Overmars al langer berucht binnen Ajax: 'Angst om te melden, dan lig je eruit'

Overmars al langer berucht binnen Ajax: 'Angst om te melden, dan lig je eruit'

30 juni - 15:49
180

Het grensoverschrijdende gedrag van Marc Overmars was al veel langer bekend bij het vrouwenteam van Ajax. Niemand durfde echter aan de bel te trekken. Dat vertelt Daphne Koster, die van 2012 tot 2017 bij de Amsterdammers speelde en er nu manager vrouwenvoetbal is.

Koster doet haar uitspraken in de documentairereeks Op weg naar de top, die volgende week wordt uitgezonden. De vrouwelijke speelsters bespraken het wangedrag van Overmars niet in detail, maar binnen de club ging het regelmatig over onder meer de berichtjes die hij stuurde.

"Je zegt er niets over omdat je weet, het is toch de td (technisch directeur, red.) en je kunt het niet hardmaken, het zijn verhalen", verklaart Koster waarom niemand aan de bel trok. "Je komt in een omgeving waarin veel mensen al zeggen: wat doen die vrouwen hier? Dan weet je ook wel: als je dit gaat aankaarten, dan is het makkelijkste dat jij eruit gaat. Er is een angst om het te melden, want dan lig je eruit. Dat zorgt er voor dat zoiets kan gedijen in een organisatie."

De uitspraken van Koster als werknemer van Ajax zijn opvallend, omdat de Amsterdamse club de afgelopen maanden amper informatie heeft gegeven over de kwestie. Uit onderzoek van een extern bureau is gebleken dat 'een aantal vrouwen binnen Ajax is geconfronteerd met ongewenst gedrag' van Overmars. Afgaande op de uitspraken van Koster gebeurde dit jarenlang. Overmars ging zes weken na zijn vertrek bij Ajax aan de slag bij Royal Antwerp FC.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Podimo, Spotify en Apple Podcast