Vroeg in het seizoen al Super Sunday, Feyenoord-Ajax pas op 22 januari 2023

Vroeg in het seizoen al Super Sunday, Feyenoord-Ajax pas op 22 januari 2023

15 juni - 08:14 Laatste update: 08:24
78

Het Eredivisie-schema van 2022/2023 begint vorm te krijgen. De KNVB presenteerde dinsdag al de planning voor de eerste speelronde en laat woensdag meer los over de topwedstrijden van het komende seizoen.

Op zondag 8 mei werd het net afgesloten Eredivisie-seizoen beslist met een Super Sunday: eerst AZ-Ajax, vervolgens Feyenoord-PSV. Op 18 september staan diezelfde twee confrontaties op het programma, al speelt PSV dan wel thuis. De eerste topper is op zaterdag 30 juli: de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV, dat daarna aan zijn avontuur in de Champions League-voorrondes begint.

PSV en FC Twente zullen vroeg in het Eredivisie-seizoen achterlopen op schema. In verband met hun Europese verplichtingen in de zomer, wordt één competitieduel verplaatst van augustus naar begin november, vlak voordat het WK begint. Ajax, Feyenoord en AZ kunnen – al dan niet later in het seizoen – ook gebruik maken van die mogelijkheid.

Topwedstrijden volgen kort op Europese midweken
In verband met het WK begint de winterstop medio november al. Het eerste treffen tussen Feyenoord en Ajax staat pas na de jaarwisseling gepland, op 22 januari 2023. Het is de KNVB niet gelukt om de topwedstrijden los van de Europese weken te plannen. "Helaas ontkomen we hier niet aan. Dat heeft te maken met de beperkte ruimte die er is om gelijke omstandigheden te creëren, mede gezien het risicokarakter van deze wedstrijden waardoor ze verplicht op zondag gespeeld moeten worden", wordt competitiemanager Jan Bluyssen geciteerd door de KNVB-kanalen.

De KNVB ziet een Super January-scenario – zoals in het coronaseizoen 2020/2021 – niet zitten. "In de eerste helft van de competitie zijn er vier mogelijkheden en in de tweede competitiehelft slechts drie speelrondes waar deze topwedstrijden onder gelijke omstandigheden zouden kunnen worden ingepland. Als we daar gebruik van willen maken, betekent dat echter dat alle toppers in januari moeten worden afgewerkt en dat moeten we ook niet willen."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Podimo, Spotify en Apple Podcast