Vitesse volgt AZ en knokt zich na 120 zware minuten naar finale van play-offs

22-05-2022 20:38 Laatste update: 20:42
138

In navolging van AZ heeft ook Vitesse zich na een nederlaag in de heenwedstrijd geplaatst voor de finale van de play-offs om een Conference League-ticket. Nikolai Baden Frederiksen schoot de Arnhemmers in de verlenging naar de winst.

Vitesse verloor donderdag met 3-1 van FC Utrecht, maar liet zondagavond een compleet ander gezicht zien en kwam na 39 minuten op voorsprong, nadat een doelpunt van Loïs Openda al was afgekeurd vanwege een duwfout. Million Manhoef kreeg de bal voor zijn voeten en volleerde de bal in de lange hoek achter doelman Eric Oelschlägel: 1-0.

Vroeg in de tweede helft maakte Vitesse opnieuw een wonderschoon doelpunt. Sondre Tronstad schoot de bal fantastisch in de kruising, waardoor de stand over twee wedstrijden 3-3 was. Vitesse maakte vervolgens de meeste aanspraak om de wedstrijd in de reguliere speeltijd te beslissen, maar een verlenging bleek onvermijdelijk.

Het viel in verlenging al snel goed voor Vitesse. Na ruim twee minuten spelen scoorde invaller Nikolai Baden Frederiksen. Daar ging weifelend optreden van de Utrecht-defensie aan vooraf. Van buitenspel was geen sprake. De tank begon langzaam leeg te raken bij Vitesse, dat in het laatste kwartier de focus op tegenhouden moest leggen.

Utrecht probeerde het wel, maar stuitte telkens op de muur van Vitesse. In de slotfase van de verlenging was de grootste kans op 3-1 voor Joris van Overeem. Hij zag zijn schot knap gered worden door Vitesse-doelman Jeroen Houwen. De goal die recht zou geven op een strafschoppenserie viel niet meer en dus gaat de finale van de play-offs tussen Vitesse en AZ. Baden Frederiksen kreeg in de slotfase nog zijn tweede gele kaart en mist de eerste ontmoeting.