Derksen en co. kregen andere aanbieding: 'Fors minder salaris, maar alsnog aardig'
Johan Derksen kijkt terug op zeer bewogen weken. Na de veelbesproken 'kaarsrel' werd de analist van Vandaag Inside door alles en iedereen 'gecanceld'. Derksen kon overstappen naar de publieke omroep, maar deed dat niet.
Je kunt het niet gemist hebben: Derksen maakte in een uitzending bekend dat hij vijftig jaar geleden een kaars in de vagina van een bewusteloze vrouw stopte, om dat verhaal een dag later te nuanceren. Er ontstond veel ophef en Talpa raakte in paniek. Het programma verdween uiteindelijk. Tijdelijk, althans.
"Het was behoorlijk overdreven allemaal. Ik was drie dagen belangrijker dan Poetin", zegt Derksen in een interview met De Telegraaf. "Iedereen deed nogal opgewonden. Ik heb me verbaasd over de macht van sociale media. Ongehoord. Bijna allemaal mensen die niet naar ons programma kijken, maar wel schreeuwen wat er allemaal fout aan is; mevrouw Kaag, de dame die neerkijkt op het klootjesvolk, incluis. Toen zij begon te bazelen dat het goed was dat Vandaag Inside van de buis was, dacht ik: het land heeft me nog even nodig. Ze zitten elkaar op te naaien."
"Twee ondernemers – van wie ik dacht dat ze vrienden waren en met wie ik het bluesfestival van Grolloo heb opgezet – schopten mij uit de organisatie, vanaf Curaçao waar ze wonen. Ik kreeg een kort mailtje dat ze de samenwerking stopten. Laffe multimiljonairs. Ook Talpa heeft zich gek laten maken. Aan wie had ik mijn excuses moeten aanbieden? Aan de schreeuwers die namens de gekwetsten zeiden te spreken? Die gekwetsten zelf, de echte slachtoffers van seksueel geweld, heb ik niet gehoord. Veel vrouwelijke BN'ers horen graag dingen op tv waardoor ze zich gekwetst mogen voelen. Kunnen ze goede sier maken: kijk mij eens deugen!", vervolgt hij.
De ophef heeft Derksen doen beseffen dat Vandaag Inside wat hem betreft moest blijven bestaan. "Door al die attenties besefte ik pas goed hoe groot onze doelgroep is. Wij zijn de stem van de zwijgende meerderheid. Aan de talkshowtafels zitten extreme figuren van links en rechts, de grote middengroep heeft ons. Ik kreeg vandaag nog een prima brief van een psycholoog uit Eindhoven. Nooit buigen, schreef hij."
'Gênante persbericht'
Na de bewuste uitzending kreeg Derksen het gevoel dat heel Nederland tegen hem was. "Toen kwam Talpa met dat gênante persbericht. Ik dacht: als ook mijn eigen bedrijf mij laat vallen, kan ik beter opstappen. Vervolgens kreeg ik al die steunbetuigingen en verscheen een directielid van Talpa in Grolloo: SBS verloor honderdduizenden kijkers. Ik heb wel gemerkt dat wij nogal belangrijk zijn voor die zender."
Derksen en collega's Wilfred Genee en René van der Gijp kregen van PowNed-directeur Dominique Weesie een kans om op tv te blijven. "Hij had een prima verhaal, was de avond tevoren bij de grote NPO-baas Frans Klein geweest om te voorkomen dat hij zou worden teruggefloten. Klein vroeg bedenktijd en belde 's morgens: programmeer ze maar in, mijn steun heb je. Het argument was: die mannen vullen iets in wat we bij de publieke omroep missen."
"Wilfred en ik waren enthousiast. We gingen er in salaris fors op achteruit, maar met een podcast en de beelden van het programma konden we aardig verdienen. Wilfred zei wel: Ik denk niet dat het lukt, want de politiek gaat ervoor liggen. Toen kwamen we bij John de Mol en moesten we vragen: hoe zit het? In ons contract staat: als één van ons drieën eruit stapt, mag John het contract verscheuren. Maar hij scheurde niks door. We stonden nog anderhalf jaar onder contract en De Mol wilde ons terug op Talpa."