Oranje-rapport van Aad de Mos: De Beckenbauer van het moderne voetbal

Oranje-rapport van Aad de Mos: "De Beckenbauer van het moderne voetbal"

04-06-2022 12:10 Laatste update: 04-06-2022 12:10
125 Reacties

Daan Jurgers

België-Nederland is gespeeld, tijd om na te praten, na de indrukwekkende 1-4 in Brussel. En dat doen we met niemand minder dan Aad de Mos: hij legt in gesprek met VoetbalPrimeur alle basisklanten van Oranje langs de meetlat.

Jasper Cillessen: 8
"Hij had een paar enorme reddingen, ook op een aantal schoten van dichtbij. Hij is zeer betrouwbaar. Of de laatste goal hem niet aangerekend kon worden? Die bal valt tussen de verdedigers. Hij rekent ook een beetje op zijn defensie, maar die deden ook niks. Die goal zag ik wel een beetje aankomen. Verder stond hij er op de momenten dat hij er moest staan."

Jurriën Timber: 7
"Opbouwend en aanvallend heeft hij niet veel gebracht. Verdedigend hoefde hij niet veel te doen. Hij speelde tegen niemand. Nathan Aké heeft het beter gedaan."

Virgil van Dijk: 7
"Hij was weer autoritair. Niemand durfde hem aan te vallen. Ze komen niet in de buurt om hem lastig te vallen. Van Dijk is de Beckenbauer van het moderne voetbal."

Nathan Aké: 8
"Hij schakelde Lukaku over de grond en door de lucht uit."

Denzel Dumfries: 7
"Hij kwam steeds in de duels met Castagne, maar hij schakelde hem goed uit en drukte hem naar achteren toe. In het begin had hij nog wat moeite met Eden Hazard in zijn rug. Qua positioneel verdedigen moet hij nog wel verbeteren. Aanvallend zorgt hij altijd voor dreiging, hij is een pitbull."

Frenkie de Jong: 9
"Frenkie was de beste man op het veld. Zowel verdedigend als opbouwend was hij heer en meester. Hij had De Bruyne in zijn broekzak. Hij speelde al zijn frustraties van FC Barcelona van zich af. Als Barcelona hem kwijt wil, dan heeft hij zich nu definitief in de kijker gespeeld bij Manchester United. Die zullen er nu niet meer over twijfelen om een grote transfersom voor hem te betalen. Ik denk dat Barça een volledig Spaans middenveld wil. Laat hem maar gaan, dan zal hij het tegendeel wel bewijzen."

Davy Klaassen: 7
"Hij weet overal zijn voetje tussen te krijgen. De tweede bal is altijd voor Klaassen. Hij maakt de loopacties waardoor Memphis en Bergwijn konden scoren. Het was een heel uitgebalanceerd middenveld. En dienende rol dus? Ja, maar wel heel belangrijk."

Steven Berghuis: 7
"Berghuis begon heel sterk. In de eindsituatie kwam hij vaak met zijn rechterbeen uit. Maar hij begreep het spelletje wel. Samen met Klaassen en De Jong zorgde hij voor een enorm overwicht op het middenveld. Ze bleven goed in hun positie spelen en pakten de spelers van elkaar over. Het middenveld is het belangrijkste gedeelte van het veld: daar was Nederland de grote heerser. Of hij niet had moeten scoren? Ja, dat wel. Maar hij gaf ook een geweldige assist (op Memphis Depay, red.). Het gaat niet altijd om scoren, maar ook om wat je doet zonder bal. Hij heeft andere kwaliteiten dan Klaassen en De Jong. Omdat hij linksbenig is, zorgt hij voor een bepaald evenwicht."

Daley Blind: 7
"Hij was één van de minderen, er gebeurde weer veel aan zijn kant. Voor het veldspel van Nederland is hij wél belangrijk. Hij maakt niet echt fouten in de opbouw, hij kan linies overslaan en hij heeft een heel groot voetbalgogme. Voor mij wel altijd een vaste waarde."

Steven Bergwijn: 9
"Hij is zó sterk, snel en doeltreffend. Memphis heeft veel te danken aan zo'n speler. Vroeger had Memphis veel te danken aan Wijnaldum. Zijn nieuwe maat is nóg belangrijker voor hem, waardoor hij heel veel voorin kan blijven. Bergwijn is dé man naar mijn idee. Hij bewijst het tegendeel van alle voetbalwetten. Je hoeft niet te spelen te spelen bij je club (Tottenham Hotspur, al probeert Ajax opnieuw serieus werk van hem te maken, red.) om goed te spelen bij Oranje. Ja, ik denk dat Ajax niet gelukkig is..."

Memphis Depay: 8
"Hij houdt de verdedigers constant bezig en is ze allemaal de baas. Alderweireld en Vertonghen zijn wel een beetje einde oefening, denk ik. Boyata speelde ook heel zwak. Veel goals werden gemaakt op snelheid en daar zijn Memphis en Bergwijn natuurlijk heel goed in."

Op de prestatie van Oranje was dus niets aan te merken, maar dat neemt niet weg dat de Rode Duivels wel erg zwak speelden. De Mos vond vooral vedette Kevin De Bruyne tegenvallen. "Die speelde vanaf de eerste minuut tegen zijn zin in. Hij reclameerde veel bij zijn medespelers en de bank en had constant discussies met Martínez."

De Bruyne verklaarde vooraf al niet veel trek te hebben in de Nations League. In tegenstelling tot Real Madrid-collega Thibaut Courtois is hij er echter wel bij. "De Bruyne kan beter met vakantie gaan dan nog drie wedstrijden spelen. De coach is daar ook schuldig aan. Als je voorkeursbehandelingen gaat geven aan spelers, dan werkt dat door in de groep. Je kan niet Courtois, die net zoveel wedstrijden heeft gespeeld als De Bruyne, op vakantie sturen en hem wél vier wedstrijden laten opdraven. Het zit niet zo goed in de Belgische ploeg, denk ik."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie