Spelersrapport na Europa League-finale: één 8, drie keer 7,5, ruime voldoende Gio

Spelersrapport na Europa League-finale: één 8, drie keer 7,5, ruime voldoende Gio

19 May - 00:00 Laatste update: 00:06
26

Eintracht Frankfurt en Rangers maakten er een lange zenuwslopende voetbalavond van, die uiteindelijk in het voordeel van de Duitsers is beslist: 0-1 via Joe Aribo, 1-1 via Rafael Santos Borré en Frankfurt wint met 5-4 na penalty's. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit, ook aan coach Giovanni van Bronckhorst.

Eintracht Frankfurt
Kevin Trapp – 8: Hij had eigenlijk nauwelijks iets te doen gehad, maar stond er in minuut 117 toen het hoognodig was. Frankfurt leek zich na bijna twee uur voetballen nog te laten verrassen, maar Trapp voorkwam een vrijwel zekere goal voor Ryan Kent. Daarna maakte hij ook het verschil in de penaltyreeks.

Almamy Touré – 6: Het was wel duidelijk dat hij er vooral stond om tegen te houden. Aan de bal was Touré namelijk een weinig stabiele factor, in de duels wel.

Tuta – 7: De Braziliaanse Abwehrchef, die voor rust achterin zorgde. In het eerste half uur maakte hij indruk met zijn rust aan de bal, totdat een ongelukkige glijpartij en bijbehorende blessure zijn wedstrijd voortijdig beëindigden.

Evan Ndicka – 5,5: Zie Touré, maar dan nog minder sterk aan de bal. Na honderd minuten zat zijn wedstrijd erop.

Ansgar Knauff – 5: In de 3-4-3 van Frankfurt was een belangrijke rol voor hem weggelegd. Knauff zorgde vanaf rechts inderdaad constant voor dreiging, maar maakte vaak de verkeerde keuze in de eindfase.

Sebastian Rode – 7: De oud-speler van onder meer Bayern München en Borussia Dortmund ging al vroeg in de wedstrijd gestrekt, met een gezicht vol bloed. Na een blessurebehandeling kreeg hij een tulband en ging hij gewoon weer voorop in de strijd.

Djibril Sow – 5: Het beoogde verdeelstation op het middenveld, maar Sow speelde een buitengewoon ongelukkige finale. De 'assist' bij de openingstreffer van Aribo kwam van zijn hoofd.

Filip Kostic – 6,5: De oude bekende van FC Groningen is met zijn creativiteit en loopvermogen van groot belang voor Frankfurt. Lang niet alles ging goed in de finale, maar Kostic pakte toch weer uit met een afgemeten assist op Santos Borré.

Jesper Lindström – 5,5: De Deen is uitgeroepen tot Rookie of the Year in de Bundesliga en bewees met een enkele flits dat hij wel degelijk kan voetballen. Echt los kwam hij echter niet.

Rafael Santos Borré – 7,5: De concurrent van Sam Lammers was in de eerste zeventig minuten alleen opgevallen met een vrij gênante schwalbe. Maar toen werd de Colombiaan voor het eerst in stelling gebracht en was het meteen raak: heel knap. Ook zijn winnende penalty mocht er zijn.

Daichi Kamada – 5: De Japanner speelde een weinig gelukkige wedstrijd. Vlak voor de 1-1 miste hij al een opgelegde kans op de gelijkmaker, nadat hij in de eerste helft al eens in de weg stond bij een poging van een teamgenoot.

Invallers
Makoto Hasebe – 6,5: Kwam direct na de 0-1 in het veld voor de ongelukkige Tuta. De ervaren Japanner vulde het keurig in en nam de honneurs centraal achterin geruisloos waar.

Jens Petter Hauge – 5: Viel op zijn beurt direct na de gelijkmaker in voor Lindström. SC Heerenveen zat ooit achter de Noor aan, die in deze finale weinig gelukkig inviel: de meeste van zijn acties mislukten.

Kristijan Jakic – x: Speelde de verlenging als vervanger van Rode en speelde te kort voor een beoordeling.

Christopher Lenz – x: Loste Ndicka af en speelde te kort voor een beoordeling.

