Dijkhuizen: 'Qua geld leggen wij het gewoon af tegen de top van de KKD'

Dijkhuizen: 'Qua geld leggen wij het gewoon af tegen de top van de KKD'

30 juni - 13:30 Laatste update: 13:34
20 Reacties

Tim van Duijn

De kop is eraf voor Excelsior. Hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen had na afloop van de eerste training van het seizoen een hoop te bespreken. Het ging niet alleen over Thijs Dallinga en Mats Wieffer, maar ook over de transfermarkt, de speelwijze, de concurrentie van clubs uit de Keuken Kampioen Divisie en meer.

Zonder Dallinga, Wieffer én Reuven Niemeijer, die naar Brescia gaat, begon Excelsior woensdag aan de eerste training van het seizoen. "Ik verwacht niet dat er nog een speler verkocht gaat worden", zegt Dijkhuizen, die wel rekent op de komst van Marouan Azarkan. De aanvaller moet gehuurd worden van Feyenoord. "Die kans is zeker aanwezig. De speler wil graag komen, maar we zijn afhankelijk van Feyenoord."

Wieffer
Dallinga gaat vertrekken, Wieffer is al vertrokken. Hij tekende vorige week bij Feyenoord. Een prima stap, vindt Dijkhuizen. "Ik verwacht daar wel veel van omdat hij goed past in de speelwijze van Arne Slot. Ik ben benieuwd hoe hij er mentaal mee omgaat, maar ik heb er vertrouwen in en denk dat hij zich snel aan zal passen. Met betere spelers om zich heen, zal hij zich beter kunnen ontwikkelen."

De zogenoemde buitenkansjes zullen pas later in de voorbereiding in beeld komen. Excelsior houdt de ogen open voor bijvoorbeeld spelers die bij topclubs buiten de boot vallen. "Dat is nog te vroeg voor ons. Het gaat nu pas beginnen en of spelers wachten, of ze kiezen ergens anders voor. Het is een soort dagkoers. Dat zal rond eind augustus een beetje hetzelfde zijn. Wij zullen ons budget ook bewaren voor de eindfase, omdat we dan de betere spelers kunnen pakken. We moeten een beetje geduld hebben."

Geld
Niet alleen geduld, maar ook geluk. Dijkhuizen merkt dat spelers niet standaard meer voor de Eredivisie kiezen. "Je hebt het niet altijd in de hand. Je hoopt ook dat spelers voor het verhaal van de club kiezen en niet alleen maar naar het geld kijken. Dan leggen wij het gewoon af tegen de top van de Keuken Kampioen Divisie. We hebben ook met jongens gesproken die dan toch daarvoor kiezen, omdat die clubs financieel blijkbaar meer kunnen. Dat is verder hun goed recht. Er zitten daar grote clubs die ten koste van alles meteen weer willen promoveren. Wij nemen dat risico liever niet en blijven trouw aan de werkwijze. Het zij zo."

"We bereiden ons met een vaste kern voor op de Eredivisie. Tactisch kunnen we voortborduren op vorig jaar, omdat de spelers weten wat er gevraagd wordt. Dus wat dat betreft zal ik niet veel veranderen. We zullen de nadruk op het voetbal leggen, omdat dat ons hier ook gebracht heeft. Zeker in de laatste wedstrijden. Daarin moeten we echt onderscheidend zijn", zegt Dijkhuizen, die de speelstijl één-op-één denkt te kunnen kopiëren naar de Eredivisie.

"Ja, dat is wel de bedoeling. Het is niet zo dat we alleen maar aanvallend hebben gespeeld. We hebben veel goals gemaakt, maar ook uit de omschakeling. We kunnen het allebei goed. Natuurlijk zul je je uit bij Ajax een beetje moeten aanpassen. Het gaat om de intentie en dat is voetballen van achteruit. Daar zijn we goed in en dat past ook goed bij de club en mij als trainer. Daar zetten we dus op in en zoeken we ook de spelers voor."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s