PSV heeft Benítez binnen: wat voor doelman halen de Eindhovenaren precies in huis?

PSV heeft Benítez binnen: wat voor doelman halen de Eindhovenaren precies in huis?

21 June - 13:30 Laatste update: 14:07
57 Reacties

Nordin 't Hart

Walter Benítez is officieel de nieuwe keeper van PSV. De doelman was in de afgelopen zes jaar actief bij OGC Nice. Zeker in zijn laatste seizoen in Frankrijk presteerde hij goed, maar wat voor keeper haalt PSV nu precies in huis? VoetbalPrimeur duikt in de statisteken en het profiel van Benítez.

Dinsdag werd Benítez gepresenteerd als de nieuwe eerste doelman van PSV. De nummer twee van de Eredivisie neemt de Argentijn transfervrij over. Toen de eerste berichten over de komst van Benítez naar buiten kwamen, doken al snel indrukwekkende statistieken op van de 29-jarige Argentijn. Zo voorkwam Benítez op José Sá (Wolves) na de meeste doelpunten van alle keepers in de vijf grootste Europese competities. Er zijn nog meer interessante statistieken die niet belicht werden, maar wel laten zien wat voor doelman PSV met Benítez in huis haalt.

Meer dan een lijnkeeper, uitzonderlijke reflexen
Wie een aantal wedstrijden van Nice terugkijkt om Benítez aan het werk te zien, zal denken dat de voormalig jeugdinternational voor Nederlandse begrippen een echte lijnkeeper is. Dat is deels waar. Als de aanstaande sluitpost van PSV in zijn doel staat, dan is hij op sommige dagen onpasseerbaar. Dat wordt onderschreven door de eerder genoemde statistiek. Met zijn snelle en fraaie reflexen weet Benítez veel doelpogingen onklaar te maken.

Dat is niet het enige. Benítez is namelijk ook sterk in één-op-één-situaties: door zijn snelheid kan de man uit General San Martín erg goed en agressief uit zijn doel komen. Daarnaast laten zijn statistieken zien dat Benítez ook verder vooruit keepen. Zo voerde hij vorig seizoen 22 procent van al zijn defensieve acties buiten zijn strafschopgebied uit. Hypermoderne keepers komen op een hoger aantal uit, maar deze cijfers wijzen erop dat Benítez meer is dan alleen een lijnkeeper.

Aan de bal ideaal voor vernieuwd PSV
Hoewel hij niet om zijn meevoetballende kwaliteiten bekend staat, kan Benítez ook met de bal aan zijn voet prima cijfers overleggen. PSV lijkt nu minder waarde te hechten aan het meevoetballende aspect in het spel van zijn keeper. Dat heeft te maken met de speelstijl van trainer Ruud van Nistelrooij: de nieuwe coach van PSV staat voor opbouwen van achteruit, waarbij de verdedigers vooral het werk doen.

Voormalig PSV-coach Roger Schmidt hanteerde een intensievere speelstijl, waarbij de bal sneller naar voren moest. De Duitser vroeg daardoor op voetballend gebied andere dingen van zijn doelman dan Van Nistelrooij zal doen. Benítez is daardoor uitermate geschikt als nieuwe keeper van PSV: bijna al zijn korte passes komen bij de juiste kleur aan, terwijl de Zuid-Amerikaan onnauwkeuriger is met het geven van lange ballen.


Yvon Mvogo trapt de bal tegen Leicester City hard naar voren. Dat is typerend voor de speelstijl die Schmidt hanteerde bij PSV. Fotobron: ESPN

Uiteraard ook zwakke punten
Niemand is perfect en dit gaat ook op voor Benítez. Zo is de kersverse PSV'ers geen ster in het verwerken van voorzetten en hoge ballen: hij voelt zich dicht bij de grond een stuk comfortabeler. In het afgelopen seizoen stopte Benítez slechts 4,8 procent van alle voorzetten die in zijn strafschopgebied werden geslingerd. Daarnaast heeft Benítez maar weinig ballen die hij stopt klemvast. In veel situaties veroorzaakt dit geen grote problemen, doordat hij de doelpogingen goed verwerkt, maar soms komt Benítez er weldegelijk door in de problemen.

Al met al heeft PSV een vrij complete sluitpost in huis gehaald. De grootste kwaliteit van Benítez is het tegenhouden van ballen met zijn reflexen en snelheid, maar ook meevoetballen en 'modern' keepen behoren tot zijn kwaliteiten. Als Benítez zijn niveau ook bij PSV weet aan te tikken, dan kunnen de spitsen in de Eredivisie hun borst alvast nat maken.  

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s