'Frenkie de Jong wordt bijna afgeperst door Barcelona, dit is waanzinnig'

'Frenkie de Jong wordt bijna afgeperst door Barcelona, dit is waanzinnig'

26-07-2022 13:46
163

De manier waarop FC Barcelona omgaat met Frenkie de Jong is 'waanzinnig'. Dat vindt Evgeniy Levchenko, voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond VVCS. Hij noemt het een vorm van afpersing.

De situatie van De Jong in Camp Nou is bekend: het noodlijdende Barcelona wil zijn salaris verminderen, naar verluidt zelfs halveren, of hem anders verkopen. De Catalanen zijn al weken akkoord met Manchester United over een transfersom van 85 miljoen euro, maar De Jong lijkt nergens heen te willen.

Levchenko constateert, net als oud-voetballer Gary Neville, dat de 25-jarige middenvelder wordt gechanteerd. "Ik vind dat een vakbond alle spelers moet beschermen. Nu wordt een speler door een club in het nauw gedreven en weggejaagd. Dan is het aan een internationale vakbond (FIFPro, red.) om op te staan", verklaart Levchenko aan het ANP.

De VVCS-voorzitter vreest dat De Jong steeds minder speeltijd krijgt van Barça om de druk op te voeren. "FC Barcelona zal zich dan beroepen op sportieve gronden, maar voor de carrière van een jonge speler is het funest. Dat maakt het een soort afpersing."

Levchenko raadt De Jong aan om de salarisverlaging niet te accepteren. "Ik zou 'nee' zeggen. FC Barcelona heeft de volledige verantwoordelijkheid. Het langetermijnbeleid van de club is dramatisch. Het is waanzinnig als spelers voor de financiële puinhoop moeten boeten."