België vestigt hoop op De Ketelaere: 'Ik hoop voor Ajax dat Schreuder hem tipt'

België vestigt hoop op De Ketelaere: 'Ik hoop voor Ajax dat Schreuder hem tipt'

03-06-2022 17:20 Laatste update: 17:20
71

Hoewel de Nations League weinig Belgen kan bekoren, zullen de Rode Duivels op scherp staan voor de ontmoeting met het Nederlands elftal in Brussel. Daar zorgt de rivaliteit wel voor, verwacht Daan Slingers, hoofdredacteur van VoetbalPrimeur.be.

"De Nations League leeft in België niet. We hebben ook een wrange nasmaak aan het toernooi. Bij de eerste editie werden we kinderlijk gewipt door Zwitserland. Bij de tweede editie gaven we het dan weer weg tegen Frankrijk. Net zoals de spelers lopen de fans niet warm van het toernooi", zegt Slingers tegen VoetbalPrimeur. "Maar, de wedstrijd tegen Nederland op zich is wél een dingetje. Voor het eerst in jaren zal het Koning Boudewijnstadion weer eens volledig gevuld zijn."

"In België is Nederland toch nog altijd de ploeg die we heel graag willen kloppen", vervolgt Slingers. "Wat jullie met Duitsland hebben, is voor ons Nederland. Alleen de reden is anders. Belgen willen graag van Nederland winnen om jullie op je plaats te zetten. Daar is geen bijzondere reden voor. Het is gegroeid uit het verleden."

Bij de Rode Duivels is Kevin De Bruyne vanzelfsprekend de grote man, al loopt de Manchester City-ster niet heel warm voor het seizoenstoetje. "De Bruyne liet al weten dat hij niet staat te springen voor de aankomende interlands. Als hij speelt, is hij de patron. En komt het gevaar van hem."

Of Oranje verder nog spelers van 'wereldklasse' treft, is voor discussie vatbaar. "Natuurlijk is Courtois wereldklasse. Hij is zonder twijfel de beste doelman ter wereld. Maar mocht al op vakantie. Normaal zou ik op deze vraag Eden Hazard en Romelu Lukaku antwoorden. Helaas is Eden al sinds zijn transfer naar Real aan het kwakkelen. Zo zonde. Lukaku had nooit mogen terugkeren bij Chelsea. Hopelijk is hij deze zomer weg. Bij de Rode Duivels is Lukaku trouwens altijd top. Sla er zijn statistieken maar op na", klinkt het over de spits die in 101 interlands liefst 68 keer scoorde.

Slingers beaamt dat de defensie het zorgenkindje blijft van België. "Dat wordt inderdaad altijd geroepen, en dat klopt nu ook. Maar dat komt vooral omdat de offensieve weelde als iedereen fit is, zo enorm goed is. De Belgische achterhoede deed de voorbije twee jaar een jasje uit. En de opvolging is niet van het niveau Kompany/Vermaelen/Vertonghen/Alderweireld." De hoop voor de toekomst is vooral gevestigd op spelers als Zinho Vanheusden en Arthur Theate.

'Hoop voor Ajax dat Schreuder De Ketelaere tipt'
De grootste Belgische talenten lopen wederom in de andere linies rond. Wellicht krijgt Nederland daar vrijdag een voorproefje van. "Ik ben vooral benieuwd of Charles De Ketelaere start. Na drie titels op rij is de 21-jarige speler van Club Brugge de Jupiler Pro League al ontgroeid. Voor hem is het hopen dat hij deze zomer een mooie transfer kan maken. AC Milan is concreet. Ik hoop voor Ajax dat Schreuder hem getipt heeft en de Amsterdammers toch een poging wagen om hem te halen. Hij is veelzijdig, schuwt het werk niet, maar heeft ook nog eens een fijne techniek en scorend vermogen. Het prijskaartje is er wel naar…"

Volgens Slingers is De Ketelaere de speler 'die er echt wel aan komt'. Maar ook van Jeremy Doku zijn hoge verwachtingen. "Hij is een geweldige winger met snelheid en een actie. Helaas werd hij dit seizoen ook maandenlang geplaagd door blessureleed." Net als Loïs Openda zit daarnaast een talent als Amadou Onana van Lille voor het eerst bij de selectie van bondscoach Roberto Martínez. Dat geldt uiteraard niet voor Youri Tielemans, van wie meer wordt verwacht. "Hij is ondertussen 25 jaar en moet stilaan veel belangrijker worden. Dat is natuurlijk geen uitgemaakte zaak met iemand als De Bruyne in de ploeg."

Van Crombrugge
Overigens is PSV-doelwit Hendrik Van Crombrugge niet van de partij, ondanks de absentie van Courtois. "Van Crombrugge was dit seizoen goed, maar niet eens de beste keeper van de Jupiler Pro League. Dat waren Simon Mignolet (Club Brugge) en de Fransman Jean Butez (Royal Antwerp). Ajax en PSV zouden beter bij Mignolet of Butez aankloppen." Naast Mignolet kregen Koen Casteels en Matz Sels een uitnodiging van Martínez. "Volgens de bondscoach hebben zij ook een streepje voor op Van Crombrugge."