenomen aan het hoofdtoernooi. Tel daarbij zijn zes goals plus schitterende assist op Cyriel Dessers tegen Olympique Marseille op en het is duidelijk dat de Colombiaan aan de wieg staat van het Conference League-succes van Feyenoord.

Maar ook in de Eredivisie was het bij vlagen genieten als Sinisterra zijn trukendoos opengooide. Zijn beauty tegen SC Cambuur staat bij de gehele Feyenoord-aanhang op het netvlies gebrand en thuis tegen FC Utrecht kroonde hij zich in minuut zeven van de blessuretijd tot matchwinner, door na een fraaie actie voor de 2-1 te zorgen.

Conclusie VP
Feyenoord heeft Sinisterra rustig klaargestoomd voor het grote werk en de Colombiaan heeft zijn beste Eredivisie-seizoen achter de rug. Voorbereiden of afmaken: de Colombiaan kan het allebei, wijzen zijn statistieken uit. Van zijn 147 ingezette dribbels slaagde liefst 71 procent en in de Eredivisie creëerde hij 59 kansen. Ter vergelijking: bij Ajax-collega Antony, nummer vier in de verkiezing, slaagde 56 procent van zijn dribbels en bij PSV-vedette Gakpo ligt dit percentage op 58.

Hij is inmiddels al gelinkt aan Champions League-deelnemer Bayer Leverkusen en het lijkt voor de hand te liggen dat hij deze zomer vertrekt bij Feyenoord. Je zou bijna vergeten dat de dribbelaar pas 22 jaar oud is, maar misschien is hij de Eredivisie nu al ontgroeid. Met een tot medio 2024 doorlopend contract wrijft Feyenoord zich alvast in de handen.