Ajdin Hrustic – x: De oude bekende van FC Groningen kwam erin voor Sow en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Oliver Glasner – 7: Leidde VfL Wolfsburg vorig seizoen naar de Champions League en heeft Eintracht Frankfurt in Europa ook boven zichzelf uit doen stijgen. Zijn 3-4-3 systeem zit goed in elkaar, al miste zijn ploeg stootkracht in de finale.

Rangers FC
Allan McGregor – 7: Veertig jaar oud en al van de partij in 2008, toen de Europa League nog UEFA Cup heette en Rangers het in de finale af moest leggen tegen Dick Advocaat en Zenit Sint-Petersburg. Woensdag sleepte hij Rangers de eerste helft door, met een knappe save op een open kans van Knauff.

James Tavernier – 6,5: De ongekend productieve rechtsback, die het topscorersklassement van de Europa League aanvoert. Tavernier moest vaker achter Kostic aan dan omgekeerd, al kwam hij na rust beter in de wedstrijd.

Connor Goldson – 4,5: Toen Rangers éénmaal op voorsprong stond, viel Goldson opeens door de mand. Klunzig balverlies bij zijn eigen strafschopgebied bleef nog zonder gevolgen, maar daarna liet hij de bal zomaar lopen, waardoor Santos Borré de 1-1 kon aantekenen.

Calvin Bassey – 7,5: Eén van de grote uitblinkers op het veld. Waar ook maar gevaar dreigde, zat Bassey er met een lichaamsdeel naar keuze tussen. De tegengoal van Frnakfurt was niet zijn fout.

Borna Barisic – 6,5: Bleef strijden tot hij niet meer kon lopen en hield zich op karakter prima staande tegen Knauff, maar is duidelijk niet de meest begaafde van het stel: de Kroaat wilde onder druk nogal eens in paniek raken, als hij de bal aan zijn voeten had.

Ryan Jack – 6: Sneeuwde af en toe wat onder op het veld. Maar als hij de bal kreeg, deed hij er meestal wel wat goeds mee

John Lundstram – 7: We refereerden net al aan het bebloede gezicht van Rode, veroorzaakt door een te hoog geheven been van Lundstram. De centrale middenvelder wilde dus nog wel eens over het randje gaan, maar was overal op het veld te vinden en groeide uit tot meest belangrijke kracht bij de Schotten.

Glen Kamara – 5: Na de reguliere speeltijd was hij niet meer nodig. De Finse international had op het drukke middenveld ook minder zijn stempel gedrukt dan hij zelf zou willen.

Scott Wright – 5: Als hij aan de bal kwam, ging er meestal wel dreiging van hem uit. Maar het was vooral blaffen en niet bijten wat Wright deed.

Joe Aribo – 7,5: De eenzame frontsoldaat, die zich bij momenten echter knap wist te ontworstelen aan de driedubbele mandekking. Wat heet: na een uur spelen stond hij opeens vrij voor Trapp en schoot hij zichzelf in de geschiedenisboeken van Rangers.

Ryan Kent – 6: Handig, balvast en beweeglijk: Rangers kon hem er wel bij hebben als het ten aanval trok. Heel veel kwam er echter niet uit, afgezien van één kans waarbij Kent wild naast schoot.

Invallers
Steven Davis – 6: De Noord-Ierse oudgediende viel in de slotfase in voor Jack en bewaakte in alle stilte de balans op het middenveld.

Fashion Sakala – 5: Nam tegelijkertijd de plek van Wright over en zorgde met zijn snelheid voor dreiging in de counter. Heel veel concreet gevaar leverde dat echter niet op en vlak voor de penaltyserie werd hij zelf alweer gewisseld.

Scott Arfield – x: Viel in de verlenging in voor Kamara en speelde te kort voor een beoordeling.

James Sands – x: Kwam in de ploeg voor Aribo en speelde te kort voor een beoordeling.

Kemar Roofe – x: Loste in de slotfase van de verlenging Barisic af en speelde te kort voor een beoordeling.

Aaron Ramsey – x: Dirigeerde Sakala vlak voor tijd weer naar de bank en speelde te kort voor een beoordeling, voordat hij de beslissende penalty miste.

Trainer
Giovanni van Bronckhorst – 7: Wat was het hem gegund en wat was hij er dichtbij. Voor Van Bronckhorst resten echter de herinneringen aan een memorabele campagne en een slopende finale: Rangers had het minste spelersmateriaal van de twee finalisten, maar streed voor elke meter en weigerde te verzaken. Daar verdient Gio de complimenten voor.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s