Van Gaal is eerlijk: 'Gakpo is iemand bij wie het Oranje-shirt nog 'weegt''

Van Gaal is eerlijk: 'Gakpo is iemand bij wie het Oranje-shirt nog 'weegt''

09-06-2022 08:08 Laatste update: 08:47
138

Jerdy Schouten krijgt van bondscoach Louis van Gaal een voldoende, Jordan Teze niet. De PSV'er maakte net als Schouten zijn debuut voor het Nederlands elftal, maar had moeite om zijn stempel te drukken. Dat is te verklaren, zegt Van Gaal.

"Hij volbracht zijn taak, dus dat is goed", zegt Van Gaal bij de NOS over Schouten. "Hij speelt wel alleen maar met rechts, terwijl je soms ook je linker moet gebruiken waardoor het wat sneller gaat. Maar ik vond zijn debuut goed. Ik ben met iedere speler bezig, Jerdy is daar geen uitzondering in."

Ook bij ESPN ging het over het debutantenbal. "Ik denk dat Schouten wel een voldoende haalde, maar Teze niet. Teze is een fantastische centrale verdediger die veel snelheid en opbouwende kwaliteiten heeft. Maar vandaag dus niet. Dat is jammer, maar het was voor hem de eerste keer, dus dat is altijd moeilijk."

Van Gaal sprak na afloop over het 'gewicht' van het Oranje-shirt en doelde daarmee onder meer op Cody Gakpo, die ook moeite had om indruk te maken. "Onze conditietrainer zei dat er bij de warming-up nu meer spanning op de ploeg stond."

"Er stonden twee debutanten in het veld, maar ook jongens die nog geen tien interlands op hun naam hebben staan. Gakpo is één van de grootste talenten van Nederland, maar wel iemand bij wie het Oranje-shirt nog 'weegt'. Hij speelde niet goed en heeft dit seizoen ook veel last gehad van blessures. Dat neemt een speler toch mee in zijn hoofd."