Het schaduwlijstje van H2: ook voor deze spitsen zou Ajax een poging kunnen wagen

Het schaduwlijstje van H2: ook voor deze spitsen zou Ajax een poging kunnen wagen

25-06-2022 10:00
106

Ajax wil niet één, maar twee spitsen aantrekken nu Sébastien Haller voor een transfer naar Borussia Dortmund staat. De Amsterdammers richten de pijlen op iemand die er direct kan staan en een talent die achter de eerste spits kan plaatsnemen. VoetbalPrimeur denkt mee met 'H2', Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar.

Nederlandse toptargets
Brian Brobbey (RB Leipzig)
Brobbey staat bovenaan het wensenlijstje in de Johan Cruijff Arena. De twintigjarige spits bewees het afgelopen seizoen zijn waarde voor Ajax met zeven goals in elf Eredivisie-duels. Zo hield hij Ajax eind april op titelkoers bij NEC. Tegelijkertijd wist hij nog nauwelijks meerdere wedstrijden op rij negentig minuten te spelen. Ook het prijskaartje van achttien miljoen euro is fors, zeker voor iemand die een jaar geleden de club de rug toekeerde door transfervrij te vertrekken.

Joshua Zirkzee (Bayern München)
Ook de naam van Zirkzee valt inmiddels bij Ajax. De 21-jarige Nederlander van Bayern München is voor ruim tien miljoen op te pikken. Zirkzee kende een sterk seizoen op huurbasis bij Anderlecht, waarvoor hij achttien keer scoorde en dertien assists gaf in 47 duels. Zirkzee is technisch vermoedelijk iets beter onderlegd dan een Brobbey, maar heeft beduidend minder dreiging in de diepte. Trainer Alfred Schreuder zou daarmee twee verschillende smaken krijgen.

Mocht Ajax de deals voor Brobbey en Zirkzee toch niet weten te beklinken, dan hoeft er nog geen man overboord te zijn. VoetbalPrimeur bekijkt welke transferopties de Nederlandse kampioen nog meer heeft.

Bewezen schutters
Mariano Díaz (Real Madrid)
Díaz behoort bijna tot het meubilair bij Real Madrid. De Spaanse spits van Dominicaanse afkomst (28) speelt sinds 2012 in de jeugd van de Koninklijke en stroomde in 2016 door naar het eerste elftal, maar werd nooit een vaste waarde. Toch besloot Real hem razendsnel terug te kopen na een goed seizoen bij Olympique Lyon. Inmiddels houdt Díaz alweer enkele jaren de bank warm in het Bernabéu.

Díaz heeft nog een contract tot medio 2023, waardoor hij deze zomer toch echt afscheid lijkt te nemen van de Spaanse grootmacht. In de wandelgangen viel de naam van Sevilla al, maar wellicht kan Huntelaar wat oude contacten aanspreken bij Real Madrid. Díaz heeft namelijk wel laten zien dat hij een neusje voor de goal heeft.

Luka Jovic (Real Madrid)
Huntelaar kan zijn netwerk bij de Madrilenen ook inzetten voor Jovic. De 24-jarige Serviër kwam in 2019 voor liefst zestig miljoen euro over van Eintracht Frankfurt, maar bleek een dure transferflop. Jovic kreeg nauwelijks kansen en mag deze zomer op huurbasis vertrekken. Wellicht kan Ajax hem de kans bieden om zijn zelfvertrouwen weer op te vijzelen in aanloop naar het WK.

De Amsterdammers zullen wel snel moeten handelen. Onder meer Fiorentina zou al in gesprek zijn met Real Madrid. Mocht Jovic zijn vorm uit zijn tijd in Duitsland benaderen – voor Frankfurt scoorde hij veertig keer in 91 optredens – dan haalt Ajax een garantie op doelpunten in huis.

Youssef En-Nesyri (Sevilla)
Mocht Ajax nog een spaarvarkentje vinden, dan kan het ook voor een andere spits uit La Liga gaan. En-Nesyri heeft niet het beste seizoen uit zijn loopbaan achter de rug. De Marokkaan (25) kampte met blessures en wist zijn plek bij Sevilla daarna niet terug te winnen. Ook hier kan het WK uitkomst bieden: En-Nesyri zal zo fit mogelijk richting Qatar willen.

Voor de 1.89 meter lange afmaker, die behoorlijk rap is voor zijn lengte en goed kan koppen, zal Ajax zeer diep in de buidel moeten tasten, maar dan haalt de Eredivisie-kampioen wel iemand in huis die zich bewezen heeft in een topcompetitie.

Lukas Nmecha (VfL Wolfsburg)
Ook Nmecha is een complete spits, die niet goedkoop zal zijn. Hij verruilde Manchester City vorige zomer voor acht miljoen voor VfL Wolfsburg. Daar bleef hij in zijn eerste seizoen steken op acht goals in 25 optredens, mede door een zware enkelblessure. Met Nmecha zou Ajax wel een Duits international in huis halen, die gezien zijn leeftijd (23) ook in de toekomst nog veel kan opleveren.

Nmecha beleefde met Wolfsburg een teleurstellend seizoen. Die Wölfe eindigden slechts als twaalfde in de Bundesliga en grepen daarmee naast Europees voetbal. Dat zou een opening kunnen bieden voor de Amsterdammers.

