Tieners (16 en 17) benaderen spelers van Katwijk en Rijnsburg voor matchfixing

Tieners (16 en 17) benaderen spelers van Katwijk en Rijnsburg voor matchfixing

09-06-2022 12:15
60

Twee tieners hebben spelers van amateurclubs benaderd voor matchfixing, melden de NOS en Omroep West. Volgens laatstgenoemde omroep gaat het om VV Katwijk en Rijnsburgse Boys. De benaderde spelers zijn naar de politie gegaan.

Bij Katwijk gaat het om meerdere spelers en bij Rijnsburgse Boys om één speler. Nadat zij naar de politie zijn gegaan en de berichten hebben laten zien, zijn twee verdachten van zestien en zeventien jaar aangehouden. Zij werden vrijdag opgepakt, maar zijn inmiddels weer op vrije voeten. De politie heeft datadragers en telefoons in beslag genomen.

Volgens het OM boden de twee verdachten tienduizenden euro's aan spelers, die via social media benaderd werden, om wedstrijden te manipuleren. "Dit was absoluut geen grapje van een paar jochies, maar een serieuze poging om wedstrijden te manipuleren. Dat het hier om zulke jonge mensen gaat, is zeer zorgelijk. Kennelijk zien zij in matchfixing een lucratief, vet verdienmodel", zegt officier van justitie Anne de Leeuw in gesprek met de NOS.

Vooral op amateurniveau zijn matchfixers actief, hoewel ook het profwereld onder druk staat. Zo werd Sparta-speler Tom Beugelsdijk verdacht van matchfixing, maar tegen hem is geen bewijs gevonden. "Die lagere klassen zijn aantrekkelijk voor wedstrijdmanipulatie. Dat kunnen we niet laten gebeuren, want het vormt een bedreiging voor de eerlijke sport", zegt De Leeuw over het amateurvoetbal.

Katwijk-voorzitter Mart Vergouwen is geschrokken. "Bij Katwijk werden er donderdag en vrijdag via valse Whatsapp-accounts spelers benaderd. De berichten die onze voetballers ontvingen, werden in de groepsapp van de selectie gedeeld. Daarna hebben wij als bestuur de KNVB en politie ingelicht", zegt hij tegen Omroep West. Vergouwen zegt daarnaast dat het om duizenden euro's ging en niet om tienduizenden. "Heel specifiek werd gevraagd of de wedstrijd in 3-3 kon eindigen. Onze spelers hebben niet op de appjes geantwoord."