De positieve en negatieve uitschieters in Oranje: Van Gaal stuk wijzer richting WK

De positieve en negatieve uitschieters in Oranje: Van Gaal stuk wijzer richting WK

15-06-2022 13:00
83

Het WK in Qatar nadert met rasse schreden. Welke spelers van Oranje hebben zich tijdens de afgelopen interlandperiode in de kijker gespeeld bij bondscoach Louis van Gaal? En wie moeten zich juist zorgen maken? VoetbalPrimeur deelt plussen en minnen uit.

Plussen
Vincent Janssen
Dat Janssen voor het eerst sinds 2017 werd opgeroepen voor het Nederlands elftal, wekte verbazing en zelfs hoongelach. Dat was ook te begrijpen. De woensdag 28 jaar geworden spits speelt in de Mexicaanse competitie en daar springen zijn statistieken niet in het oog. Tegen Wales bewees hij dinsdag echter het gelijk van Van Gaal. De gretige Janssen was volop aanwezig en wist als aanspeelpunt te fungeren. Zijn voeten waren soms wat 'hard', maar hij bracht wel wat teweeg. Daarmee is hij plots een optie voor het WK.

Noa Lang
You love him or you hate him. Met zijn gepeperde uitspraken in België lag Lang meteen onder een vergrootglas. Dat hij in het eerste duel met Wales teleurstelde, was koren op de molen van de critici. In het tweede duel met de Welshmen nam de Club Brugge-ster echter revanche. Hij scoorde fraai en liet daarna bij vlagen zien wat hij allemaal in huis heeft. Lang kan van niets iets maken en dat is een bijzondere kwaliteit.

Cody Gakpo
Cody Gakpo zit een beetje in hetzelfde schuitje als Lang. Een basisplaats in Oranje ligt nog niet meteen voor de hand, maar de PSV-aanvaller liet dinsdag wel zien wat hij in huis heeft. Als nummer tien trok hij het spel naar zich toe en creëerde hij zes kansen, meer dan al zijn teamgenoten. Van Gaal lijkt daarmee mogelijk toch een plek voor Gakpo gevonden te hebben in het nieuwe systeem.

Nathan Aké
Van Gaal benadrukte meermaals dat een linkspoot zijn sterke voorkeur heeft aan de linkerkant van de driemansdefensie. Aké lijkt daarmee vrij baan te hebben. De Manchester City-verdediger hield zich eenvoudig staande tegen België en zorgde er onder meer voor dat Romelu Lukaku geen voet aan de grond kreeg. Bovendien is de concurrentie op zijn positie dus gering.

Denzel Dumfries
Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Memphis Depay zijn al enige tijd de Oranje-spelers die zich zeker mogen wanen van een basisplaats. Langzaam maar zeker kan ook Dumfries zich in dat rijtje scharen. Hij was tegen de Rode Duivels en Polen trefzeker. Door zijn tomeloze inzet en energie wordt de Inter-back direct gemist als hij niet meedoet.

Steven Bergwijn
Nog een speler om wie Van Gaal eigenlijk niet meer heen kan. De bankzitter van Tottenham Hotspur oogt bevrijd in shirt van Oranje. Bergwijn bezorgde de Belgische defensie nachtmerries en lijkt de beste papieren te hebben om straks met Memphis de voorhoede van Oranje te vormen in Qatar.

Davy Klaassen
Klaassen is één van de spelers die profiteert van de absentie van Georginio Wijnaldum. De Ajax-middenvelder behoorde in deze Nations League-duels tot het 'A-team'. Klaassen is vaak onzichtbaar, maar zijn rol is niet te onderschatten. Met spelers als Memphis, Bergwijn en Steven Berghuis om zich heen, is zijn diepte van groot belang. Tegen Polen pikte hij ook weer een goaltje mee.

Wout Weghorst
Van Gaal klopte zichzelf op de schouders, nadat hij had besloten om Weghorst niet te wisselen tegen Wales. In de slotseconden tekende de spits voor de winnende treffer in Cardiff. Daarmee bewees Weghorst ook zichzelf een goede dienst, want op dit moment lijkt kopspecialist Luuk de Jong - tijdens deze interlandperiode juist afwezig - één van zijn belangrijkste concurrenten.

