Jacobs: Ik wilde me niet laten leiden door Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie

Jacobs: "Ik wilde me niet laten leiden door Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie"

19-05-2022 08:00 Laatste update: 10:36
5

Tim van Duijn

Teun Jacobs is de komende twee seizoenen technisch directeur van Willem ll. De 38-jarige voetbalbaas uit Sambeek staat voor de taak om een selectie samen te stellen die meteen mee kan doen om promotie naar de Eredivisie. Een nadere kennismaking met Jacobs.

Jacobs was hiervoor 2,5 jaar technisch manager bij Almere City. Die club werd in het eerste half jaar van Jacobs negende, daarna vierde, maar aan het begin van dit seizoen kwam de klad erin. In februari werd bekend dat hij daar weg zou gaan. Jacobs werkte bij NEC onder meer als jeugdtrainer en hoofd opleidingen en was in diverse functies werkzaam bij de KNVB. De degradatie heeft er flink ingehakt bij Willem ll en dus komt Jacobs niet in een gespreid bedje terecht.

Wat trof je aan toen je binnenkwam bij Willem ll?
"Een club met een geweldige geschiedenis, topfaciliteiten en prettige mensen waar ik mee kan samenwerken, een club die in de Eredivisie moet spelen. De klap is hard aangekomen en moet ook even verwerkt worden, dus ik snap wat je bedoelt. Willem ll stond er niet best voor, maar is aardig dichtbij gekomen. Helaas is dat niet gelukt. Het is wat het is. We moeten door, dus de focus gaat nu weer op zo snel mogelijk terugkomen in de Eredivisie."

Was het meteen 'ja' toen je benaderd werd?
"Het is nooit meteen 'ja'. Daar gaan natuurlijk meerdere gesprekken aan vooraf, maar ik stond er wel voor open. Het werd snel duidelijk dat Willem ll in alles voor mij een stap vooruit is, los van het niveau. De club stond er sportief gezien niet goed voor, maar organisatorisch is het uitstekend. Ik wilde me niet laten leiden door Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie. De gesprekken met Martin van Geel waren goed en het beleidsplan sprak me aan. Ondanks dat het sportief niet goed draaide, was het stadion uitverkocht en stonden de supporters vol achter het elftal. Daardoor besloot ik er vol voor te gaan, in welk scenario dan ook."

Waar ligt naast promoveren nog meer de nadruk op?
"Ik moet de selectie en staf samenstellen voor het eerste elftal, maar we willen ook de volgende stap zetten met de jeugdopleiding, in samenwerking met Arjan Swinkels en Robby Hendriks (hoofd jeugdopleiding en manager jeugdopleiding, red.). Willem ll is van oudsher een opleidingsclub. Dat wil de club nog steeds zijn. Om dat zichtbaarder te maken moeten we ons afvragen hoe de stap van opleiding naar het eerste elftal beter begeleidt kan worden."

Hoe zien de komende weken eruit voor jou?
"Er zullen veel gesprekken worden gevoerd, maar first things first: de samenstelling van de technische staf krijgt prioriteit en samen met Martin ga ik allereerst in gesprek met Kevin Hofland. Daarna gaat de focus op de rest van de staf, de spelers, de scouting en de jeugdopleiding."

Wat is de bedoeling met Kevin Hofland?
"Zijn contract loopt af, daarom spreek ik ook als eerste met hem. Hij heeft het goed gedaan, intern is men tevreden over hem. Hij zal ook willen weten wat het plan is van de club en welke mogelijkheden er zijn. Ik wil weer dingen van hem weten, dus we gaan gewoon het gesprek met elkaar aan. Als we er allebei hetzelfde instaan, bekijken we of we de samenwerking voort kunnen zetten."

In het persbericht van Almere City vertelde je dat de club een ander type technisch manager zocht. Wat zochten ze en waarom paste jij daar niet in?
"Daar heeft John Bes (algemeen directeur Almere City, red.) al eens iets over gezegd. Bij Almere City stond een bepaalde structuur, met Alex Pastoor als ervaren trainer die de staf goed kon aansturen en Jurgen Seegers als ervaren hoofd jeugdopleidingen. De club zocht meer iemand die zich puur focuste op scouting en het aan- en verkopen van spelers. Ik kijk juist wat breder en wil ook verantwoordelijk zijn voor de staf en de jeugdopleiding. Ik denk niet dat je dat op kunt knippen en daarom paste de nieuwe rol mij niet zo goed."

Heb je het gevoel dat je bij Almere City een krasje opgelopen hebt? De kritiek werd op een gegeven moment stevig op jou gericht.
"Krasje, tja.. Misschien voor de buitenwacht. Toen ik vertrok bij Almere City heb ik met veel mensen uit de voetballerij gesproken en contact gehad met mooie clubs, dus een krasje zou ik het niet per se willen noemen. Ik maak nu de stap naar een grotere club. Dat is niet voor niets, denk ik."

Hoe ziet de rolverdeling er bij Willem ll uit? Wie is jouw baas?
"Willem ll heeft één statutair directeur (Van Geel, red.) en één titulair directeur (Jacobs, red.). Dat betekent dat ik verantwoording af moet leggen aan Martin. Maar los daarvan geef ik voor functienamen niet zoveel. Het is maar net hoe je het noemt. Het allerbelangrijkste is dat je gewoon goed met elkaar samenwerkt."