In één jaar van de Tweede Divisie naar de Champions League: Best bizar, ja

In één jaar van de Tweede Divisie naar de Champions League: "Best bizar, ja"

21-07-2022 11:35
37

Tim van Duijn

De term 'droomtransfer' valt in de voetballerij regelmatig, maar die van Kay Tejan is er absoluut eentje. De aanvaller van TOP Oss maakt de overstap naar FC Sheriff Tiraspol in Moldavië en zou zomaar de Champions League in kunnen gaan. Best bijzonder voor een speler die vorig jaar nog bij Quick Boys in de Tweede Divisie speelde.

Het voetbalavontuur van Tejan (25) is sowieso apart te noemen. Een doorbraak bij FC Volendam bleef uit, maar bij Quick Boys en Kozakken Boys maakte hij wel furore. TOP Oss pikte Tejan op en na veertien goals en zes assists in 36 wedstrijden staat nu de Champions League voor de deur. "Een oud-speler van PSV is scout bij Sheriff en hield me al een tijdje in de gaten. Het was niet meteen 'ja', omdat er ook interesse was van Nederlandse clubs. Maar die wilden nog even afwachten of moesten eerst een speler verkopen en dan konden ze mij halen. Ik wilde niet meer wachten en daarom heb ik de knoop zelf doorgehakt", vertelt Tejan.

"Dat waren topclubs uit de Keuken Kampioen Divisie en ja, er zaten ook Eredivisie-clubs bij. Best bizar, ja. Een jaar geleden speelde ik nog bij Quick Boys. Er was ook een club uit Turkije geïnteresseerd. Dan leg je het naast elkaar en kijk je wat beter is. De droom van iedere speler is natuurlijk om in de Champions League te spelen. Sheriff wint ieder jaar de competitie, dus de focus ligt echt op de Champions League", vervolgt hij.

De Moldavische competitie loopt tot het einde van dit jaar. Daarna keert Tejan dus weer terug naar TOP. "Maar er is een optie tot koop. Aan het einde van het jaar ben ik transfervrij, dus dat is een reden. Daarnaast bevalt mijn vriendin in februari, daar wil ik graag bij zijn. Het is de eerste keer dat ik een kind krijg."

Niet achter het geld aangaan
De salarissen bij topclubs uit de Tweede Divisie liggen over het algemeen hoger dan bij clubs uit de Keuken Kampioen Divisie. Tejan had bij Quick Boys of Kozakken Boys dus een stuk meer geld kunnen verdienen, maar had zo'n vurige profdroom dat hij de kans om naar de Keuken Kampioen Divisie te gaan niet wilde laten lopen. Tejan had in zijn contract bij Quick Boys een clausule op laten nemen waardoor hij naar een profclub kon.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door #DoneDeal de podcast powered by @VoetbalPrimeur (@donedealpodcast)

Via een omweg dus, maar Tejan heeft het wel gehaald. "In mijn eerste jaar bij Volendam had ik Robert Molenaar als trainer. Na zijn ontslag nam de technisch directeur (Misha Salden, red.) het over. Waarschijnlijk mocht hij me niet zo graag ofzo, maar onder hem maakte ik wel mijn debuut. Hij wilde niet door met mij."

"Bij Quick Boys heb ik altijd in mijn achterhoofd gehouden dat als ik de kans zou krijgen om naar de Keuken Kampioen Divisie te gaan, ik me aan iedereen wilde laten zien en hun ongelijk wilde bewijzen. Ik durf mezelf wel een laatbloeier te noemen, maar ook weer niet omdat ik al in de Keuken Kampioen Divisie speelde toen ik negentien was. Het is een beetje dubbel."

Het is dus Sheriff geworden, maar wat als Tejan ook naar de Eredivisie had gekund? "Dan zou ik honderd procent voor de Eredivisie kiezen. Stiekem hoop ik er wel op dat ik in Moldavië in de gaten gehouden ga worden door een Eredivisie-club die me in de winter over zou willen nemen. Dat zou perfect zijn voor mij. Uiteindelijk is dat wel mijn doel, omdat ik mijn familie trots wil maken."

Sterke familieband
"Dat weegt heel zwaar voor mij. Ik heb in mijn leven alleen mijn moeder en broertje gehad. Bij vrienden van mij heb ik gezien hoe een familie kan zijn. Bij ons was dat helaas nooit zo. Ik vind het mooi om te zien dat vrienden en hun familie mij opnamen. Dat is prachtig. Dat zou ik zelf ook willen voor mij en mijn familie."

Tejan heeft een ijzersterke band met zijn moeder. De overstap naar Moldavië viel dan ook zwaar. "Ze was een beetje bang en moest huilen. We zijn altijd samen geweest en nu ga ik ineens naar een ander land. Het loslaten is nog een beetje moeilijk voor haar. Ja, dat doet wel wat met je. Je moeder heeft jarenlang alles voor je gedaan en je opgevoed. Natuurlijk kun je reizen om elkaar te zien en als ik vrij ben, zal ik dat ook zeker doen."

"Mijn moeder is alles voor mij. Mijn vader is nooit in beeld geweest, maar mijn moeder heeft dat thuis zo goed opgevuld. Ze heeft heel goed voor mij en mijn broertje gezorgd en ons alles geleerd. Ik ben haar eeuwig dankbaar."