Het to do-lijstje van Ajax: drukke transferzomer, H2 werkt aan 'supertrio'

Het to do-lijstje van Ajax: drukke transferzomer, H2 werkt aan 'supertrio'

06-07-2022 12:00 Laatste update: 15:29
116

Lars Teunissen

Nu de transfermarkt officieel geopend is, moeten de technisch directeuren van de Nederlandse clubs hun selecties voor komend seizoen samenstellen. In deze serie maakt VoetbalPrimeur de to do-lijstjes van de traditionele top-drie voor de komende maanden op. Vandaag: landskampioen Ajax.

Sinds het geruchtmakende vertrek van Marc Overmars zijn Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar verantwoordelijk voor het technische beleid in de Johan Cruijff Arena. H2 kan meteen aan de bak: Ajax ondergaat deze transferzomer een metamorfose. Het succesteam van Erik ten Hag dreigt uiteen te vallen. Aan Hamstra en Huntelaar de taak om de nieuwe trainer Alfred Schreuder alsnog een ijzersterk Ajax te bieden vóór 31 augustus.

Done Deals
Vooral aan de uitgaande kant is het druk geweest. Ajax is voor de officiële opening van de transfermarkt Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui (beiden Bayern München), André Onana (Internazionale), Danilo (Feyenoord), Dominik Kotarski (HNK Gorica) en Przemyslaw Tyton (FC Twente) kwijtgeraakt en daarnaast nam de club afscheid van Zakaria Labyad. Dat heeft tot dusver zo'n twintig miljoen euro opgeleverd. Ajax heeft nog geen directe vervanger voor één van de vertrokken spelers gehaald.

Teruggekeerde huurlingen
Ajax verwelkomde Lisandro Magallán en Kik Pierie na huurperiodes bij respectievelijk Anderlecht en FC Twente. Het lijkt waarschijnlijk dat beide verdedigers weer vertrekken. Magallán heeft zelf het plan om te blijven, al zal Ajax naar verwachting een deel van de geïnvesteerde negen miljoen terug willen zien voor de Argentijn, die volgend jaar uit zijn contract loopt. Pierie, weer fit na een lange blessure, heeft ook weinig perspectief.

Wachten op bevestiging
De eerste topaankopen van Ajax lijken niet lang meer uit te blijven. De Amsterdammers zijn naar verluidt akkoord met AZ en Tottenham Hotspur over respectievelijk Owen Wijndal en Steven Bergwijn. De twee Oranje-internationals hebben hun jawoord al gegeven. Gezamenlijk betaalt Ajax veertig miljoen voor de eerste twee nieuwelingen: tien voor Wijndal, dertig voor Bergwijn. Sébastien Haller staat op het punt Ajax te verlaten. Borussia Dortmund betaalt inclusief bonussen 35 miljoen euro voor de Eredivisie-topscorer.

De Brobbey-kwestie
Wie volgend seizoen dolgraag in Amsterdam speelt, is Brian Brobbey. De twintigjarige spits kan na het vertrek van Haller de eerste spits worden in Amsterdam. Hij ziet niets in een langer verblijf bij RB Leipzig, kwam dinsdag met de ziel onder zijn arm het trainingsveld op in Duitsland, maar zal waarschijnlijk geduld moeten hebben. RB Leipzig verlangt 25 miljoen euro voor de spits die vorig jaar transfervrij werd opgepikt bij Ajax. Het gat tussen vraag en aanbod is nog aanzienlijk.

Vertrekwensen
Lisandro Martínez, Nicolás Tagliafico en Antony: alle drie hopen ze Ajax deze zomer te verlaten voor een Europese topclub. Martínez droomt van de Premier League en kan kiezen tussen Arsenal en Manchester United. Zijn landgenoot Tagliafico lijkt ook zeker te vertrekken; Olympique Lyon is op dit moment kandidaat nummer één om de linksback in te lijven, maar ook Sevilla en Brighton & Hove Albion worden genoemd. Voor Antony verlangt Ajax tachtig miljoen euro. Volgens De Telegraaf vindt de Braziliaan dat buitenproportioneel.

Edson Álvarez staat mogelijk ook voor een vertrek. Ajax wil meewerken aan een transfer als een geïnteresseerde club zich meldt voor de Mexicaan. Eén voorwaarde: Álvarez moet minimaal dertig miljoen euro opbrengen.

Potentiële opvolgers
Mocht het het kwartet, of een deel van het kwartet, vertrekken bij Ajax, dan moet H2 op zoek naar waardige vervangers. Die kunnen intern gevonden worden, maar de clubleiding kan zich ook op de transfermarkt roeren.

Doorstroming jeugd
Eigen jeugd kan je Mohamed Ihattaren niet noemen, maar hij lijkt op dit moment de geknipte kandidaat om een eventueel vertrek van Antony op te vangen. Op het middenveld heeft Kenneth Taylor in april en mei aangetoond klaar te zijn voor een basisplaats. Het vertrek van Mazraoui kan mogelijk óók intern opgelost worden: Devyne Rensch heeft de beste papieren, maar Sean Klaiber klopt na zijn zware knieblessure op de deur en ook Youri Regeer komt in aanmerking.

Voor Christian Rasmussen, Naci Ünüvar en Kian Fitz-Jim komt een basisplaats waarschijnlijk te vroeg, al is het aannemelijk dat het drietal gedurende het seizoen de kans krijgt zich laten zien onder Schreuder.

Opvolgers op de transfermarkt
Niet elke vacature kan Ajax één op één vervangen met een jeugdspeler. Daarbij zullen Hamstra en Huntelaar ook in de breedte moeten denken. Wanneer Brobbey terugkeert, beschikt Ajax alsnog maar over één aanvalsleider na het vertrek van Haller. In het geruchtencircuit zingt de naam van Joshua Zirkzee rond, maar verder is het stil.

De namen van Teun Koopmeiners, Quinten Timber, Feyenoord-target Wilfried Gnonto en FC Porto-spits Toni Martínez zijn de revue gepasseerd, al lijkt de interesse niet concreet. Het is waarschijnlijk dat H2 nog zoekt naar een spits met lengte, nu Haller vertrokken is. De Amsterdammers hebben momenteel geen targetman in huis om wat te forceren. Zeker in Europa is dat geen overbodige luxe.

De blijvers
Wat voor Ajax positief is, is dat er rondom een aantal vaste krachten weinig tot niets speelt. De belangstelling van Manchester United voor Jurriën Timber is, mede dankzij Louis van Gaal, bekoeld. Routiniers Dusan Tadic en Daley Blind lijken ook in Amsterdam te blijven, terwijl Steven Berghuis en Davy Klaassen gewoon op het middenveld zullen blijven staan.

Kijken naar 2023: dossier-Ihattaren en Blind
Tot slot moeten Hamstra en Huntelaar hun blik ook al richten op 2023. Welke contracten lopen af en met wie moet er dus gesproken worden? Wat dat betreft staat Ajax er goed voor. Het merendeel van de selectie ligt vast tot medio 2024 of langer. De huurperiode van Ihattaren, officieel nog steeds speler van Juventus, loopt af aan het einde van het jaar en Ajax heeft een optie tot koop van ongeveer 1,9 miljoen euro. Het contract van Blind loopt volgende zomer wél af, zonder optie voor nog een jaar. De routinier (32) lijkt zijn carrière echter af te sluiten in Amsterdam.