Huiberts: 'We wilden Janssen houden, maar wordt lastig als zoveel clubs komen'

Huiberts: 'We wilden Janssen houden, maar wordt lastig als zoveel clubs komen'

20-06-2022 11:45 Laatste update: 12:52
31

Tim van Duijn

Vincent Janssen is terug in Europa. De 28-jarige spits uit het Brabantse Heesch speelde drie jaar in Mexico, was voor een groot deel van het Nederlandse publiek onzichtbaar, maar kan nu weer wekelijks worden aanschouwd. Je zou bijna vergeten dat het alweer zes jaar geleden is dat Janssen uit Nederland vertrok. Arie van Eijden (Almere City) en Max Huiberts (AZ) hebben hem hier groot zien worden.

Janssen heeft voor vier jaar getekend bij het Belgische Royal Antwerp FC, de club van Marc Overmars en Mark van Bommel, en is ook meteen de bestbetaalde speler van die club. De carrière van Janssen is er een van vallen en opstaan. Hij doorliep de jeugdopleiding van TOP Oss, NEC en die van Feyenoord. Janssen kwam in Rotterdam maar moeilijk uit de verf, werd weggestuurd en besloot zich bij Almere City in de luwte verder te ontwikkelen.

Wedden

Meer odds

Van Eijden, voormalig bestuurslid en algemeen directeur van Ajax, zag Janssen op negentienjarige leeftijd binnenwandelen bij Almere City, waar hij tegenwoordig voorzitter van de raad van commissarissen is. "Een hele positieve, warme, open en sociale jongen die uit een sportief gezin komt. Heel straight en recht voor z'n raap, precies zoals op het veld. Nee, absoluut geen praatjesmaker. Hij kwam stagelopen, daar kwam het in feite op neer. Fred Grim was toen de trainer van Almere City en zei: laten we het maar gaan doen."

Met sportief gezin doelt Van Eijden op moeder Annemarie Verstappen, voormalig topzwemster die maar liefst 35 Nederlandse titels gewonnen heeft, en zusje Frederique Janssen, ook een professioneel zwemster. "Vincent was jong, maar toch al volwassen. Dat heeft grotendeels te maken met de sportcarrière van zijn moeder. Daardoor werd hij al snel richting zelfstandigheid geduwd."

Janssen had de smaak bij Almere City al vrij snel te pakken. Hij scoorde in zijn eerste jaar makkelijk en brandde los in zijn tweede jaar, waardoor de nodige clubs uit de Eredivisie achter hem aanzaten. AZ won de strijd, maar ook PEC Zwolle heeft het geprobeerd. "Hij heeft het ook bij AZ geweldig gedaan, maar soms kunnen dingen wel eens te snel gaan en dat is wel gebleken, denk ik", doelt Van Eijden op de transfer naar Tottenham. "Als je moet concurreren met Harry Kane, wordt het heel lastig. Ik ben blij dat hij weer bij het Nederlands elftal gehaald is. Hoe verrassend dat ook was, ook voor mij. Hij begon wat weifelachtig, maar herpakte zich sterk en heeft een voldoende gescoord."

Transfersom
Almere City pakte na 29 doelpunten enkele tonnen op Janssen, die na twee jaar naar AZ vertrok. De club kreeg later alsnog een fraai bedrag gestort. "Almere City heeft een mooi doorverkooppercentage afgesproken. In de Eerste Divisie zijn transfersommen van drie, vier of vijf ton eerder uitzondering dan gewoonte. Zeker in de fase waarin Almere City toen zat, een jonge club die min of meer vanuit het niets is ontstaan. Door het doorverkooppercentage heeft de club er uiteindelijk een mooi bedrag van 2,4 miljoen euro aan overgehouden. Ik hoor mensen wel eens zeggen: ja, maar kijk voor wat voor bedrag hij doorverkocht is. Maar had iemand überhaupt verwacht dat hij topscorer van Nederland zou gaan worden? Zo onberekenbaar is sport."

"In vergelijking met AZ zijn we een kleine club, maar we hebben ons zo goed mogelijk neergezet", zegt Van Eijden over de gesprekken met AZ. "In alle redelijkheid zijn we er uitgekomen. 650.000 euro bruto is voor een Eerste Divisie-club gewoon hartstikke veel geld."

AZ
Het aantrekken van Janssen is voor AZ een schot in de roos gebleken, hoewel het begin moeizaam was. Pas op 4 oktober 2015 maakte hij zijn eerste competitiegoal voor AZ, waarna de spits zijn draai begon te vinden en tegen ieders verwachting zelfs explodeerde in Alkmaar. De eindstand: 27 goals in 34 Eredivisie-wedstrijden. Ongekende cijfers, zeker voor een spits die uit de Keuken Kampioen Divisie kwam.

