Frenkie de Jong bij Manchester United: onder Ten Hag weer de spil

Frenkie de Jong bij Manchester United: onder Ten Hag weer de spil

14-05-2022 10:30
88

Frenkie de Jong moet de eerste grote aankoop van Erik ten Hag worden bij Manchester United, zo beweren Spaanse media. De veertigvoudig Oranje-international mag om financiële redenen vertrekken bij FC Barcelona en zou op Old Trafford Paul Pogba kunnen vervangen. VoetbalPrimeur schetst het perspectief van De Jong.

De selectie van Manchester United rammelt aan alle kanten. Ook interim-manager Ralf Rangnick wist het vastgelopen schip niet vlot te trekken. Sterker nog, The Mancunians zullen komend seizoen ontbreken in de Champions League. Het sportieve verval lijkt ook steeds meer invloed te hebben op de financiële positie van United, maar toch krijgt Ten Hag een budget van naar verluidt 150 miljoen euro. Dat potje kan nog worden aangevuld met uitgaande transfers.

Eén van de belangrijkste aankopen van de nieuwe Nederlandse manager zou dus Frenkie de Jong moeten worden. Ten Hag wrijft zich in de handen als hij daadwerkelijk herenigd wordt met de oud-Ajacied, want het huidige middenveld van United kan bepaald geen potten breken. Alleen Bruno Fernandes is een onmisbare schakel, al worstelde ook hij dit seizoen met zijn vorm.

Naast de Portugese spelmaker, heeft Scott McTominay vaak een basisplaats. De kwaliteiten van het kind van de club liggen niet aan de bal, maar hij zou wel de ideale aanvulling kunnen zijn op balvirtuozen De Jong en Fernandes. Een beetje zoals Edson Álvarez bij Ajax. Ook Fred, die steeds beter zijn draai vindt, komt voor die rol in aanmerking. Donny van de Beek keert terug van een huurperiode bij Everton en zal ook een serieuze optie zijn voor Ten Hag. Feit blijft wel dat Fernandes onomstreden is als nummer tien. Van Paul Pogba en Nemanja Matic is al bekend dat zij aan hun laatste weken bezig zijn bij de club. Ook aanvallende middenvelders Jesse Lingard en Juan Mata lopen uit hun contract.

Het is duidelijk dat Ten Hag een controleur kan gebruiken die dominant is in de opbouw en niet bang is om het spel naar zich toe te trekken. Inderdaad, een type De Jong. De middenvelder uit Arkel kan bij Barça, door concurrenten als Sergio Busquets en Pedri, niet vaak doen wat hij het liefste doet: zich uit laten zakken en vandaar met de bal aan de voet naar openingen zoeken. Bij United liggen die mogelijkheden er wél. Van de United-middenvelders die straks nog vast liggen beschikt verder alleen Fernandes over een flinke portie inzicht en creativiteit.

Met een aankoop als De Jong kan het basisteam van het United van Ten Hag al aardig vorm krijgen, al blijven directe versterkingen zeer gewenst. Zo is een impuls in de defensie haast noodzakelijk. Harry Maguire ligt al het hele seizoen onder vuur en Raphaël Varane is wel erg vaak geblesseerd. Ook over back Aaron Wan-Bissaka zijn twijfels. Voorin kan United eveneens een topaankoop gebruiken. Zo is de toekomst van Cristiano Ronaldo, die nu echt op leeftijd raakt, onzeker en worstelde Marcus Rashford het hele seizoen met zichzelf. Jadon Sancho is wel een zekerheidje en talent Anthony Elanga klopt op de deur. Verder blijft de breedte van de selectie een heikel punt. Het verval is groot als sterren als Fernandes, Sancho en Ronaldo niet thuis geven.

De selectie van Manchester United kent nog veel vraagtekens voor volgend seizoen. De geruchtenmachine draait op volle toeren, en onder meer Ajax-spelers als Antony, Jurriën Timber en Lisandro Martínez werden al genoemd. Duidelijk is dat er werk aan de winkel is voor Ten Hag. De komst van De Jong zou alvast een sterk signaal zijn. Ook Manchester City-manager Pep Guardiola lijkt een bewonderaar te zijn van de Oranje-international, als een transfer realistisch wordt.