Fortuna staat nu wel open voor transfer Flemming: 'We willen meedenken'

Fortuna staat nu wel open voor transfer Flemming: 'We willen meedenken'

19 mei - 10:30 Laatste update: 11:28
42 Reacties

Tim van Duijn

Het kan de afgelopen maanden onmogelijk gezellig zijn geweest op kantoor bij Fortuna Sittard. Het had niet veel gescheeld of de club was gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie, maar op het allerlaatste moment kwam het alsnog goed. Technisch manager Sjoerd Ars is van de stress een paar jaar ouder geworden. Hij vertelt onder meer over de afgelopen maanden van Fortuna, de positie van hoofdtrainer Sjors Ultee, de rol van Dimitrios Siovas, Zian Flemming en de toekomst van de club.

Fortuna was lange tijd de gedoodverfde degradant, maar in de beslissende fase van het seizoen begon de ploeg van Ultee ineens punten te pakken. Met het nodige kunst- en vliegwerk werd ook bij NEC gewonnen en dus is Fortuna verzekerd van nog een jaar Eredivisie.

Ars trok het vanaf de zijlijn maar slecht. "Ik ben nog steeds aan het bijkomen. Dit is een apotheose die ik niet meer mee hoop te hoeven maken. Als speler vond ik dit soort wedstrijden heerlijk, maar als je aan de zijlijn staat... Je speelt een aantal finales achter elkaar. Als het seizoen in de laatste tien minuten beslist wordt, is dat ongekend. Ik heb grote mannen in tranen gezien, het doet dus echt wat met mensen. Iedere goal kan het verschil zijn tussen Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie."

Over voetbal wordt vaak geroepen dat het 'maar een spelletje' is, maar een beleidsbepaler weet als geen ander dat dat onzin is. "Hier hangt iets meer van af dan een gemiddelde wedstrijd in het amateurvoetbal, bij wijze van spreken. Er staan banen op het spel, veel levens worden overhoop gegooid als je degradeert. Dan ga je echt flink terug. Je hebt van tevoren twee totaal verschillende lijsten klaar liggen. Er zit een groot verschil tussen welke spelers je zoekt voor welk niveau. Veel spelers wachten ook af wat er gaat gebeuren. Vorig seizoen hadden we iets meer te besteden en kwamen we niet in dit scenario terecht", zegt Ars.

"Als je in een bepaalde begrotingsklasse zit, word je in een goed seizoen twaalfde en kom je in een seizoen waarin het tegenzit in de problemen. Als je geluk hebt kun je wekenlang met dezelfde basis spelen, maar vanaf de voorbereiding hebben we veel pech gehad met spelers die er langere tijd uit waren. Dan wordt de spoeling dun en kom je in een negatieve spiraal terecht. Gelukkig hebben we dat in de winterstop nog weten te corrigeren met bepaalde versterkingen. Het helpt mee als je aan het begin van het seizoen een bredere selectie met meer kwaliteit hebt. Enerzijds is dat scouting, anderzijds het financiële plaatje: als je meer geld te besteden hebt, kun je natuurlijk ook betere spelers halen. Nu we ons hebben gehandhaafd, kunnen we weer een volgende stap zetten."

Ultee
Sparta en Heracles Almelo deden een noodgreep door op een cruciaal moment de trainer opzij te zetten in de hoop een soort schokeffect te creëren. Ook bij Fortuna was de situatie dreigend, toch mocht Ultee blijven zitten. "Daar hebben we wel goed over nagedacht. Je komt op een gegeven moment in een situatie waarin je je afvraagt hoe het verder moet. Het was vrij nijpend en de druk kwam er steeds meer op te staan. Dan ben je geneigd om naar de positie van een trainer te kijken, maar we hebben daar goede gesprekken over gevoerd met elkaar."

"Het is ook een omslagpunt geweest en daarom wilden we graag zo verder. We hadden ook niet het gevoel dat Sjors de groep kwijt was. Dat was voor ons de belangrijkste graadmeter. Als er geen chemie meer is tussen spelersgroep en trainer of het loopt om bepaalde redenen minder, moet je wellicht ingrijpen, maar dat gevoel hadden we niet. We hebben wat dingen omgezet en dat is uiteindelijk goed gegaan. Misschien is het nu makkelijk praten, maar je slaat ook met elkaar een bepaalde weg in. En het is geen gegeven dat het met een andere trainer totaal anders was afgelopen."

