Jeugdvriend stelt Ajax-aanwinst Bassey voor: 'Lachen, maar op veld bloedserieus'

Jeugdvriend stelt Ajax-aanwinst Bassey voor: 'Lachen, maar op veld bloedserieus'

29 juli - 12:10 Laatste update: 12:20
52 Reacties

Tim van Duijn

Met Calvin Bassey haalt Ajax niet alleen 'een beest' in huis, maar meer dan dat. Wie zijn CV bekijkt ziet dat hij in de jeugdopleiding van Leicester City gespeeld heeft, waar destijds ook een Nederlander actief was: Justen Kranthove. Hij kent Bassey goed. Sterker nog, het zijn hele goede vrienden van elkaar.

Ajax legde Bassey (22) voor om en nabij de 22 miljoen euro vast. Bij het grote publiek was de linkspoot, die Lisandro Martínez vervangt in Amsterdam, redelijk onbekend. We vragen Kranthove of hij Bassey bij Leicester nog meegemaakt heeft. Het antwoord volgt al snel. "Meer dan meegemaakt zelfs. Ik speelde sinds mijn zestiende met hem samen en stond vaak naast hem in de verdediging. Hij is nog steeds een van mijn beste vrienden, we hebben een hechte band samen."

Daarover vertellen wil hij wel. "Calvin is een jaar ouder dan ik, maar we hebben bij Leicester altijd met elkaar samengespeeld. Omdat hij ouder is ging hij naar de O23 en bleef ik in de O18. Toen ik bij Leicester kwam, zat hij er al twee jaar. We konden het vanaf het eerste moment goed met elkaar vinden en hebben ook nog samengewoond. We hebben in die periode heel veel aan elkaar gehad."


Nummer zes is Kranthove, speler in het midden is Bassey

Ajax haalt met Bassey een positieve en goedlachse jongen in huis. Daar weet Kranthove, tegenwoordig actief bij Slovan Liberec in Tsjechië, alles van. "Met Bassey is het altijd lachen. Een hele goede jongen. Het is een grappenmaker, maar bloedserieus zodra hij op het veld staat. Dat zie je ook wel in de wedstrijden. Er staat gewoon kwaliteit op het veld. Hij is snel, sterk, behendig, heeft het overzicht, maar hij kan er ook nog goed bij voetballen en dat wordt wel eens vergeten. Vraag het maar aan de mensen die hem goed kennen. Het valt snel op dat hij 'een beest is', maar het voetballende gedeelte zat er al redelijk vroeg in bij hem."

'Overal een van de betere verdedigers'
Volgens Kranthove stak Bassey er ook bij Leicester al met kop en schouders bovenuit. "Hij begon op linksback en ik stond vaak naast hem in de verdediging. Ik snapte wel dat hij naar Rangers ging. Omdat er in Schotland mannenvoetbal wordt gespeeld zou hij zich nog beter kunnen ontwikkelen. Ik vind het mooi om te zien dat de stap naar Rangers goed is uitgepakt voor hem en zie hem uiteindelijk wel in de Premier League spelen ofzo. Hij heeft zich echt heel goed ontwikkeld, maar ik wist altijd wel dat hij het zou redden. Maakt niet uit waar het zou zijn. Tot nu toe was hij overal een van de betere verdedigers. Hij zat niet voor niets in het beste elftal van de Europa League."

Bassey en Kranthove hebben nog vaak contact met elkaar, ook nadat Ajax en Rangers de transfer bekendgemaakt hebben. De twee hopen elkaar spoedig weer te kunnen zien. "We hebben er wel grapjes over gemaakt. Hij zei: wacht maar tot je naar Nederland komt. Als ik hier ben ga ik hem zeker opzoeken."


Kranthove en Bassey tijdens de warming-up

In Schotland kijkt men er niet gek van op dat Bassey een miljoenentransfer gemaakt heeft. De kans dat hij zou vertrekken was immers levensgroot. "Bassey is een sterke, atletische en krachtige speler die zich zowel met als zonder bal bijzonder sterk ontwikkeld heeft. Zijn groei in het afgelopen jaar was ongelooflijk en ik weet zeker dat hij zich bij Ajax zal blijven ontwikkelen", zegt Anthony Joseph van Sky Sports.

Natuurlijk zal Rangers zeggen dat ze Bassey liever hadden gehouden, maar feit is dat de Nigeriaan simpelweg niet meer te behouden was. "Dit is voor Rangers een recordbedrag en gewoon een fantastische deal. Dat geld kan Rangers nu besteden aan versterkingen voor meerdere posities. Met Ben Davies is de vervanger al binnengehaald. Als je een speler binnenhaalt voor een paar honderdduizend pond en hem twee jaar later voor dit bedrag verkoopt, dan doe je als club geweldige zaken."

'Ajax heeft hem goed gescout'
Dat het Ajax geworden, is wel verrassend, vindt men in Schotland. "We hadden juist belangstelling van Aston Villa verwacht, omdat Steven Gerrard (voormalig Rangers-manager, red.) daar nu de manager is", zegt Joseph. "Van hen kwam echter nooit een bod. Bassey speelde een sleutelrol in de Europa League-finale en dus stond Rangers ijzersterk. De club wist dat elke geïnteresseerde club een recordbedrag uit zou moeten geven. Het lijkt erop dat Ajax Bassey echt goed gescout heeft en vertrouwt op zijn potentieel. Celtic en Rangers verkopen spelers zelden aan eliteclubs uit Europa. Meestal is er een opstapje en ik denk dat ze dat wellicht zouden moeten veranderen aan het businessmodel. Maar het maakt Rangers uiteindelijk niet uit aan wie ze Bassey zouden verkopen. Ze hebben hem voor een recordbedrag laten gaan en kunnen met dat geld weer de transfermarkt op."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Spotify en te bekijken via YouTube!

Plaats een reactie