Engeland eindigt zonder Wiegman op 14-0, Noorwegen komt 8-0 niet te boven

15-07-2022 22:52
41

Bondscoach Sarina Wiegman ontbrak wegens quarantaineverplichtingen, maar EK-favoriet Engeland is vrolijk doorgegaan met waar het gebleven is. Het gastland heeft veertien keer gescoord in drie poulewedstrijden, terwijl Noorwegen verrassend werd uitgeschakeld door Oostenrijk.

Engeland – Noord-Ierland 5-0
Interim-bondscoach Arjan Veurink gaf het vertrouwen aan dezelfde basiself als in de wedstrijd tegen Noorwegen, die met 8-0 (!) werd gewonnen. Het al uitgeschakelde Noord-Ierland weerde zich veertig minuten lang kranig, al mazzelde het wel toen de VAR een strafschop voor de Engelsen introk. Nog voor rust liep Engeland echter alsnog uit naar een 2-0 voorsprong: Fran Kirby scoorde van afstand, EK-topscorer Beth Mead deed hetzelfde met een bekeken schuiver. Direct na rust ging het hard: Alessia Russo scoorde met een fraaie kopbal en maakte ook de laatste Engelse goal in Southampton. Het slotakkoord was namelijk voor Kelsie Burrows, die een ongelukkig eigen doelpunt maakte.

Oostenrijk-Noorwegen 1-0
Noorwegen kon na het pak slaag tegen Engeland alsnog de knock-outfase bereiken, maar moest daarvoor wel winnen tegen Oostenrijk. De verrassende halve finalist van het vorige EK hield de rijen echter gesloten in Brighton en maakte ook de meeste aanspraak op een doelpunt. Dat viel kort voor rust: spits Nicole Billa bezegelde met een rake kopbal het lot van Noorwegen. Oostenrijk stuit in de kwartfinale op Duitsland, terwijl Engeland tegen Spanje of Denemarken zal spelen.