Huiberts: "Hij heeft zo'n enorme ontwikkeling doorgemaakt bij AZ. Een speler die uit de Keuken Kampioen Divisie komt moet altijd even wennen, dat was bij Vincent dus ook het geval. Hij maakte in de eerste seizoenshelft zes doelpunten en dat vonden wij al best oké, maar in de tweede seizoenshelft maakte hij er 21. Dat was heel bijzonder."

"Hij werd niet alleen beter in het maken van doelpunten, maar in het hele pakket en dan vooral in zijn fysiek. Als je zoveel wedstrijden speelt, zou het richting het einde van het seizoen wat minder kunnen worden, maar dat was bij Vincent niet het geval. Zijn progressie in één jaar tijd was ongelooflijk. In de winterstop werd wel eens geroepen dat er nog een spits bij moest, maar dat hebben we niet gedaan. Als een spits in zijn eerste seizoen tussen de acht en veertien doelpunten maakt, heeft hij het in mijn ogen goed gedaan. Hij zat al op zes en we rekenden erop dat hij dat aantal wel zou gaan halen."

"In de winterstop kregen we van de fysieke trainers te horen dat de rek er nog lang niet uit was en er veel meer in het vat zat. Mede dankzij die signalen hebben we besloten om er dus niemand bij te halen. Wellicht dat Vincent het zelf ook snel vond gaan, maar hij bleef altijd gefocust en dat vond ik heel knap. Hij heeft zich nooit buiten de groep geplaatst en was erg populair bij zijn medespelers."

Tottenham Hotspur
Na de hattrick tegen Feyenoord op 24 januari 2016 werd Janssen nog eens extra zichtbaar voor Europa. Tottenham Hotspur werd concreet en VfL Wolfsburg was zelfs al aan het bieden. Ook Paris Saint-Germain werd genoemd.

Van Almere City, naar AZ, naar Tottenham in elf maanden tijd: het is een voetbalsprookje dat werkelijkheid werd voor Janssen. Kosten: rond de 22 miljoen euro. "Natuurlijk hadden we hem het liefste nog een jaar bij AZ willen houden. Maar het was niet één topclub die concreet geïnteresseerd was, het waren er een stuk of vijf à zes", memoreert Huiberts. "Tottenham zat daarbij, maar ook VfL Wolfsburg heeft zich bij ons gemeld. Als zoveel clubs komen, wordt het heel lastig om een speler binnenboord te houden."

Huiberts heeft het echter wel degelijk geprobeerd. "Ik heb regelmatig tegen Vincent gezegd: blijf nou nog een jaar, word opnieuw topscorer en ontwikkel je in het Nederlands elftal. Maar als clubs als Tottenham komen, weet je dat het bijna onmogelijk wordt. Ik moet zeggen dat hij zich altijd heel netjes en correct opgesteld heeft. Misschien dat hij bewust niet allemaal meekreeg wat er om hem heen gebeurde omdat het zo snel ging, maar hij bleef wel gefocust en deed zijn ding."

"Na het seizoen is hij bij me binnengelopen om te vertellen dat hij de stap toch graag zou willen maken. Daarom zijn we het gesprek ook aangegaan. In eerste instantie met Wolfsburg, daarna met Tottenham. Je kunt iemand dan moeilijker overtuigen om te blijven, omdat je ook over hele andere voorwaarden praat voor de speler. Ik betrek de spelers altijd bij wat er speelt. Als er een bod binnenkomt, roep ik ze even bij me en dan vertel ik hoe we er als club instaan. Ik zorg dat de speler betrokken blijft, ook als de boodschap soms minder leuk is. Vincent was altijd heel rustig onder de belangstelling en heeft aangegeven de stap te willen maken. Zeker niet dwingend, maar heel respectvol."

Janssen zal bij Tottenham niet de boeken ingaan als succesvolle aankoop. "Hij heeft in het begin veel speelminuten gekregen, maar maakte de doelpunten niet zo makkelijk als bij ons. Als hij er in de beginfase een stuk of vijf had gemaakt, was hij ook geslaagd bij Tottenham. Daar ben ik echt van overtuigd. Ik vond hem daar goed genoeg voor."

Nederlands elftal
"Ik heb altijd goed contact gehouden met Vincent, zeker in de periode bij Tottenham. Nadat hij naar Mexico is gegaan, is dat iets minder geworden, maar ik ben hem wel altijd blijven volgen", zegt Huiberts. Dat Janssen deze week na vijf jaar zijn rentree in het Nederlands elftal maakte, vervult hem met trots.

De opstelling van het duel met Wales had een AZ-tintje. "Ik ben hartstikke blij voor Vincent, voor ons was het extra leuk omdat ook Bruno Martins Indi en Teun Koopmeiners mochten spelen. Dat Vincent er weer bij zat, was voor iedereen verrassend, ook voor mij. Het is mooi dat hij de kans gekregen heeft in Oranje en weer heeft laten zien dat hij bijzondere kwaliteiten heeft. Die kenden we natuurlijk allemaal al, maar het is goed om te zien dat hij het niet verleerd is."