Jurriën Timber
De positie van rechtercentrale verdediger lijkt een heet hangijzer te kunnen worden. Met Timber, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Jordan Teze is de keuze reuze. Ajacied Timber kreeg tegen België de voorkeur en maakte een sterke indruk. Van Gaal vond hem minder tegen Polen, maar weet dat ook aan vermoeidheid. Timber lijkt op dit moment een streepje voor te hebben.

Minnen
Teun Koopmeiners
De kans is groot dat Koopmeiners zich mag opmaken voor het WK, maar hij kon deze maand niet laten zien dat hij een basisplaats verdient. Zelfs Van Gaal gaf ruiterlijk toe dat hij de controleur, die AZ verruilde voor Atalanta Bergamo, nog wat vindt tegenvallen in Oranje. Steven Berghuis en Davy Klaassen lijken op dit moment een streepje voor te hebben.

Jerdy Schouten
NOS-analist Rafael van der Vaart had in de rust van Wales-Nederland al genoeg gezien. "De potentie straalt van die jongen af, ééntje voor de toekomst." Schouten leek ook een verdienstelijk debuut te kennen in Oranje, maar Van Gaal bleek moeilijker te overtuigen. Het bleef voor de Bologna-middenvelder beperkt tot dat ene optreden in Cardiff.

Guus Til
Guus Til kreeg zelfs nog minder speeltijd. Als invaller mocht hij alleen in de slotseconden meedoen tegen Wales. Dat belooft weinig goeds voor de aan Feyenoord verhuurde nummer tien van Spartak Moskou.

Hans Hateboer
De kansen van Hateboer op het WK lijken ook verkeken. Hij is al jaren een gewaardeerde kracht bij Atalanta, maar in Oranje komt de vleugelverdediger niet uit de verf. Het nieuwe systeem lijkt op maat gemaakt voor hem, maar Hateboer valt keer op keer door de mand.

Jordan Teze
Ook Teze hoeft niet gek op te kijken als hij het WK straks voor de buis moet volgen. De PSV'er stond dinsdag met een fout aan de basis van de aansluitingstreffer van Wales. Zulke foutjes kunnen heel duur zijn, want de concurrentie op zijn plek is niet mals. Van Gaal besloot in de rust al in te grijpen en Teze – samen met Hateboer – te vervangen. Met Dumfries en De Vrij liep het een stuk beter.

Mark Flekken
Mark Flekken wordt geroemd om zijn voetballende kwaliteiten, de bondscoach noemde hem 'een echte Van Gaal-keeper', maar de Limburger heeft nog niet laten zien dat hij een puntenpakker is. Na de vorige interlandperiode leek hij verrassend uit te kunnen groeien tot de nummer één, maar deze keer genoot Jasper Cillessen de voorkeur in de pikorde. Als straks ook Justin Bijlow weer terug is, komt zelfs WK-deelname op de tocht te staan. De derde doelman zal namelijk een penaltyspecialist zijn, kondigde Van Gaal al aan.

Arnaut Danjuma/Luuk de Jong
Het afwezige duo zal soms knarsetandend voor de tv hebben gezeten. De niet fitte Arnaut Danjuma moest lijdzaam toezien hoe concurrenten Bergwijn, Lang en Gakpo stuk voor stuk hun kans grepen. De waarschuwing van Van Gaal was veelzeggend. "Het wordt wel nijpend. Het is niet zo dat hij op nummer één staat. Iedereen moet het weer verdienen. Als je geblesseerd raakt, ga je weer onderop."

Luuk de Jong ontbrak om moverende redenen in de selectie van Nederland. Met enkele waardevolle invalbeurten prees Barça zich maar wat gelukkig met de boomlange spits, maar het is een beetje onduidelijk waar hij onder Van Gaal staat. De keuzeheer hint naast creatieve aanvallers als Memphis en Bergwijn op het selecteren van één diepe spits (Janssen, Brian Brobbey etc.). In dat geval is het de vraag of hij ruimte heeft voor De Jong én Weghorst.