Andrea Pinamonti (Internazionale)
Pinamonti is de status van talent aan het ontgroeien. De 23-jarige Italiaan komt uit de jeugdopleiding van Internazionale, maar daar ligt een doorbraak gezien de forse concurrentie niet voor de hand. Het afgelopen seizoen werd hij verhuurd aan Empoli, waarvoor hij dertien keer scoorde en twee assists gaf in 36 Serie A-duels. Inter wil hem deze zomer verkopen voor naar verluidt zo'n twintig miljoen.

Pinamonti beschikt in ieder geval over veel kwaliteiten die Ajax zoekt. De 1.85 meter lange aanvalsleider kan zowel door de lucht als over de grond in het spel worden betrokken.

Potentiële goudmijnen
Wilfried Gnonto (FC Zürich)
Over Gnonto is al veel gezegd en geschreven de laatste weken. Na zijn spectaculaire entree in het Italiaanse elftal weet de behendige aanvaller de schijnwerpers op zich gericht. De pas achttienjarige speler van FC Zürich debuteerde met een assist tegen Duitsland en tekende in het tweede Nations League-duel met Die Mannschaft voor zijn eerste interlandgoal.

Gnonto ligt nog maar één jaar vast in Zwitserland, maar zijn vraagprijs is inmiddels verdubbeld naar zo'n tien miljoen. Dat is desondanks nog steeds prima te behappen voor Ajax. De kleine aanvaller is geen typische Ajax-spits, maar het talent is volop aanwezig.

Matías Arezo (Granada)
Arezo wordt in eigen land vergeleken met Luis Suárez en verdiende de bijnaam 'El Buffalo'. De negentienjarige Uruguayaan is sterk, snel, heeft diepgang en is doelgericht. De Spaanse laagvlieger Granada ging enigszins verrassend met hem aan de haal in januari en betaalde 5,5 miljoen voor vijftig procent van zijn rechten. Arezo, die overkwam van River Plate Montevideo, wist de Andalusiërs echter niet te behoeden voor degradatie uit La Liga.

Arezo kende wat aanpassingsproblemen, maar zijn talent staat buiten kijf. Het is dan ook de vraag of hij zin heeft om op het tweede niveau van Spanje te gaan spelen. Een Champions League-deelnemer als Ajax zal bij hem tot de verbeelding spreken.

Youssoufa Moukoko (Borussia Dortmund)
Moukoko brak in de jeugd het ene na het andere doelpuntenrecord. De zeventienjarige Duitser verwierf daarmee het etiket van 'supertalent'. Nu is het echter de vraag of hij ooit echt zal gaan schitteren in het eerste elftal van Borussia Dortmund. De jongste Bundesliga- én Champions League-speler ooit zou balen van zijn geringe kansen. Zijn contract loopt medio 2023 af en momenteel lijkt hij niet van plan om bij te tekenen.

Hamstra en Huntelaar zullen geen moeite hebben om de beleidsbepalers in het Signal Iduna Park te pakken te krijgen. De clubs sloten al een akkoord over Sébastien Haller. Moet Ajax proberen om Moukoko de omgekeerde weg te laten bewandelen?

João Pedro (Watford)
Watford pikte Pedro begin 2020 op bij Fluminense, dat daar zo'n tien miljoen euro voor kreeg. Het grote Braziliaanse talent kreeg op Vicarage Road de kans om zich verder te ontwikkelen en het afgelopen seizoen kwam hij tot 28 Premier League-optredens, waarvan vijftien als basisspeler. Hij bleef daarin steken op drie goals en één assist. Toch liet hij bij vlagen zien wat hij in huis heeft.

Watford hoopt dat Pedro dezelfde weg kan bewandelen als Richarlison, die ook werd overgenomen van Fluminense en met veel winst werd doorverkocht aan Everton. De degradatie kan die plannen enigszins dwarsbomen. Ajax zou kunnen overwegen om contact op te nemen met The Hornets.

Eredivisie-bekenden
Armando Broja (Chelsea)
Broja kende in het seizoen 2020/2021 een verdienstelijk jaar bij Vitesse, maar pas bij Southampton is de 1.91 meter lange Albanees-Engelse aanvaller (20) echt tot wasdom gekomen. Hij scoorde zes keer en gaf één assist in 32 Premier League-optredens. Een doorbraak bij Chelsea is desondanks nog ver weg voor Broja, die open lijkt te staan voor een transfer.

The Blues zitten wel hoog in de boom voor het jeugdproduct, die nog tot medio 2026 vastligt. Ajax lijkt hem alleen te kunnen betalen als het zelf nog een transferklapper maakt, maar wie niet waagt die niet wint. Broja lijkt er wel meteen te kunnen staan.

Loïs Openda (Club Brugge)
Waar Broja gezien zijn prijskaartje voor de basis zou worden gehaald, zou Openda eerder als alternatief voor Zirkzee kunnen dienen. De kersvers Rode Duivel was het afgelopen seizoen de grote man bij Vitesse, met achttien goals en twee assists in de Eredivisie. De snelle Belg is bekend geraakt met de Nederlandse competitie en heeft daarom vermoedelijk weinig aanpassingstijd nodig.

Ajax zou nog wel om tafel moeten met Club Brugge, waar hij tot medio 2024 vastligt. Hoewel hij zijn transferwaarde flink heeft opgevijzeld, lijkt Openda nog binnen het Amsterdamse budget te passen.