Het was echt chaos, niet normaal. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt

"Het was echt chaos, niet normaal. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt"

31-05-2022 09:30 Laatste update: 10:16
7

Tim van Duijn

Stijn van Gassel heeft zondag tegen ADO Den Haag zijn visitekaartje afgegeven. De doelman was in de penaltyserie dé man aan de zijde van Excelsior. Van Gassel (25) zal 29 mei 2022 nooit meer vergeten.

Na de rust gaf niemand nog een stuiver voor de kansen van Excelsior, dat zich in de slotfase bijzonder knap terug wist te knokken. "In de rust stonden we met 2-0 achter. De trainer haalde RKC - Go Ahead Eagles (de promotiewedstrijd in 2019 eindigde in 4-5, red.) aan, maar als je meteen na rust op 3-0 komt, is het geloof bij de meeste spelers wel weg. Door de 3-1 hadden we het gevoel dat er nog iets kon ontstaan. Ze zongen 'Haags kwartiertje', maar het werd een 'Rotterdams kwartiertje'", zegt Van Gassel.

In de penaltyserie eiste Van Gassel de hoofdrol op door twee strafschoppen te stoppen. Vaak wordt geroepen dat een penaltyserie 'een loterij' is, of valt er op te trainen? "Voor de play-offs trainden we er veel op", zegt Van Gassel. "Tegen Jong AZ kregen we twee penalty's die we allebei misten en sindsdien hebben we er niet meer op getraind. Iedereen schoot ze alsnog heel goed binnen. Je kunt er wel op trainen, hoewel de situatie niet altijd hetzelfde is. Ik deed wel veel op gevoel. Ik probeerde rustig te blijven ondanks de situatie. Je probeert ook goed te kijken naar wat ze gaan doen en dat lukte goed. Gelukkig heb ik er twee tegen kunnen houden. Het was echt chaos, niet normaal. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Het had echt alles wat een wedstrijd kan bieden: rode kaarten, penalty's, verlenging, scoreverloop, supporters op het veld, alles erop en eraan..."

Escalatie
Na afloop liep het uit de hand in Den Haag. Van Gassel stopte de laatste ADO-strafschop, waarna raddraaiers het veld opkwamen en voor een onveilige situatie zorgden. "De supporters waren al bijna over het hek, ze stonden zelfs bijna in het doel. Het gebeurt allemaal in je rug, dus je bent toch wel een beetje op je hoede. Ik voelde me niet heel onveilig, maar heb me wel eens vrijer gevoeld."

"Nadat ik de penalty pakte, wilde ik gaan juichen met de supporters, maar toen kwamen ze van ADO het veld op. De beveiligers zeiden meteen dat we naar binnen moesten. Het was heel hectisch, je ziet ze ook allemaal op je afkomen. Ze liepen op een gegeven moment overal, er ging er zelfs eentje op de trainersstoel zitten. Heel apart. Je weet ook niet hoe ze erbij lopen en of ze gedronken of misschien wel gebruikt hebben. Dan moet je maar even wijs zijn en het samen in de kleedkamer vieren, daar was het ook gezellig."

"In de spelerstunnel werden de deuren gesloten en was er beveiliging, zodat we een leuk feestje konden vieren. We kwamen laat terug in Rotterdam en hebben het nog samen gevierd met de supporters. Het supporterscafé is voor ons klaargemaakt en daar zijn we nog even geweest met vrienden en familie. Ik was rond 04.00 uur thuis. Vandaag (maandag, red.) zijn we met het team de stad ingegaan om wat te drinken en daarna hadden we een barbecue op de club. Een mooie afsluiter van het seizoen."

Vakantie
Van Gassel werd afgelopen zomer overgenomen van Helmond Sport en kan terugkijken op een uitstekend eerste jaar bij Excelsior. "Ik heb een goed seizoen gedraaid. Ik kom bij Helmond Sport vandaan en dan is ineens alles nieuw. Je draait bovenin mee, de druk is anders, het gaat echt om de prijzen, zeg maar. Daar kon ik goed mee omgaan, met behulp van het team en de keeperstrainer. We hebben allemaal hard gewerkt en ik heb mezelf ook kunnen ontwikkelen. Van tevoren teken je hiervoor. Dit is wel heel bijzonder."

De doelman gaat nu even unplugged. Dat is nodig ook, omdat de voorbereiding op het nieuwe seizoen al snel weer begint. "Ik ga even lekker niksen en met mijn vriendin op vakantie. Even de batterij opladen. De voorbereiding begint uit mijn hoofd op 27 juni. Het is snel, maar dat komt omdat we de play-offs hebben gespeeld. Maar we spelen in de Eredivisie, dus mij hoor je niet."