De keuzes van Schreuder: zo kan het nieuwe Ajax eruit gaan zien

De keuzes van Schreuder: zo kan het nieuwe Ajax eruit gaan zien

13-05-2022 11:45
124

Nu Ajax de landstitel binnen heeft, verzekerd is van de Champions League-jackpot en Alfred Schreuder heeft vastgelegd als opvolger van Erik ten Hag, kan de Amsterdamse club doorpakken met de samenstelling van de selectie voor volgend seizoen. Zó kan zijn nieuwe Ajax eruit gaan zien.

Ajax gaat een drukke transferzomer tegemoet, maar met de aanstelling van Schreuder kiezen technisch manager Gerry Hamstra en rechterhand Klaas-Jan Huntelaar nadrukkelijk voor de lijn-Ten Hag. Schreuder moet de Amsterdammers naar nieuwe successen leiden in Nederland en Europa. Met welke spelers dat gebeurt, is nog de vraag. Meerdere basisspelers zijn op weg naar de uitgang, terwijl er nog geen inkomende transfers zijn afgerond.

Keeper: weinig veranderingen, Onana weg
Normaal gesproken keert Remko Pasveer vanaf de voorbereiding weer terug onder de lat. Voordat hij zijn vinger brak, hield de 38-jarige doelman zeventien keer de nul in twintig Eredivisie-duels. Maarten Stekelenburg maakte het seizoen af en heeft een aflopend contract. Ajax is met hem in gesprek over een extra jaar. Jay Gorter is en blijft waarschijnlijk de derde keus in Amsterdam. Andre Onana vertrekt transfervrij naar Internazionale.

Rechtsback: interne kandidaten voor Mazraoui-opvolging
Wie wordt de opvolger van Noussair Mazraoui? De toekomstige rechtsback van Bayern München laat een krater achter in de Johan Cruijff Arena, die Devyne Rensch op zal willen vullen. De negentienjarige verdediger viel het afgelopen jaar ver terug en zal aan Schreuder moeten laten zien dat hij de erfenis van Mazraoui kan dragen. Sean Klaiber keert terug van een zware knieblessure, terwijl Youri Regeer (18) en Liam van Gelderen (21) op de deur kloppen.

Centrale verdedigers: toptransfers Timber en Martínez niet uitgesloten
De defensie van Ajax stond in de eerste seizoenshelft als een huis, zal Schreuder ook hebben gezien. Jurriën Timber en Lisandro Martínez zijn dan ook het gedoodverfde centrale duo voor volgend seizoen. Er is een maar: zowel Timber als Martínez staat op de lijstjes van internationale topclubs, waaronder - naar verluidt - Manchester United. Perr Schuurs en Daley Blind gelden als alternatieven, terwijl miskoop Lisandro Magallán terugkeert van Anderlecht.

Linksback: Wijndal op Ajax-lijstje
Blind is in principe de linksback voor volgend seizoen en met Nicolás Tagliafico is afgesproken dat hij deze zomer voor een slordige vier miljoen euro kan vertrekken. Als dat gebeurt, ligt het voor de hand dat Ajax voor Owen Wijndal gaat. De aanvoerder van AZ heeft een gelimiteerde afkoopsom en zou graag de overstap willen maken. Nieuwe aanwas is er met Anass Salah-Eddine (20) en Youri Baas (19).

Controlerende middenvelder: stand-in voor Álvarez gezocht
Edson Álvarez was dit seizoen één van de eerste namen die Ten Hag op het wedstrijdformulier zette. En terecht, want de Mexicaan is essentieel voor het spel van Ajax. Dat heeft ook een keerzijde: als Álvarez volgend seizoen een keer ontbreekt, heeft Schreuder een probleem. Ryan Gravenberch is op weg naar Bayern München en de huidige selectie herbergt geen balveroveraar pur sang. Wel zou Timber met zijn kwaliteiten als controleur uit de voeten kunnen.

Box-to-box-middenvelder: Taylor dient zich aan
In de laatste weken van het seizoen liet Kenneth Taylor zien dat er rekening met hem moet worden gehouden. De generatiegenoot van Gravenberch, beiden vieren op 16 mei hun twintigste verjaardag, maakt volgend seizoen aanspraak op een vaste basisplaats. Mohammed Kudus gaat zijn jaar van de waarheid in. De Ghanees kan toveren, maar is nog te wisselvallig en hoopt alle blessureperikelen nu echt achter zich te kunnen laten.

Aanvallende middenvelder: Berghuis of Klaassen
Steven Berghuis ontpopte zich in zijn debuutseizoen verrassend tot de aanvallende middenvelder die Ajax liet swingen. De laatste maanden zit de klad er echter in - en vlak Davy Klaassen nooit uit. De routinier (29) gidste Ajax met belangrijke goals naar weer een titel. Voor de geblesseerde Zakaria Labyad zit zijn Ajax-periode erop. Zijn contract loopt af.

Rechtsbuiten: Antony en dan lange tijd niets
Natuurlijk, Antony is onomstreden. Maar hoe lang vertoont de Braziliaan zijn kunsten nog in de Eredivisie? Ten Hag zou hem mee willen nemen naar Manchester United, terwijl Bayern München vorig jaar al in de markt was. Mocht hij zijn toptransfer krijgen, dan is de kans groot dat Ajax een nieuwe aanvaller gaat halen. De van Juventus gehuurde Mohamed Ihattaren speelde nog geen Eredivisie-minuut in de hoofdmacht, maar laat zich zien bij Jong Ajax en is erop gebrand om definitief speler van de Amsterdamse club te worden.

Spits: Haller en mogelijk Brobbey
Met elf goals in de Champions League en de topscorerstitel in de Eredivisie (21 goals met nog één wedstrijd te gaan) kan Ajax vertrouwen op Sébastien Haller. De recordaankoop, die in de slotfase van het seizoen wel zijn beperkingen toonde, staat in de belangstelling van onder meer Borussia Dortmund, waardoor Ajax er alles aan zal doen om Brian Brobbey nog een jaar te huren van RB Leipzig. De Amsterdammer was met zijn goals tegen FC Utrecht, PSV, NEC en AZ goud waard in de titelrace. Danilo Pereira zal Ajax transfervrij verlaten.

Linksbuiten: nieuwe poging voor Bergwijn
Steven Bergwijn stond al twee keer op het punt naar de Johan Cruijff Arena te komen en de verwachting is dat Ajax in de zomer een nieuwe poging gaat wagen bij Tottenham Hotspur. De Oranje-international zal Schreuder veel speelruimte geven: Bergwijn kan in principe op alle aanvallende posities uit de voeten. Als hij komt, kan Dusan Tadic (33) het wat rustiger aan gaan doen, al lijkt de Servische captain daar zelf nog helemaal niet aan toe. En dan is er ook nog Mohamed Daramy, die Ajax vorig jaar twaalf miljoen euro kostte.

Zo kan het nieuwe Ajax er volgend seizoen uit gaan zien: