Van Hooijdonk lyrisch: 'Hij is ijzersterk en heeft een fantastische techniek'

Van Hooijdonk lyrisch: 'Hij is ijzersterk en heeft een fantastische techniek'

12-06-2022 09:22 Laatste update: 09:36
33

Pierre van Hooijdonk steekt de loftrompet over Steven Bergwijn. Hoewel een hoofdrol in het Nederlands elftal dit keer uitbleef voor de 24-jarige aanvaller, zag de oud-spits genoeg aanknopingspunten tijdens het 2-2 gelijkspel tegen Polen.

Volgens Van Hooijdonk viel er sowieso genoeg te beleven in De Kuip. "Ik heb echt genoten. Het voelde aan als een EK- of WK-wedstrijd. In het stadion was het ook fifty-fifty, er waren ontzettend veel Polen, het thuisvoordeel viel een beetje weg. De Polen werden steeds brutaler en hebben het Nederland heel erg lastig gemaakt", zegt hij aan tafel bij de NOS.

Oranje kwam lange tijd moeizaam tot kansen, maar Bergwijn oogst veel lof. "Het was misschien niet zijn allerbeste wedstrijd, maar ik heb weer genoeg momenten gezien waarbij de klasse er vanaf druipt", stelt Van Hooijdonk. "In de moeilijkste situaties hield hij een bal vast en verwerkte hij hem. In en rondom de zestien is hij met zijn rug naar de tegenstander ijzersterk, je krijgt hem niet van de bal. En dat gaat gepaard met een fantastische techniek. Hij is ook constant in beweging en vormt een constante dreiging. Als hij aan de bal was, ging ik er voor zitten. Zijn voetenwerk, dat gaat zo snel dat de meeste mensen thuis het niet kunnen volgen. Wat hij doet met een man in zijn rug, is ontzettend knap."

De toekomst van Bergwijn bij Tottenham Hotspur is onzeker. Ajax wil hem dolgraag aantrekken. Volgens Rafael van der Vaart zal de aanvaller daar geen last van hebben in Oranje. "Je gaat gewoon lekker voetballen. Het probleem is alleen dat als hij teruggaat naar Ajax, zijn avontuur in Engeland niet is geslaagd. Hij is geen basisspeler geworden, maar in de minuten die hij maakte heeft hij het altijd wel goed gedaan. Maar deze vorm heeft hij bij Tottenham nog niet laten zien, hoor."