Ajax-vertrek Gravenberch definitief: tien controleurs die hem kunnen opvolgen

Ajax-vertrek Gravenberch definitief: tien controleurs die hem kunnen opvolgen

16-06-2022 11:24 Laatste update: 15-06-2022 17:03
96
Author profile picture

Daan Jurgers

Nu er met Ryan Gravenberch weer een basisspeler bij Ajax is vertrokken, lijkt het erop dat de Amsterdammers naarstig op zoek moeten naar een opvolger. Het is algemeen bekend dat ze in Amsterdam graag rondkijken bij Oranje voor potentiële versterkingen, maar ook een interne of exotische oplossing ligt op de loer. VoetbalPrimeur zet tien potentiële kandidaten op een rijtje.

De Oranje-vijver
Teun Koopmeiners
De middenvelder van Atalanta Bergamo heeft zich na zijn vertrek bij AZ Alkmaar moeiteloos aangepast in Italië. De Telegraaf maakte recentelijk bekend dat de Amsterdammers Koopmeiners op het lijstje hebben staan. De linkspoot maakte vorige zomer voor veertien miljoen euro de overstap naar de Serie A en heeft een contract medio 2025 bij Atalanta: een goedkope optie zal hij dus niet zijn.

Jerdy Schouten
Schouten maakte in 2019 de overstap van Excelsior naar Bologna en heeft zich sindsdien stormachtig ontwikkeld in de Serie A. Dat resulteerde in een debuut voor het Nederlands elftal tijdens de afgelopen Nations League-campagne. "Dit is Frenkie de Jong-kwaliteit", zei analist Rafael van der Vaart over zijn debuut tegen Wales. En is diezelfde De Jong niet groot geworden in Amsterdam?

Georginio Wijnaldum
Louis van Gaal riep de Paris Saint-Germain-middenvelder niet op voor Oranje en dat moet toch pijnlijk zijn geweest voor Wijnaldum. De ex-Feyenoorder en -PSV'er speelt niet alles in Frankrijk, is zelfs uitgeroepen tot flop van het jaar en zal zich toch in de kijker willen spelen voor het WK in Qatar. Het is een gewaagde suggestie, maar wellicht kan Ajax Wijnaldum een jaartje huren van de Ligue 1-kampioen.

Eredivisie-opties
Quinten Timber
De middenvelder van FC Utrecht en Jong Oranje vertrok vorige zomer bij Ajax wegens het gebrek aan kansen in Amsterdam. Sindsdien heeft Timber echter bewezen prima mee te kunnen op Eredivisie-niveau en werd hij zelfs speler van het jaar bij de Domstedelingen. Bovendien kan de middenvelder eventueel een troef zijn voor Ajax om zijn tweelingbroer Jurriën Timber langer in de Johan Cruijff Arena te houden.

Fredrik Midtsjø
Al sinds 2017/2018 is de Noor een gewaardeerde kracht op het middenveld bij AZ. Midtsjø kwam al tot 194 duels voor de Alkmaarders en beschikt daarmee over de nodige Eredivisie-, Europa League- én Conference League-ervaring. De controleur valt zelden door de mand en zou met zijn 28 jaar ook wat ervaring binnen de ploeg brengen bij Ajax.

Interne oplossingen
Kenneth Taylor
Taylor maakte in december 2020 op achttienjarige leeftijd zijn debuut voor Ajax. Inmiddels klopt de jeugdexponent van de Amsterdammers hevig op de deur. Toen Gravenberch geblesseerd raakte in het seizoensslot, veroverde Taylor een basisplaats en de middenvelder is van plan deze lijn komend seizoen door te trekken. "Ik voel me klaar om een plek op het middenveld in te nemen", liet hij onlangs optekenen door het Algemeen Dagblad.

Mohammed Kudus
De Ghanees international kwam in 2020 voor negen miljoen euro over van Nordsjaelland en veroverde direct een plaatsje op centraal op het middenveld bij Ajax. Mede door blessures kende Kudus echter een enorme terugval. Dit seizoen nam de Ghanees vooral op de bank plaats en viel hij voornamelijk in op meer aanvallende posities. Wellicht durft Alfred Schreuder het weer met hem aan, op de plaats van Gravenberch.

Daley Blind
Sinds zijn terugkeer bij Ajax stond Blind voornamelijk in het centrum van de verdediging bij Ajax. Afgelopen seizoen stond de multifunctionele linkspoot veelal linksback, maar het is algemeen bekend dat Blind ook als controleur uit de voeten kan. Mocht Ajax nog een linksback aantrekken, is de kans aanwezig dat de Oranje-international naar het middenveld verschuift.

Exotische namen
Evander
De Braziliaanse middenvelder van FC Midtjylland is een oude bekende van de Amsterdammers. Evander trad twee jaar geleden in de Champions League aan tegen de Amsterdammers. De 23-jarige controleur werd onlangs nog in verband gebracht met de kampioen van Nederland en zou rond de dertien miljoen euro moeten kosten.

Daniel Bragança
Ook Bragança is in de Champions League actief geweest tegen Ajax. Afgelopen winter gingen de geruchten dat Ajax geprobeerd heeft de middenvelder te huren van Sporting Portugal. De 23-jarige Portugese controleur zit vaker dan hem lief is op de bank bij Sporting, maar toch was een vertrek onbespreekbaar: Bragança ligt nog drie jaar vast.