Gemiste penalty Dallinga niet fataal: Excelsior in verlenging alsnog langs Roda JC

14-05-2022 22:35 Laatste update: 22:37
161

Excelsior heeft Roda JC geëlimineerd in de eerste ronde van de play-offs. Na een gemiste penalty van Thijs Dallinga was een verlenging noodzakelijk in Kerkrade, maar daarin maakte Couhaib Driouech alsnog het verschil: de Kralingers weten na de laatste Eredivisie-speelronde wie hun tegenstander wordt.

Beide ploegen speelden in Kralingen met 2-2 gelijk en maakten er tijdens de return in Kerkrade een open eerste helft van, waarin wonder boven wonder niet gescoord werd. Roda-topschutter Dylan Vente stuitte op doelman Stijn van Gassel en Bryan Limbombe verkwanselde de rebound. Later redde Van Gassel ook ternauwernood op een inzet van Patrick Pflücke.

Aan de andere kant was Daryl Werker de reddende engel op de lijn bij Roda JC en hield Rody de Boer op miraculeuze wijze een inzet van Thijs Dallinga tegen. Excelsior claimde bovendien nog tevergeefs een penalty, na een charge van Amir Absalem op Marouan Azarkan.

Diezelfde Azarkan zorgde na rust ook voor de meeste dreiging namens Excelsior, maar de kansen droogden langzaam maar zeker op. Bij aanvang van het laatste kwart veroorzaakte Davy van den Berg plotseling een strafschop. Keuken Kampioen Divisie-topscorer Dallinga legde aan, maar De Boer stopte zijn penalty en zorgde ervoor dat de wedstrijd verlengd werd.

Dallinga zag namelijk nog een doelpunt afgekeurd worden, maar in de extra minuten viel het dubbeltje al snel de kant van Marinus Dijkhuizen en zijn mannen op. De bal bleef na een duel tussen Dallinga en Werker liggen in het strafschopgebied en Driouech prikte hem binnen: 0-1. Diep in de blessuretijd counterde Excelsior zelfs nog naar 0-2 via Nikolas Agrafiotis, waarna het meteen klaar was in Kerkrade.

Excelsior treft in de tweede ronde de nummer zestien van de Eredivisie en hoort zondag dus wie de tegenstander van woensdag wordt. Eerder werd al duidelijk dat FC Eindhoven en ADO Den Haag elkaar in de andere halve finale tegenkomen.