Manchester United zit op 175 miljoen: 'Ten Hag wil Antony, Timber en Frenkie'

Manchester United zit op 175 miljoen: 'Ten Hag wil Antony, Timber en Frenkie'

24 juni - 07:00 Laatste update: 07:04
179 Reacties
Author profile picture

Ruben Winkels

Een handdruk voor de Engelse verslaggevers en een aantal quotes bij zijn presentatie, dat zijn tot nu toe - voor de buitenwereld - de wapenfeiten van Erik ten Hag als manager van Manchester United. Waarom is het nog altijd wachten op de eerste aankoop op Old Trafford? VoetbalPrimeur laat zich bijpraten door clubwatcher Steven Railston.

Nog vier nachtjes slapen en dan staat Ten Hag voor het eerst met de spelers van Manchester United op het trainingsveld. De grote vraag is of de nieuwe manager ook meteen aan de slag kan met versterkingen, richting de pre-season tour in Thailand, Australië, Noorwegen en Engeland. De ene na de andere speler wordt aan Man United gelinkt, maar aankopen zijn vooralsnog uitgebleven.

"Volgend seizoen in de Europa League, sinds 2017 geen prijs meer... De aantrekkingskracht van de club is laag, dat is duidelijk", verklaart Railston, die United op de voet volgt namens Manchester Evening News, in gesprek met VoetbalPrimeur. "Bronnen binnen United zeggen dat de club deze zomer met een helder plan de transfermarkt op is gegaan. En daar wijken ze niet van af. John Murtough, sportief directeur van United, is nu verantwoordelijk voor het transferbeleid en hij werkt nauw samen met Ten Hag om spelers aan te trekken."

'Wel frustraties, geen paniek'
Naast een hele rits aan Ajacieden - Jurriën Timber, Antony en Lisandro Martínez worden genoemd - denkt Manchester United aan veel grote namen. "Bij Erling Haaland (inmiddels Manchester City, red.) maakten ze na het verschrikkelijke seizoen onder Ole Gunnar Solskjaer en Ralf Rangnick geen schijn van kans, terwijl ze weigerden te voldoen aan de vraagprijs voor Darwin Núñez (inmiddels Liverpool, red.). Hoewel veel United-fans gefrustreerd beginnen te raken, is er nog geen paniek. United heeft in het verleden veel te veel betaald voor spelers en dat willen ze niet weer doen."

Ten Hag heeft zich nog amper hoeven laten zien in Engeland, maar een onbeschreven blad is hij ook weer niet. "We wisten wat we tijdens persconferenties van hem konden verwachten. Toen hij vorige maand werd gepresenteerd, gaf hij elke verslaggever een hand. Ten Hag kwam charismatisch over en United probeerde een warm bad te creëren door in de perszaal voor stroopwafels en flesjes Heineken te zorgen."

"Hij was straight to the point en dat was erg verfrissend. De achterban is enthousiast over zijn aanstelling, maar hij moet deze zomer steun krijgen op de transfermarkt om successen te kunnen boeken. Manchester United terugbrengen naar waar de club zou moeten zijn, wordt de grootste uitdaging in zijn carrière."

'Overal is versterking nodig, Frenkie prioriteit'
Door de constante geruchtenstroom lijkt United met hagel te schieten op de transfermarkt. Dat is volgens Railston niet zonder reden. "Het eerlijke antwoord is dat ze overal versterking nodig hebben. De laatste keer dat United vijf jaar geen prijs won, dateert van veertig jaar geleden en de 58 punten van vorig seizoen was het laagste aantal in de Premier League-historie."

"Ten Hags prioriteit is Frenkie de Jong", benadrukt Railston. "Ook Christian Eriksen staat hoog op zijn lijst staat. De vraag is of United zulke spelers nodig heeft. Wat ze wel hard nodig hebben, is een spits. Cristiano Ronaldo scoorde vorig seizoen 24 keer, maar is 37 jaar en zit niet meer in de herfst, maar de winter van zijn carrière."

"Op de shortlist staan veel centrale verdedigers, zoals Jurriën Timber, Pau Torres en David Carmo. En aan rechtsbuitens heeft United de laatste twee jaar ook gewoon 140 miljoen euro uitgegeven (Jadon Sancho, Amad Diallo en Facundo Pellistri, red.), maar ze hebben feitelijk niemand om op die positie te spelen. Daarom zijn ze geïnteresseerd in Antony."

"United wil Antony graag hebben en de transfersom is geen probleem voor United (in Engeland wordt 40 miljoen euro genoemd, maar in feite lijkt dit bedrag vele malen hoger te liggen, red.). De club heeft deze zomer veel geld te besteden, misschien wel 175 miljoen euro. Het is de bedoeling dat ook door spelersverkoop nog tientallen miljoenen vrijkomen."

"Wat betreft Timber heb ik begrepen dat United hem als zeer belangrijk doelwit ziet. De interesse is serieus, maar Timber twijfelt misschien door de concurrentie van Raphaël Varane, Harry Maguire en Victor Lindelöf. De woorden van Louis van Gaal helpen daarbij niet."

Antony, Timber, Martínez
Dat Ten Hag grote invloed heeft op het transferbeleid, is volgens Railston een understatement. "United heeft interesse in Antony, Timber en Martínez vanwege Ten Hag. Daar hoeft niemand omheen te draaien. Het bestuur wil hem deze zomer steunen en ze willen hem de tijd geven om het team naar zijn voorkeuren op te bouwen. Sommige targets die United al een tijdje volgt, zoals Kalvin Phillips en Pau Torres, zijn sinds zijn benoeming naar de achtergrond verdwenen."

En Frenkie de Jong? "Ik heb gehoord dat United vooruitgang boekt in de onderhandelingen en dat de speler in principe openstaat voor een transfer. Er is nog wel een groot verschil tussen vraag en aanbod. Of het gaat gebeuren, ligt aan Barcelona. Ze hebben geld nodig en uiteindelijk bepalen zij of De Jong mag vertrekken. Als De Jong te veel kost, zal United zich terugtrekken."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s