Zeven conclusies: Feyenoord loopt in Mourinho-mes, één troost voor Dessers

Zeven conclusies: Feyenoord loopt in Mourinho-mes, één troost voor Dessers

25-05-2022 23:45 Laatste update: 25-05-2022 23:45
38

Twintig jaar na de laatste Europese prijs van een Nederlandse club is Feyenoord er niet in geslaagd zichzelf op te volgen. In Tirana werd het 1-0 voor AS Roma. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

Trots met een bittere nasmaak
Feyenoord de complimenten, AS Roma de prijs. In de 54ste wedstrijd van het slopende seizoen liet de ploeg van trainer Arne Slot twee gezichten zien: voor rust was het vlees noch vis, na rust werd er in elk geval gestreden. Alleen het aluminium werkte niet mee. Ondanks de verloren finale was het een onvergetelijk jaar voor Feyenoord.

Trauner de schlemiel
Uitgerekend de meest stabiele Feyenoorder groeide uit tot de schlemiel van de Conference League-finale. Trauner ging onder de bal door en zag een seconde later Nicolò Zaniolo scoren. Het is niet het lot dat de Oostenrijkse verdediger verdient na zo'n imponerend debuutseizoen.

Volgende Mourinho-trauma
Iedereen wist het: tegenhouden, loeren op de counter, toeslaan en dan vertragen en verdedigen. Het bekende Mourinho-recept was in volle glorie te aanschouwen. En toch kreeg de onvermijdelijke Portugees het weer voor elkaar. De laatste vier Europese finales met een Nederlandse trainer gingen verloren, drie keer was Mourinho de tegenstander.

The Special One...
We blijven nog even bij Mourinho, want de Roma-trainer verlengde een bijzondere reeks. Nog steeds verloor hij geen enkele eindstrijd in Europa. The Special One stond vijf keer langs de lijn en ging altijd met de beker naar huis, met achtereenvolgens FC Porto (UEFA Cup in 2002), nogmaals Porto (Champions League in 2003), Internazionale (Champions League in 2010), Manchester United (Europa League in 2017) en AS Roma (Conference League in 2022).

Feyenoord-opleiding viert hoogtij
Justin Bijlow, Tyrell Malacia, Lutsharel Geertruida, Orkun Kökcü en Rick Karsdorp: vijf finalisten komen uit de kraamkamer van Feyenoord. Geertruida en Malacia lieten de beste indruk achter en zijn inmiddels grote meneren geworden.

Dessers pakt topscorerstitel
Eén troost voor Cyriel Dessers: omdat Tammy Abraham niet tot scoren kwam, gaat de Belgische spits de boeken in als de eerste Conference League-topscorer aller tijden. Dessers maakte negen goals. Nu is het de vraag of hij ook volgend seizoen voor Feyenoord speelt.

Kassa voor Feyenoord
Door het verlies gaat het extraatje naar Roma, maar Feyenoord kan nog steeds terugkijken op een lucratief seizoen in Europa. Alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld, verdwijnt er bijna 24 miljoen euro in de Rotterdamse oorlogskas.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie