Oranje Leeuwinnen storten in na misser Spitse, 5-1 bij weerzien met Wiegman

24-06-2022 22:53 Laatste update: 23:06
116

De Oranje Leeuwinnen zijn hun EK-voorbereiding begonnen met een zware oefennederlaag bij Engeland. Jubilaris Sherida Spitse miste bij een 1-1 stand een strafschop, daarna ging het helemaal mis bij de regerend Europees kampioen: 5-1 in Leeds.

Spitse speelde haar tweehonderdste interland en werd voor aanvang in het zonnetje gezet door oude bekende Sarina Wiegman, tegenwoordig bondscoach van Engeland. Diezelfde leidde na het eerste kwart de 0-1 in: uit haar corner kopte Lieke Martens raak. Die treffer was de beloning voor de opleving van Oranje: na een lastige start kwam Nederland steeds beter in de wedstrijd. De gelijkmaker van de Engelsen kwam dan ook uit de lucht vallen, nadat een mislukte voorzet van Lucy Bronze over Sari van Veenendaal heen zeilde: 1-1.

Bij rust werd de niet geheel fitte Martens vervangen door Daniëlle van de Donk, die juist terugkeerde na een zware blessure. De Brabantse dwong kort na haar entree een penalty af, maar Spitse schoot via de paal naast. Engeland zocht meteen de aanval en na een vlotte combinatie over links maakte Beth Mead er 2-1 van.

Die dubbele tegenvaller kwam Oranje niet meer te boven. Engeland liep uit naar een grote score, met dank aan de Nederlandse defensie. Van Veenendaal verkeek zich op een onschuldige inzet van Ella Toone, Lauren Hemp volleerde de 4-1 binnen na halfslachtig uitverdedigen van Aniek Nouwen en Caitlin Dijkstra. Mead maakte de afstraffing op Elland Road compleet met haar tweede van de avond: 5-1. De lat voorkwam zelfs nog een zesde treffer van Alessia Russo.

Oranje speelt later in juni het uitgestelde WK-kwalificatieduel met Belarus en oefent daarna nog tegen Finland. Zweden is op 9 juli de eerste EK-tegenstander, daarna wachten pouleduels met Portugal en Zwitserland.