Feyenoord komt na verloren Conference League-finale op circa 24 miljoen euro uit

25 mei 2022 om 23:10
Laatste update: 25 mei 2022 om 23:08

Feyenoord heeft de Conference League aan AS Roma moeten laten en kan de balans opmaken na een memorabel Europees seizoen. VoetbalPrimeur zet de Europese inkomsten van de Rotterdammers op een rij, minus de uitgaven.

Feyenoord moest zich dit seizoen een weg banen door drie voorrondes, die in feite meer kostten dan opleverden, om zich te plaatsen voor de poulefase van de Conference League. Door af te rekenen met FC Drita, FC Luzern en Elfsborg harkten de Rotterdammers 300.000 euro binnen. Vervolgens lag er een startpremie van 2,94 miljoen en een coëfficiëntenbonus van 1,09 miljoen, gebaseerd op de Europese prestaties van de voorbije tien jaar, op de club te wachten.

Feyenoord was zodoende al verzekerd van 4,33 miljoen euro. De ploeg van coach Arne Slot wist vervolgens tegen Maccabi Haifa, Slavia Praag en Union Berlin vier keer te winnen en twee keer gelijk te spelen, waarmee de clubkas met nog eens 2,332 miljoen werd gespekt (500.000 voor een zege en 166.000 voor een remise). De UEFA keerde bovendien een bonus van 650.000 euro uit voor de groepswinst. Ook kreeg Feyenoord nog zo'n 200.000 euro uit het potje met gelijke spelen dat overbleef.

Knock-outfase
In de knock-outfase kreeg het Europese droomseizoen gestalte en ging ook het prijzengeld omhoog. De club ontving 600.000 euro voor de achtste finale tegen Parizan Belgrado, één miljoen voor het bereiken van de kwartfinale tegen oude bekende Slavia Praag én nog eens twee miljoen door zich te plaatsen voor de halve eindstrijd. Daarin hield Feyenoord stand tegen Olympique Marseille en dat leverde nog eens een bonus van drie miljoen op. Voor de finale was Feyenoord dus al verzekerd van 14.112.000 miljoen euro aan inkomsten.

Is dat dan alles? Nee. Feyenoord ontvangt naar schatting zo'n 0,2 miljoen uit de market pool (de tv-gelden) en verdient - mede door de grootte van De Kuip - natuurlijk ook flink aan recettes, vermoedelijk ruim 10 miljoen. Daarmee rinkelt de kassa aardig, maar niet alles is hosanna. Feyenoord kreeg bijna een half miljoen euro aan boetes en de UEFA hanteert ook een 'inhouding' van 0,2 miljoen vanwege de te hoge bedragen die zijn betaald in het coronaseizoen 2019/2020.

Het winnen van de finale had nog eens twee miljoen opgeleverd, maar Feyenoord houdt ongeveer 23,6 miljoen euro over aan het Europese avontuur. Dat is hoe dan ook een flinke opsteker voor de Rotterdammers. Wel staat het nog altijd in schril contrast met de inkomsten in de Champions League. Zo verdiende rivaal Ajax dit seizoen meer dan zeventig miljoen euro, terwijl het in de achtste finale al strandde. Tussen beide competities zit nog de Europa League, waar Feyenoord het na dit seizoen mag proberen.