Krankzinnige slotdag in Engeland: Manchester City kampioen na ultieme comeback

22-05-2022 18:55 Laatste update: 20:41
142

Manchester City is kampioen van Engeland. Na een waanzinnige titelrace en krankzinnige slotdag van het seizoen bleef de ploeg van Pep Guardiola het jagende Liverpool nipt voor door met 3-2 te winnen van Aston Villa, na een 0-2 achterstand.

Manchester City en Liverpool waren afgelopen seizoen met afstand de beste teams van Engeland en gaven elkaar op de laatste dag van de Premier League ook weer weinig toe. The Citizens ontvingen Aston Villa, The Reds kregen Wolverhampton Wanderers op bezoek.

De start van Liverpool was rampzalig: na amper drie minuten tikte Pedro Neto de 0-1 binnen voor het al uitgespeelde Wolves. Twintig minuten later trok Sadio Mané de stand weer gelijk na een weergaloze assist van Thiago Alcântara.

In Manchester had City het ook niet makkelijk met Aston Villa, dat enkele minuten voor rust zelfs op voorsprong kwam. Matty Cash kreeg het Etihad Stadium stil en liet tegelijkertijd Anfield ontploffen. Op dat moment was Manchester City nog wel op doelsaldo de kampioen.

Na 3.375 minuten moesten de laatste 45 minuten van het Premier League-seizoen de beslissing brengen. Liverpool dacht al snel in de tweede helft op voorsprong te komen, maar het tweede doelpunt van Mané werd afgekeurd vanwege buitenspel.

In Manchester viel wel een goal, maar weer aan de verkeerde kant voor City. Uitgerekend Philippe Coutinho hielp zijn oude club Liverpool door de 0-2 aan te tekenen.

City leek dood en begraven, maar niets bleek minder waar. Guardiola schreeuwde zijn manschappen naar voren en werd meteen getrakteerd op twee goals in een tijdsbestek van twee minuten: Ilkay Gündogan en Rodri maakten de 1-2 en 2-2.

Aston Villa werd ineens totaal overrompeld en niet veel later werd het zelfs 3-2. Gündogan maakte zijn tweede goal van de avond. Die voorsprong gaf Manchester City niet meer uit handen, waardoor Villa-manager Steven Gerrard 'zijn' Liverpool opnieuw niet aan de landstitel kon helpen.

Overigens won Liverpool in de slotfase ook nog van Wolves door goals van invaller Mohamed Salah en Andy Robertson. Manchester City pakt de vierde landstitel in vijf Premier League-seizoenen. Liverpool, dat de FA Cup en League Cup al won, staat volgende week in de Champions League-finale tegen Real Madrid.