Botman helpt Ajax een handje met Newcastle-deal: 'Het is Ajax gegund'

Botman helpt Ajax een handje met Newcastle-deal: 'Het is Ajax gegund'

30 juni - 06:57
132

Sven Botman is officieel de man van veertig miljoen euro, maar dat doet hem verder weinig. De 22-jarige verdediger uit Badhoevedorp maakte deze week de overstap van OSC Lille naar het hyperambitieuze Newcastle United. Botman helpt Ajax daarmee een handje: zijn oude club krijgt een stukje van de taart.

Botman maakte voor negen miljoen euro de overstap van Ajax naar Lille, zonder ook maar één wedstrijd in het eerste te hebben gespeeld. Twee jaar later is hij ineens de man van veertig miljoen euro. Daar wil Botman niet over nadenken. "Dit is hoe de voetbalwereld zich heeft ontwikkeld en hoe de transfermarkt op dit moment in elkaar steekt. Daar kan ik niks aan doen. En ik ben hopelijk nog steeds die nuchtere jongen uit Badhoevedorp. Die 40 miljoen euro geeft overigens wel aan hoe graag Newcastle United me wilde hebben. Dat geeft vertrouwen en het is nu aan mij om dat terug te betalen", zegt Botman tegen De Telegraaf.

Botman kon ook naar AC Milan, waarom dan toch Newcastle? "Uiteindelijk heeft het mooie project van Newcastle United in combinatie met spelen in de Premier League de doorslag gegeven. Dat laatste is eigenlijk mijn hele leven al een droom. AC Milan gaf me ook een goed gevoel, maar Newcastle United voelde uiteindelijk net iets beter", zegt Botman.

Ajax heeft ondertussen al dertien miljoen euro (negen miljoen en vier miljoen aan doorverkoop plus opleidingsvergoeding) aan Botman verdiend. Daar is hij blij mee. "Heel blij zelfs, want het is toch de club waar ik elf jaar heb gevoetbald. Dat ik geen minuut in het eerste heb gespeeld, toch voor een hoge som naar Lille ging en nu weer geld oplever is heel gek. Maar het is Ajax gegund. Ik verwacht wel twee seizoenkaarten voor het leven", dolt hij.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s