Leemans gaat voor het eerst Europa in: 'Ik zie geen reden om weg te gaan'

Leemans gaat voor het eerst Europa in: 'Ik zie geen reden om weg te gaan'

16-06-2022 12:15
8

Tim van Duijn

Voor het eerst in zijn carrière gaat Clint Leemans Europese wedstrijden spelen. Hij heeft zich met het Deense Viborg FF geplaatst voor de Conference League, een nieuw hoogtepunt in zijn loopbaan, en dus gaat de vlag uit. Leemans moest na zijn komst in Denemarken geduldig zijn, maar heeft uiteindelijk gekregen wat hij wilde.

Leemans is net terug van een weekje vakantie op Ibiza. Dat was nodig ook, omdat de tank zo goed als leeg was bij de Veldhovenaar. "Ik was er wel aan toe, moet ik zeggen. Als je in het buitenland zit, mis je je vrienden en familie en het was voor mij ook nog eens de eerste keer", zegt Leemans.

Leemans maakte afgelopen zomer de overstap naar het Deense Viborg. Het was voor de oud-speler van PSV, VVV-Venlo, PEC Zwolle, RKC Waalwijk en De Graafschap de eerste keer dat hij de landsgrenzen over is gegaan en dat vergde wat aanpassing. "Alles was nieuw voor me: een nieuwe taal, een nieuw land, een nieuwe speelstijl, nieuwe collega's, een nieuwe club. Dat was even wennen, maar ik voelde me vrij snel thuis. Dat heb ik laten zien in de wedstrijden. Ik kwam pas aan toen de competitie al twee wedstrijden bezig was. De resultaten waren goed, dus dan wisselt een trainer niet zo snel."

"Na een paar wedstrijden kreeg ik de kans en die heb ik gepakt", zegt Leemans. "Daar heb ik veel gesprekken over gehad met de trainer. Hij beaamde ook dat het voor hem moeilijk is om spelers eruit te halen als het goed loopt. En ik snap dat helemaal. Het is voor een voetballer altijd lastig als je op de bank zit, zeker als je in het buitenland zit en alles achter hebt gelaten. Ik heb er wat geduld voor op moeten brengen, maar gelukkig is het goed uitgepakt. Pas rond eind september voelde ik me helemaal op mijn gemak en ging het zoals ik wilde. Toen had ik ook een eigen woning en was alles rond het voetbal geregeld, dan voel je je ook vrijer op het veld."

Verschil tussen Denemarken en Nederland
"Het verschil tussen Denemarken en Nederland vind ik eigenlijk niet zo groot. Denemarken is groter, dus de reistijden zijn wel wat langer bij uitwedstrijden en het is hier iets kouder. De mensen vergelijk ik een beetje met Belgen: ze zijn heel lief en willen je graag helpen, ze zijn iets zachter dan Nederlanders. Er zit in Nederland ook nog een verschil tussen waar je woont. Denemarken is een fijn land voor een eerste buitenlandse avontuur."

Er zit wat Leemans betreft nogal een verschil tussen de Nederlandse Eredivisie en Deense Superligaen. In het Scandinavische land worden andere dingen gevraagd. "Het is heel intensief, eigenlijk heel anders dan in Nederland. Daar gaat het veel om techniek en tactiek. In Denemarken focus je je juist meer op jezelf, wordt er veel getraind op standaardsituaties en is het veel rennen en lopen. Het is leuk om een keer een ander soort voetbal te spelen. Nee, helaas mag ik de vrije trappen niet nemen. We hebben hier al een linkspoot die ze goed neemt. Maar nieuwe ronde, nieuwe kansen volgend seizoen."

Buitenlands avontuur
Het was in eerste instantie niet de bedoeling dat Leemans het buitenland op zou zoeken. "Ik heb vorig jaar zomer bewust lang gewacht. Ik had destijds goed contact met Maurice Steijn over NAC Breda, maar het was daar toen vrij onrustig. Ik ben uiteindelijk verder gaan kijken en toen is een avontuur in het buitenland op mijn pad gekomen. Mijn zaakwaarnemer heeft dat voor me geregeld."

Voor Leemans op het vliegtuig stapte naar Denemarken, trainde hij een aantal weken mee met Jong PSV, de club waar hij de jeugdopleiding doorlopen heeft. "Daar werd ik heel positief ontvangen omdat ik twaalf jaar in de jeugd heb gespeeld. Ik had het erover met Ruud van Nistelrooy dat ik de jonge spelers goed kon helpen, ik weet waar ze naartoe willen en waar ze tegenaan lopen omdat ik dat allemaal al heb meegemaakt. Van beide kanten werkte dat heel goed. Dan speel je echt met hele jonge spelers, sommigen waren zestien of zeventien jaar. Ze keken een beetje tegen me op, dat vind ik mooi en dus is het goed als ik ze kan helpen. Ik vind het heel leuk om te zien dat Johan Bakayoko, Dennis Vos en Jenson Seelt hun debuut hebben gemaakt in het eerste elftal." 

Mike Snoei
Leemans kwam weer even bij PSV terecht na een teleurstellend avontuur bij De Graafschap. Die club huurde hem, maar mede door een botsing met trainer Mike Snoei werd het geen succes. "De Graafschap was voor mij geen optie meer na dat half jaar. Dat is niet uitgepakt zoals ik gehoopt had. Ik kon bij PEC Zwolle blijven omdat John Stegeman me er graag bij wilde houden, maar Mike Snoei wilde me ook graag hebben. Uiteindelijk zette hij me op de bank omdat ik voor die positie niet de juiste speler was voor hem. Dat was apart. Ik had heel graag willen promoveren met De Graafschap, maar je krijgt wat je verdient, zal ik dan maar zeggen tegen Mike Snoei."

Europa
Met terugwerkende kracht maalt Leemans er niet om. Hij gaat met Viborg Europa in en dat is de eerste keer voor hem. "Twee weken geleden speelden we tegen Aalborg om een plek in de Conference League. Die wedstrijd wonnen we na penalty's, echt ongekend spannend. Ik zie helemaal geen reden om hier weg te gaan. Ik heb het naar mijn zin, voel me goed en speel vrijwel alles. Het lijkt me ooit leuk om in Zuid-Europa te spelen, maar ik ben daar nu helemaal niet mee bezig. Ik bekijk het van seizoen tot seizoen. Viborg is een kleine club en als je dan Europa haalt, is dat fantastisch."