Heerenveen deelt enorme klap uit aan AZ met twee goals in absolute slotfase

19-05-2022 20:41 Laatste update: 20:59
217

SC Heerenveen heeft donderdagavond een bizarre comeback gemaakt tegen AZ. De Friezen stonden vlak voor het einde van de wedstrijd met 1-2 achter, maar wisten nog met 3-2 te winnen. Daardoor is Heerenveen in het voordeel voor de return.

Heerenveen en AZ vechten over twee wedstrijden om een plekje in de finale van de play-offs. In de eerdere ontmoetingen van dit seizoen trok AZ aan het langste eind, maar in het Abe Lenstra Stadion ging het donderdagavond gelijk op. In de eerste helft golfde het spel op en neer en kregen beide ploegen kansen. Dat leverde echter geen doelpunten op.

Een kwartier na rust was het wel raak. Bij het AZ-doel gaf Thom Haye een strakke voorzet. Doelman Peter Vindahl leek vrij makkelijk in te kunnen grijpen, maar deed dat niet. Daardoor kon Syndey van Hooijdonk de 1-0 maken. AZ ging toen niet bij de pakken neerzitten en reageerde meteen: nog geen minuut later stond het alweer 1-1, door een afstandsknal van Hakon Evjen.

Na de gelijkmaker bleef AZ sterk en ging het op zoek naar de 1-2. Die viel ook relatief snel: Dani de Wit kopte de bal vlak voor het doel van Heerenveen in de breedte. Vangelis Pavlidis wist daarna op spectaculaire wijze raak te schieten. Heerenveen wilde vervolgens nog een slotoffensief inzetten. AZ leek de overwinning echter over de streep te trekken, tot Amin Sarr opstond: de Zweed schoot in de negentigste minuut erg fraai de 2-2 tegen de touwen.

Niet veel later werd het nog veel erger voor AZ: in de allerlaatste seconde van de wedstrijd besloot Tibor Halilović ook om van veraf uit te halen. Dat lukte bijzonder goed, want het leverde een fraaie en belangrijke 3-2 op. Daardoor reist Heerenveen met een voorsprong af naar Alkmaar voor de return. Dat duel staat zondag om 14.30 uur op het programma in het AFAS Stadion. De winnaar van de dubbele ontmoeting speelt in de finale tegen FC Utrecht of Vitesse.