Gerbrands vertelt over PSV en countert claim van Perez: Eigen leven gaan leiden

Gerbrands vertelt over PSV en countert claim van Perez: "Eigen leven gaan leiden"

29-05-2022 14:15
76

Scheidend algemeen directeur Toon Gerbrands erkent dat het eerste jaar van PSV onder Roger Schmidt ondermaats was. Hij gaat ook in op de scouting van de club en stelt dat de inbreng van Schmidt niet zo groot was als soms wordt gesuggereerd.

Schmidt neemt na twee seizoenen afscheid van PSV en heeft getekend bij Benfica. Over de prestaties van de Duitser is niet iedereen het eens. "In het eerste jaar hebben we maar één doelstelling behaald en dat is overwintering in Europa. We zijn door Ajax uitgeschakeld in de beker en hadden een achterstand van zestien punten. Dat is PSV-onwaardig", zegt Gerbrands bij Goedemorgen Eredivisie op ESPN.

"In het tweede jaar hebben we twee prijzen gehaald (de Johan Cruijff Schaal en de beker, red.) en eindigden we op een achterstand van twee punten. Ja, dat maakt uit. Als je zoveel punten achter staat, ben je nooit in positie geweest. Als je mee wil doen om de prijzen, moet je lang in positie blijven en de strijd aangaan. Net als in Engeland bij Manchester City en Liverpool. Dat had hier ook gekund."

Hans Kraay jr. oppert dat Mario Götze, Eran Zahavi, Philipp Mwene, Yvon Mvogo, Philipp Max en Carlos Vinícius uit de koker van Schmidt komen. Die zijn niet allemaal geslaagd. Gerbrands nuanceert: "Bij PSV zijn er twee die beslissen of een speler komt: de trainer en de technisch directeur. Als beiden 'ja' zeggen, komt de speler. Götze was zonder Schmidt niet gekomen, Zahavi en Mvogo ook niet. Laten we die drie even noemen."

"Alle anderen stonden op de scoutingslijsten van PSV. Over Sangaré had men twijfels, dat blijkt nu de beste aankoop ooit geweest te zijn", zegt Gerbrands met een knipoog. "Alle spelers zijn bekend bij de scouting. Sommige spelers zijn haalbaar, sommige niet. Met Zahavi ontstond er een kans vanwege Schmidt, maar dan moet John de Jong nog 'ja' zeggen en moet het financieel passen. Ja, die hebben we allemaal zelf kunnen bekostigen. Jij (Kenneth Perez, red.) riep ooit dat Robert van der Wallen (rijke president-commissaris PSV, red.) iets deed, maar dat is niet zo. Dat is een eigen leven gaan leiden. Bij PSV hebben we de financiën goed op orde."