Shakhtar-spelers in het duel met Inter

Oekraïne gaat in augustus weer voetballen ondanks de oorlog met Rusland

Oekraïne gaat in augustus weer voetballen ondanks de oorlog met Rusland

05-06-2022 08:38 Laatste update: 08:52
68

Ondanks de oorlog met Rusland wil Oekraïne in augustus de voetbalcompetitie hervatten. Volgens Andriy Pavelko, voorzitter van de Oekraïense voetbalbond, wordt gekeken hoe er op een veilige manier op eigen bodem gespeeld kan worden.

De Oekraïense Premjer Liha kwam in februari stil te liggen, toen Rusland het land binnenviel. Nu het Russische leger zijn aandacht vooral op het oosten en zuiden richt, zijn de gevechten in de rest van het land afgenomen. Pavelko is dan ook optimistisch dat het voetbal in augustus weer van start kan. President Volodymyr Zelensky zou al toestemming hebben gegeven.

"Ik heb met Zelensky besproken dat voetbal een belangrijke afleiding kan zijn van de oorlog", zegt Pavelko in gesprek met AP. "Van kinderen tot oude mensen, iedereen is nu elke dag alleen gefocust op de oorlog. Elke dag krijgen zij alleen nieuws over doden en de impact van de oorlog. Voetbal zou ons weer kunnen helpen om aan andere dingen te denken en om weer vreugde te beleven."

Volgens Pavelko zullen alle profcompetities in augustus hervat worden, net als de hoogste divisie bij de vrouwen. Hij hoopt op de steun van FIFA-preses Gianni Infantino en UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. "Ik heb ze verteld dat wij in oorlogstijd gaan voetballen, ondanks de bombardementen, en dat we rekenen op hun steun."