Dallinga kraakt organisatie ADO én is euforisch na comeback: Een rollercoaster

Dallinga kraakt organisatie ADO én is euforisch na comeback: "Een rollercoaster"

30-05-2022 09:00
95

Tim van Duijn

Thijs Dallinga leek even de schlemiel te worden bij Excelsior, maar stond alsnog goedgemutst de pers te woord. Zijn gemiste strafschop tegen ADO Den Haag nekte hem uiteindelijk niet. Wat er na de wedstrijd gebeurde, vindt Dallinga zacht uitgedrukt opmerkelijk.

Dallinga lijkt na afloop nog steeds niet helemaal te beseffen wat Excelsior tegen ADO is overkomen. "Echt een bizarre wedstrijd", zegt Dallinga, met 32 doelpunten de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie. "Ik snap nog steeds niet wat er allemaal is gebeurd. Ik denk dat dit een van de mooiste dingen is die ik ooit meegemaakt heb. Het hele seizoen is een rollercoaster geweest, ook voor mij persoonlijk."

"Je mist een penalty, komt 3-0 achter en weet het dan nog zo om te draaien. Dan komen de emoties los, dat lijkt me niet meer dan logisch. Dat ik de penalty miste, kon ik redelijk snel loslaten. Ze kregen de rode kaart, wij scoorden daarna snel via Azarkan. Dan ontstaat er toch weer een beetje hoop en de rest heb je kunnen zien. Ik vond dat we nonchalant begonnen, zij waren juist heel fel en agressief."

"Niet normaal man", zegt Marouan Azarkan. "Na de 3-0 dacht ik wel dat het gespeeld was en dat gevoel had een aantal ploeggenoten ook. Maar na die 3-1 kregen we toch wat meer vertrouwen en als wij vertrouwen hebben, knokken we er echt vol voor. Ik zou echt niet weten waarom we zo slecht begonnen. ADO begon heel sterk met het publiek erachter en wij hadden in het begin veel moeite. Ik hield er wel rekening mee dat de supporters er massaal achter gingen staan, daarom wilden we juist vroeg scoren. Het was omgekeerd."

Supporters het veld op
Het meest bizarre van de wedstrijd was misschien niet eens de comeback van Excelsior, maar de invasie van de ADO-supporters na de strafschoppenserie. Feestvieren was er niet bij voor Excelsior, de spelers kregen meteen de opdracht om naar de kleedkamer te gaan. "Zij zitten natuurlijk hoog in de emotie, maar alsnog vind ik het vrij bizar", zegt Dallinga. "Als de fanatieke aanhang zo makkelijk het veld op kan, moet ADO misschien ook even nadenken over de organisatie. Het gaat natuurlijk om onze veiligheid."

"Voor de laatste strafschop stonden ze al half op het veld. Tijdens de serie keken we een beetje naar rechts, we wisten wel wat er zou kunnen gebeuren. Ik snap dat er emoties zijn, maar vind dit echt niet kunnen. In de emotie ren je eerst naar Stijn (keeper Van Gassel, red.) toe, maar we gingen zo snel mogelijk weer naar binnen."

Ook Azarkan vindt het tamelijk bizar wat er gebeurd is. "Poh, ja. Ik zag ze al staan. Ik zei tegen m'n ploeggenoten van: als we nog scoren, kijk uit. Dan voel je het wel een beetje, ja. Toen Stijn de laatste penalty tegenhield, zagen we ineens iedereen op ons afkomen. We konden niet feestvieren, maar moesten meteen naar binnen. Je kunt niet bijdehand de held uithangen door te blijven staan, ze komen met zoveel mensen op je af... Veiligheid gaat dan toch voor alles. Dat daar zoveel ADO-supporters kunnen staan, is echt bizar."