AZ rondt herstelwerkzaamheden succesvol af en is eerste finalist in play-offs

22-05-2022 16:26 Laatste update: 16:36
203

De eerste finalist in de play-offs om het laatste Europese ticket is bekend. AZ won zondag met 2-0 van sc Heerenveen en dat was genoeg na de 3-2 nederlaag van drie dagen eerder. Invaller Zakaria Aboukhlal kroonde zich in de slotfase tot matchwinner.

AZ leek afgelopen donderdag te winnen in Friesland, maar twee sensationele goals van Amin Sarr en Tibor Halilovic brachten Heerenveen de zege. Dat scenario voltrok zich in Alkmaar niet. AZ speelde een ijzersterke eerste helft en kwam in de vijfde minuut op voorsprong: Jordy Clasie vond Dani de Wit en de aanvallende middenvelder rondde knap af.

Heerenveen had weinig te vertellen en mocht van geluk spreken dat AZ de score niet uitbreidde via Clasie. Aan de andere kant kreeg Sarr ook een kans. Na rust nam de thuisploeg wat gas terug, waardoor Heerenveen beter in de wedstrijd kon komen en AZ-doelman Peter Vindahl een aantal keer onder vuur wist te nemen.

Het leverde Heerenveen echter geen goals op, terwijl AZ wél scoorde. Pascal Jansen bracht Aboukhlal in en dat bleek een gouden wissel: de uitgefloten aanvaller schoot in de 89ste minuut de 2-0 binnen na matig verdedigen van Lucas Woudenberg. Opnieuw was Clasie de aangever. Kort voor de tweede AZ-treffer miste Sam Beukema nog een open kans.

Door de overwinning staat AZ in de finale van de play-offs. Volgende week donderdag en zondag is Vitesse of FC Utrecht de tegenstander.