Oekraïne mag zich bestolen voelen: 'Echt lachwekkend, 100 procent strafschop'

Oekraïne mag zich bestolen voelen: 'Echt lachwekkend, 100 procent strafschop'

06-06-2022 15:08
60

Oekraïne mag zich bestolen voelen na de verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales. Volgens voormalig toparbiters Mario van der Ende en Dick Jol had het door oorlog geplaagde Oost-Europese land een strafschop moeten krijgen.

Wales won in Cardiff met 1-0 en plaatste zich daardoor voor het WK in Qatar. Het duel had echter heel anders kunnen verlopen. Andriy Yarmolenko werd op zijn voet geschopt door Joe Allen, maar VAR Juan Martínez Munuera vond het niet de moeite waard om arbiter Antonio Mateu Lahoz naar het scherm te roepen.

"Dit is echt lachwekkend", reageert Van der Ende in De Telegraaf. "Hij raakt de voet in plaats van de bal en dan is er maar één conclusie mogelijk. Die bal moet gewoon op de stip. Dit kan een heel bepalend moment in de wedstrijd zijn. Zo'n strafschop moet eerst nog maar eens benut worden, maar dit had de wedstrijd een heel andere wending kunnen geven. En het gaat wel om plaatsing voor een WK."

Jol sluit zich bij zijn oud-collega aan. "Dit is gewoon een honderd procent strafschop. Vanuit welke hoek je er ook naar kijkt, hier is maar één beslissing mogelijk. Het is onbegrijpelijk dat de VAR hier de scheidsrechter niet naar het scherm haalt en hem de gelegenheid geeft naar de situatie te kijken."

Ook in het buitenland is verontwaardiging om het discutabele moment. 'Het zou terecht zijn als Oekraïne zich afvraagt waarom ze niet de kans hebben gekregen om gelijk te maken. Ik begrijp niet waarom de VAR deze duidelijk onjuiste beslissing niet corrigeerde', schrijft de voormalige Engelse toparbiter Mark Clattenburg in zijn column in The Daily Mail.