Siovas
Het was een tijdje drama bij Fortuna - en dan hebben we het niet over de geboorteplaats van Siovas, de man die Fortuna na zijn komst in de winterstop bij de hand nam. De club nam een behoorlijk risico met het aantrekken van de 33-jarige Griek, die weliswaar zijn sporen in Spanje al verdiend had, maar al acht maanden niet in actie gekomen was. Zo'n overstap wil nog wel eens verkeerd uitpakken. "Dat is voor ons een wereldaanwinst geweest waarmee we toch wat risico genomen hebben, omdat hij een tijdje niet gespeeld had", zegt Ars.

"In de winterstop moesten we echt iets, dus dan moet je hier en daar ook wel een gokje wagen. Zie maar spelers te vinden die jou sterker maken, op goed niveau alles gespeeld hebben, topfit zijn en naar Sittard willen komen om degradatievoetbal te spelen. Spelers die twijfelen, zeggen vaak dan 'nee'. Hij kwam uit ons netwerk. Normaal gesproken kijk je niet naar dat soort jongens omdat ze voor Fortuna niet haalbaar zijn. Hij is bij ons aangedragen, we hebben hem bekeken en de gok genomen. Als hij na twee wedstrijden geblesseerd was geraakt, hadden mensen mij weer raar aangekeken, maar het pakte fantastisch uit."

Ultee vertelde bij Voetbal International al dat hij Siovas nooit meer zal vergeten. "Hij zei: coach, tomorrow nine 'o clock, I have my flight. Ik zei: Sio, you can fly tonight. I don’t care. Hij heeft de laatste twee weken geen één training meegedaan. Gewoon nul. Vanmorgen zei hij: vandaag ben ik zestig procent. Woensdag veertig, vandaag zestig. Ik zal hem nooit meer vergeten."

Ars over zijn band met Siovas: "Na de wedstrijd heb ik een tijdje met hem staan kletsen. Je zou het niet zeggen, maar hij was 's avonds echt een van de gangmakers. Ik heb nog nooit een speler gezien die zo relaxed is als hij. Toen hij er net was, vroegen mensen zich af wat ze met hem aan moesten. Moeilijk te peilen, weinig emotie, maar echt een gouden vent. Toen hij kwam, zei hij: maak je niet zo druk. Ik heb acht maanden niet gespeeld, maar zet mij er maar gewoon in. Ik zorg dat ik er sta. Vanaf het begin stond hij er. Hij zei: ik ga jullie erin houden. Zondag op het feest: Sjoerd, ik zei het je toch. Maandag is hij vertrokken. We gaan nog wel met hem in gesprek over volgend seizoen. Dit is een speler van absolute meerwaarde, maar het is ook afhankelijk van wat hij wil en hoe fit hij is."

Ars zit niet stil en is al volop bezig met de samenstelling van de selectie voor volgend jaar. "De eerste lijntjes zijn al uitgegooid. De meeste huurspelers zullen gewoon teruggegaan, maar omdat we financieel een stap kunnen zetten, zullen we de selectie goed kunnen versterken. Daar zijn we al druk mee bezig. We hebben ook spelers met een doorlopend contract, maar waar we mogelijk afscheid van nemen. Voor Zian Flemming en George Cox is veel belangstelling en zo zijn er nog wel meer spelers die er goed opstaan."

Flemming
Ars noemde hem al. Flemming kon naar Empoli, Nottingham Forest en Millwall, maar kreeg drie keer nul op het rekest van Fortuna. De middenvelder sprak zondag de hoop uit dat de club nu wél meewerkt. "Voor Zian was vorig jaar veel belangstelling, maar toen hebben we hem aan zijn contract gehouden", zegt Ars. Lachend: "Dat heeft zich aardig uitbetaald", doelend op de redding op de lijn tegen NEC, vlak voor tijd. "In de winterstop hebben we afgesproken om er samen vol voor te gaan, dan zouden wij ons in de zomer coulant opstellen richting een eventuele vervolgstap. Dat betekent niet dat hij voor een appel en een ei op te halen is, maar we willen wel meedenken."

"Uiteindelijk is Fortuna een ontwikkelclub die spelers moet verkopen. Het is mooi dat we weer waarde op het veld hebben staan, want voor Fortuna is dat een belangrijk verdienmodel. We hebben de afgelopen jaren veel geld verdiend aan transfers. Als we dat vol kunnen houden, doen we het op dat vlak in ieder geval goed."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Spotify en te bekijken via YouTube!

Plaats een reactie