Haller heeft grote schoenen te vullen: Ajax-spits wordt opvolger van Haaland

Haller heeft grote schoenen te vullen: Ajax-spits wordt opvolger van Haaland

22-06-2022 07:00 Laatste update: 09:37
130
Author profile picture

Nordin 't Hart

Ajax-spits Sébastien Haller gaat aan de slag bij Borussia Dortmund. De nummer twee van Duitsland maakt minimaal 35 miljoen euro over naar Amsterdam. Dat terwijl spits Karim Adeyemi ook al werd aangetrokken na de verkoop van Erling Haaland. Wat is Dortmund precies van plan met Haller? VoetbalPrimeur zocht het uit.

Nog geen anderhalf jaar geleden werd Haller groots onthaald bij Ajax: de recordaankoop van 22,5 miljoen euro moest de nieuwe topspits van de club worden. Haller wist ondanks de hoge verwachtingen ver boven zichzelf uit te stijgen: in de Champions League maakte hij veel indruk en in hetzelfde seizoen werd hij topscorer van de Eredivisie. Nu lonkt een transfer naar Borussia Dortmund voor de Ivoriaan. Voor Dortmund is Haller de ideale vervanger van de naar Manchester City vertrokken Haaland.

Dortmund had Haller al langer op het oog
De interesse van BVB in Haller is niet nieuw. Toen de in Frankrijk geboren aanvaller nog bij Eintracht Frankfurt speelde, stond hij al op lijstjes van Borussia Dortmund. De achtvoudig Duits kampioen verkoos Paco Alcácer echter boven Haller. De Spaanse spits deed het goed in zijn eerste seizoen in de Bundesliga, maar daarna ging het minder en vertrok hij alweer snel uit het westen van Duitsland.

Deze keer gaat Dortmund dus wel vol voor de komst van Haller. De hernieuwde interesse kwam volgens Duitse bronnen vanaf februari van dit jaar op gang, toen duidelijk werd dat Haaland daadwerkelijk zou vertrekken naar Engeland. Haller speelde enkele maanden daarvoor twee keer met Ajax tegen Dortmund in de Champions League. In beide duels met zijn toekomstige werkgever wist de doelpuntenmaker te scoren en te overtuigen.


Haller viert zijn treffer in het Signal Iduna Park tegen Dortmund. Ajax won uiteindelijk met 1-3.

Eerste spits en opvolger van Haaland
Op dit moment heeft Dortmund met Adeyemi, Donyell Malen en Youssoufa Moukoko al genoeg spelers die ook in de punt van de aanval kunnen spelen. Toch wordt Haller gezien als de gedoodverfde opvolger van Haaland in het Signal Iduna Park. Dortmund zocht namelijk naar een échte spits, die beschikt over lengte. Haller voldoet aan dat profiel. De twaalfvoudig international zal het nieuwe seizoen dan ook ingaan als de eerste spits van Dortmund, dat in een 4-2-3-1-systeem gaat spelen onder trainer Edin Terzić. Adeyemi en Malen lijken zich daardoor vooral te moeten richten op de plekken aan de zijkant van de aanval, terwijl Moukoko mogelijk gaat vertrekken.

Voor Haller ligt een vijfjarig contract klaar in het Ruhrgebied. De aanvalsleider, die woensdag 28 kaarsjes uitblaast, is dan ook geen kortetermijnoplossing voor Dortmund na de exit van Haaland: Die Borussen zijn van plan om hem voor een lange periode te gaan gebruiken. Als alles volgens plan verloopt, gaat Haller dus het hoogtepunt van zijn carrière in Duitsland beleven.

In zijn land van bestemming wordt volgens Dortmund-watcher Sebastian Kolsberger van BILD verheugd gereageerd op de aanstaande transfer van Haller. "Ik denk dat iedereen blij is dat er een goede spits naar de Bundesliga komt", is hij duidelijk. "Dortmund kan met Haller de kans krijgen om de dominantie van Bayern te doorbreken." Naar verwachting wordt de transfer van Haller spoedig officieel. De oud-speler van FC Utrecht zal zijn vakantie in Ivoorkust afbreken om de medische keuring af te kunnen ronden. Haller is dus nog maar enkele uren verwijderd van zijn droomtransfer.