39

Ook onderin zijn de beslissingen in de Premier League gevallen. Leeds United heeft zich op de slotdag weten te handhaven, Burnley en Wout Weghorst degraderen naar het Championship.

Het was nog de vraag wie er met Watford en Norwich City zouden degraderen naar het Championship. Burnley had het niet meer in eigen hand. Het moest zelf winnen van Newcastle United en hopen op een uitglijder van Leeds United, dat uit bij Brentford speelde.

Brentford - Leeds 1-2
Leeds United zat lang op het goede spoor, zonder meteen op de plaats van bestemming aan te komen. Het dacht na twintig minuten op voorsprong te komen, maar de goal van Joe Gelhardt werd vanwege buitenspel afgekeurd. Verder gebeurden er in de eerste helft weinig noemenswaardige dingen.

De spanning nam pas toe in de tweede helft, toen Leeds via Raphinha de leiding greep. Beslissen kon Leeds de wedstrijd niet. Brentford kwam met nog tien minuten op de klok terug tot 1-1, waardoor het voor Leeds lang billenknijpen was, omdat het bij een overwinning van Burnley op Newcastle dan gedegradeerd zou zijn. Leeds wist het in blessuretijd te beslissen: 1-2.

Burnley - Newcastle 1-2
Zonder Wout Weghorst, die op de bank begon, startte Burnley aan de inhaalrace. Het kreeg na twintig minuten spelen de eerste tik te verwerken toen Newcastle vanaf de stip aan mocht leggen voor een strafschop na hands van Nathan Michael Collins: Callum Wilson scoorde en duwde Burnley dieper in het moeras.

Weghorst werd na de rust ingebracht bij Burnley, maar dat sorteerde weinig effect. Newcastle kwam dankzij Allan Saint-Maximin (assist) en Wilson (doelpuntenmaker) op 0-2, waardoor het er slecht uitzag voor Burnley. Het kwam nog wel terug via Maxwel Cornet. Ook aan een gelijkspel had Burnley niet. De thuisploeg moest zelf winnen en hopen op een misstap van Leeds, dat een 1-1 gelijkspel uit het vuur wist te slepen.

En dus degraderen Norwich City, Watford én het Burnley van Weghorst naar het Championship. Leeds eindigt één punt boven de degradatiestreep.